In Thailand moet je zeker onder water zeiden ze me. En ik herinnerde me plots dat ik in Egypte mijn Open Water Padi behaald had. Duiken in Thailand dus. Al heb ik wel echt een schrik van die vorte beesten.

Dat ik een onverklaarbare angst voor vissen heb, hoeft niemand op de boot te weten. En eigenlijk begin ik stilaan te vermoeden dat die fobie onder controle is. Dat moest ik toch effe checken. Hieronder enkele redenen waarom je zelf ook gewoon moet duiken.


Duiken in Thailand

Ik kan het niet uitleggen. Annelore liet me ooit Now-Or-Never-gewijs in een plonsbadje stappen met daarin 2 goudvissen voor een publiek van 200 man. Ik dierf niet.
En twee jaar later zette ik m’n eerste stappen in deze nieuwe prachtige onder water wereld in de Rode Zee. Maar een wetsuit doet veel, geeft je een soort van veilig gevoel. En eigenlijk weet ik ook wel dat de meeste vissen je niet helemaal willen opeten. Of zelfs niet aan je tenen komen sabbelen. (Ik snap echt niet dat mensen vrijwilliger hun voeten plonsen in een aquarium vol met ‘Doctor Fish’ om aan eeltverwijdering te doen,….)
De meeste vissen eten geen mens. Blijf dat tegen jezelf zeggen en da’s ok. Maar als eerste het diepe water in springen, dat durf ik echt nog niet. Ik heb iemand nodig die voor mij de vissen wegjaagt. Dat is precies nog iets mentaals waar ik aan moet werken.

Duiken in Thailand

Da’s toch echt heel duur, nee?

Valt goed mee. In Australie betaal je je blauw, in Thailand betaal je een 4000 bath of dikke 100 euro voor 2 duiken op 1 dag. Ongetwijfeld krijg je daar nog wel wat van af als je de nodige onderhandel skills boven haalt. En een meerdagen pakket is nog voordeliger.

In Egypte betaalde ik een kleine 500 euro voor 4 duiken en mijn hele cursus Open Water Padi in een vet resort. Materiaal en privé instructeur inclusief. Ja, het is kostelijk, maar echt wel de moeite. Elke keer als ik boven water kwam voelde ik een fantastisch gevoel. Dat was zowel in de Rode Zee, het Great Barrier Reef en Koh Haa, bij Ko Lanta, Thailand. Het is het echt echt echt waard, laat dat geen argument zijn.

Duiken in Thailand

Duiken is gevaarlijk

Ja, ook dat is waar. Maar ze laten je niet in het water gaan als je niet weet wat je moet doen. Er zijn vele dingen die mis kunnen lopen, maar nog nooit heb ik me zo veilig gevoeld bij die instructeurs en dive masters die heel erg goed weten wat ze doen, elke dag op nieuw. Er zijn meer checks en controles dan wanneer je in London een vliegtuig wil opstappen, en de lessen zijn behoorlijk in-depth. Je leert de gevaren, je leert er mee omgaan. En onderwater is alles anders, rustiger, en overzichtelijker.

Duiken in Thailand

Is dat moeilijk?

Ja en nee. Je leert het gewoon goed, dat kan in een veilig zwembad of meteen in ondiepe zee. Het moeilijkste vind ik nog steeds het zero gravity punt vinden waarbij je zweeft/float in het water. Voldoende lucht in je BCD (je duikpak) laten en een zwaar genoege loodriem om de lucht in je longen te compenseren. Heerlijk gevoel als je inademt en enkele seconden daarna naar boven gaat, en bij het uitademen de omgekeerde beweging maakt. Verder is er niet te veel aan, je dive masters helpen je overal goed.

Het afnemen van je masker en dat onder water weer opzetten is zelfs behoorlijk simpel. Ik moet het elke keer met contactlenzen doen, maar het lukt me. Gewoon niet inademen via de neus, dat was de fout die ik de eerste keer maakte. Een borrel onderwater binnen krijgen zonder dat je weer boven kan komen is behoorlijk hard verschieten, maar ook dat kom je wel te boven.

Haaien? Kwallen? Stingrays? Barracuda’s?

Haaien en ander ongedierte kom je overal tegen. Of je nu duikt of surft of snorkelt, de kansen zijn even groot. (Klein dus). Ik liet me vertellen dat er dit jaar meer mensen gestorven zijn door ongevallen met Coca-Cola automaten dan haaienbeten.

En zelfs de haaien vinden mens maar niets. Duikers zijn bovendien in open zee veiliger dan de snorkelaars, die lijken veel meer op lekker eten dan de rustig door water zwalpende duikertjes. Goed.

Duiken in Thailand

Conclusie? 

Ik had echt oprecht schrik van de diepte. Het onbekende. En geloof me of niet, ik vind vissen echt vieze beesten. Maar met kleine stapjes en de juiste mensen rond je zal je meteen zelf merken dat het echt de moeite is. Wonderbaarlijke nieuwe wereld, zoveel nieuwe avonturen met die kleine onderwater vrienden.

Morgen spring ik opnieuw de zee in. Dit keer in Ao Nangh, Thailand. En van horen zeggen zitten daar enkele reefsharks op mij te wachten….

0008 Diving Ko Lanta January 23, 2015
0014 Diving Ko Lanta April 07, 2015
Duiken in Thailand
What's your reaction?
1Geef een hartje
Show CommentsClose Comments

2 Comments

 • Kim
  Posted 19 december 2015 at 16:55 0Likes

  Heel knappe foto’s! Wat voor toestel heb je daarvoor gebruikt?

 • hanne
  Posted 11 december 2015 at 17:44 0Likes

  Wauw! Geweldig mooie foto’s van het duiken! heb je een onderwater camera? Gehuurd? Geleend?
  In ieder geval, geweldige beelden!

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.