Staycation in België, het walhalla voor de thuiskakker

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Staycation in België, het walhalla voor de thuiskakker

België

Een staycation doen lijkt een simpel en evident. Gewoon thuisblijven. Onze huisreporter test het deze zomer uit. Ondanks dat hij onverwacht toch op de grenzen van de gezelligheid botste, blijft hij volhardend op zoek naar de perfecte staycation

Eerst verschenen op: 22 juli 2019

4 min

belgie map

België

Staycation in België, het walhalla voor de thuiskakker

Je hebt van die mensen die alles mooier kunnen maken dan het echt is. Dokter Jeff Hoeybrechts met inferieur klusmateriaal. Yannick doet dat met foto’s. Zo was er ooit een kerel die de term ‘staycation’ uitvond: omwille van economische en/of ecologische redenen niet op vakantie gaan. Mooi. Nobel. Zou je denken.

De onderzoeksjournalist in columnist Sam vermoedt dat de ware toedracht niets met economie of ecologie te maken heeft. Angst is de drijfveer van de man, denken we, omdat hij een ordinaire thuiskakker is. Zo eentje die graag thuis zijn gevoeg doet en liefst binnen een perimeter van 30 km rond de woonplaats blijft, zo niet stijgt het risico op constipatie aanzienlijk.


Reizen binnenin je comfortzone, thuisblijven voor gevorderden

Op basis van vermoedens schrijven deze bloggers echter geen artikels. De waarheid, eerlijkheid en empirisch onderzoek, jazeker! Voor uw gemak ondergaat uw columnist nu al twee weken een staycation. Op vakantie in eigen land. Thuisblijven voor gevorderden. Reizen binnenin je comfortzone. Hieronder enkele voorzichtige bevindingen.

De perfecte staycation: Ecologisch hypocriet

Het dankbare aan containerbegrippen als ecologie, is de grote mogelijkheid tot hypocrisie. Een beetje zoals oudere mensen die afgeven op de wegwerptentjes van klimaat-marcherende jongeren op Rock Werchter. Cynisme en afgeven op andere mensen, dat doen we weer niet graag, de nodige zelfspot daarentegen… Hoe ecologisch is het om op wandelafstand van het meer van Rotselaar te wonen en toch met de dieselgate VW tot daar te rijden? Heerlijk toch? Iedereen wijsmaken ecologisch te staycationen en dan zulke fratsen uithalen. Dat is dan weer zoals meedoen aan de Ramadan, maar stiekem achter de hoek wel een dadel eten!

staycation ideetjes

Geen woorden, maar dadels!

Er wordt ook beweerd dat thuis op vakantie zijn een state of mind is, maar dat is slechts een gedachte. In de realiteit ben je thuis en doe je huiselijke dingen zoals ramen wassen, afwassen, jezelf wassen, de was insteken,… Ik zie mezelf in een all-in vijfsterrenhotel in Egypte alvast geen gras afrijden. Onze columnist heeft alleszins net dat ietsje meer nodig dan enkel de idee thuis op vakantie te zijn. De meest efficiënte manier: doen alsof je op vakantie bent. Een favoriete vakantiebezigheid / antropologisch experiment is gaan winkelen in een lokale winkel. Lekker struinen door de gangen, genieten van de gekke namen van de lokale producten. Heerlijk. En ondertussen ook schaamteloos commentaar geven op de locals, genre: ‘amaai, die klein dikke mami heeft zo’n rotte tanden, dat ze zelfs haar pakske boter moet laten smelten om te knabbelen

Uw columnist poogde dit onlangs in de Colruyt van Aarschot. Verdict: 1. Ook wij verkopen gekke dingen, zoals Micky Mouse worst. 2. De mensen in Aarschot verstaan helaas ook Nederlands.

Uw columnist zal hem wel liken vanuit de zetel. Of van op het toilet, want wat is er heerlijker dan met een stabiele wifi-verbinding op de plee onrealistische instafoto’s liken en dromen van een zorgenvrije vakantie?

Dit jaar staycation om ‘economische redenen’

Ken je dat, van die mensen die zeggen dat ze ‘in between jobs zijn’? Nou, dat zijn werklozen. Zijn het dan ook vooral werklozen die aan staycation doen? Wel, uw huiscolumnist behoort alvast tot de doelgroep. Hij blijft niet thuis omdat geld een probleem is – neen, onlangs belde de bank nog om te zeggen dat zijn rekening weer vol was en of hij een nieuwe wou openen -, maar wel om dat hij zijn geld op lange termijn heeft geïnvesteerd. In een airco. Thuis. Het spreekt voor zich dat uw huiscolumnist zich liever naakt in zijn eigen zetel legt op een warme dag om even af te koelen, dan in een geïnfecteerd algenmeer te springen na een lange busrit, zonder airco.

https://www.instagram.com/p/BzvLRewjuLE/

Yannick en alle andere bekende reisbloggers mogen dat allemaal doen voor die ene mooie instagramfoto. Uw columnist zal hem wel liken vanuit de zetel. Of van op het toilet, want wat is er heerlijker dan met een stabiele wifi-verbinding op de plee onrealistische instafoto’s liken en dromen van een zorgenvrije vakantie?

staycation tips

Wat kan je deze zomer nog verwachten van Sam en zijn Staycations?

Sam doet deze zomer voor u enkele staycation ideetjes uit de doeken. Een weekendje ongebreidelde luxe in Antwerpen, op een kinderboerderij ploeteren met zijn kleine snotter in Ronse en uiteraard mijmeren aan zijn Hoegaarden-toog in eigen tuin, het pronkstuk van Rotselaar. Niet zo gek ver van dat meer. Had hij nu maar dat ene VW-busje waar de doorsnee Instagrammer helemaal wild van wordt…

Wil je graag al sneller concrete thuisblijf tips? Sam is er voor jou, als trouwe niet-reiziger. Ontdek de pracht van Cocunut beach aan zee, het Cityloopen in een stad en hotel naar keuze of hoe hij de mythes van het soloreizen helemaal doorprikt. Geniet er van.

Onze staycation tips voor dit jaar

De foto’s van Sam zijn van jorispeeters.be

4 min


met liefde geschreven door
Sam
Author background imageAuthor background image 2Sam
met liefde geschreven door
Sam
Mijn naam is Sam. Omdat ik maar geen geschikte auteur vind voor mijn autobiografie getiteld ‘de biografie van net niet’, ben ik zelf maar aan het schrijven geslagen. Zo schrijf ik voor de foodblog Ottenburg Business Lunch Club en voor deze reisblog. Mijn gebrek aan kennis overcompenseer ik door verhaaltechnisch interessante fantasie.
Meer over Sam

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Op citytrip naar Mechelen: het land van de Maneblusser en concept stores

Aah, Mechelen! Een stad waar de Gouden Carolus rijkelijk vloeit en waar geschiedenis zich...

Nu lezen

img

Wegisweg naar een Ardense tiny house

Ook altijd al willen overnachten in een tiny house? Wij trokken naar het charmante Saint-Hubert,...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.