Van walvisjager naar Free Willy op de Azoren

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Van walvisjager naar Free Willy op de Azoren

Walvis spotten op de Azoren

Azoren

Walvis spotten op de Azoren

Wil je ook walvissen spotten op de Azoren? Of zwemmen met wilde dolfijnen? Hier de beste tips om walvissen en dolfijnen te zien op de Azoren.

Eerst verschenen op: 16 oktober 2017

5 min

azoren kaart

Azoren

Van walvisjager naar Free Willy op de Azoren

In 1984 doorkliefde naast Pico de laatste harpoen het glanzende vel van een reusachtige blauwe vinvis en kwam er een einde aan de walvisjacht rond de eilandengroep van de Azoren. Tot dan toe was het een levenswijze en belangrijke bron van inkomsten van de eilanders. Ik wilde graag weten hoe dat zat met walvissen spotten op de Azoren.

Walvissen werden niet gedood om op te eten – uiteraard niet, want dat past niet in uw bord hé – maar wel in stukken gesneden en vermalen of gesmolten tot olie en poeder voor cosmetica en de industrie.

azoren walissen dolfijnen
Gelukkige dolfijnen in de vroege ochtend

Maar hoe een donker verleden vandaag toch nog een happy end krijgt, bewijzen ze op de Azoren. Walvisjagers werden walvisspotters, harpoenen en vangnetten werden netjes in een museum gestald en jachtboten omgebouwd tot gezellige sloepjes voor fervente walvisfanaten.


Een walvissafari op de Azoren

dolfijnen en walvissen kijken
De staart van een duikende potvis

De Azoren staan terecht in de top 10 als ideale bestemming om walvissen en dolfijnen in hun natuurlijke omgeving te spotten. Geen manipulatie of gevoeder, wel kenners van de zielen van de zee die perfect weten waar je deze prachtige dieren kan bekijken.


De beste plaatsen om walvissen te spotten op de Azoren?

walvistours azoren
Een van de drie dolfijnensoorten van het huis. Potvissen, grienden, tuimelaars en grampers zijn er ook altijd te zien.

Zowel op Sao Miguel als op Pico kan je goed – en niet te duur – gaan walvisspotten of zelfs zwemmen met de dolfijnen. Een beetje research en hulp van de TUI specialists crew stuwde ons in de richting van Terra Azul op Sao Miguel in Villa Franco do Campo en Aqua Acores op Pico in het leuke vissersdorpje Lajes do Pico. Je vindt er ook een gezellig walvissenmuseum voor als je de smaak echt te pakken hebt. Of als het te hard zou regenen – het weer durft daar al eens onvoorspelbaar te zijn – en je kapitein niet durft uit te varen.

Wat zijn je kansen op walvissen of dolfijnen sightings?

Dolfijnen en walvissen Europa
Het magische moment: de baby potvis die zich 3 meter omhoog lanceert

Verschillende soorten blauwe reuzen passeren het hele jaar door langs de Azoren. Enkel de potvissen en dolfijnen hebben er ook hun vaste verblijfplaats gemaakt, waardoor je bijvoorbeeld enkel in april-mei de kans hebt om de gigantische blauwe vinvis of bultrug te spotten. Dolfijnen zie je all year round en zijn ook veel gemakkelijker te vinden.
Hebben de grote zoogdieren toch geen zin om hun snuit te tonen, krijg je je geld gewoon terug. Maar dan moet je al echt veel malchance hebben.

Als je echt veel geluk hebt – ik durf dat al eens te hebben – springt er een baby potvis uit het water op 10 meter voor je lens. De gidsen waren zelf onder de indruk van dit schouwspel, dus pak je best je konijnenpoot mee indien je een soortgelijke ervaring wil beleven. En voor wie zich helemaal lucky voelt, een tiental keer per jaar worden er zelfs groepjes passerende orka’s gespot die op weg zijn naar koudere wateren. In oktober dit jaar zijn er maar liefst 12 verschillende soorten walvissen gespot rond Pico, een ontzettend hoog aantal op wereldschaal.

Yep, de Azoren hebben m’n hart gestolen. Mede dankzij Moby Dick, Keiko, Humphrey en hun vriendjes.

dolfijnen en walvissen kijken
Common dolphins in actie bij Pico op de Azoren

Een walvis- en dolfijnen excursie boeken

Het makkelijkst kan je met TUI Specialists een tour boeken. Ze fixen je nog een leuke korting en vouchers voor andere activiteiten er bovenop. Handig is ook dat je met TUI Specialists vrij bent om modules samen te stellen voor een verblijf op maat. Je hoeft niet per se de all in formules te boeken, maar op jouw maat stellen ze activiteiten voor en ben je vrij om te gaan en staan waar je wil.


azoren walvissen en dolfijnen
Vlak bij de kust van Lajes do Pico

Wil je meer weten over de Azoren?

Dat snap ik. Ze staan echt ongelofelijk hoog in mijn lijst. Ik ben er zelf echt van verschoten. Lees zeker deze artikels en je ontdekt waarom:

5 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Azoren reistips: een praktische gids vol met tips voor deze verborgen eilanden

De meest complete gids over de Azoren: Sao Miguel & Pico. Hidden gems: waar eten, welke...

Nu lezen

img

Azoren reistips: de best verstopte eilanden van Europa

Wat te doen op de Azoren? Een gids vol reistips voor avonturiers, fotografen en wijnfans....

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.