Het overweldigende natuurschoon van Patagonië en de weg naar het einde van de wereld in Argentië en Chili

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Het overweldigende natuurschoon van Patagonië en de weg naar het einde van de wereld in Argentië en Chili

Een rondreis door Patagonië in Argentinië, dit zijn de must do's

Argentinië

Een rondreis door Patagonië in Argentinië, dit zijn de must do's

Patagonië en het overweldigend natuurschoon op weg naar het einde van de wereld. Dit zijn onze reis tips voor een heerlijke vakantie in Argentinië.

Eerst verschenen op: 19 april 2022

6 min

argentinië map

Argentinië

Het overweldigende natuurschoon van Patagonië en de weg naar het einde van de wereld in Argentië en Chili

Een vakantie naar Patagonië: overweldigend natuurschoon op weg naar het einde van de wereld

Wanneer je de landkaart van Zuid-Amerika bekijkt, valt je direct op dat het continent richting het zuiden steeds smaller wordt. Alsof je een puntzak met friet in je handen hebt. Wanneer je eenmaal de bodem van de puntzak bereikt, dan zit je in Ushuaia het meest zuidelijke stadje van het continent. Voor tal van reizigers die Patagonië bezoeken het gedroomde einddoel. Je bevindt je aan het ‘einde van de wereld’.


Wat te doen in Patagonië?

Patagonië strekt zich uit over een flink deel van het zuiden van Argentinië en Chili en is vele malen groter dan België. Wie van noord naar zuid reist, overbrugt maar liefst een paar duizend kilometer. Patagonië bezoeken, betekent jezelf onderdompelen in een oogverblindende verscheidenheid aan ongerept natuurschoon. Je kunt dit prachtige gebied zowel op eigen houtje ontdekken als een georganiseerde rondreis door Patagonië maken. De prachtige regio doet me denken aan het liefdeskind van Nieuw-Zeeland, de Azoren en Oostenrijk.

Patagonie en de gletsjes van Petito Moreno
  • Langeafstandsbussen in Argentinië zijn over het algemeen zeer comfortabel. Rondreizen in Patagonië met de bus is dan ook zeker geen ‘pain in the ass’.
  • Dichter bij de natuur en de elementen ben je wanneer je op de motor een rondreis in Patagonië maakt en net als Che Guevara je eigen motorcycle diaries beleeft.
  • Sportievelingen kunnen zich ook met de racefiets of mountainbike verplaatsen. Rond de meren in de omgeving van San Carlos de Bariloche is het bijvoorbeeld heerlijk pedaleren.
  • Veel locaties nodigen ook uit om (lange) wandelingen te maken. Bijvoorbeeld in het natuurpark Torres del Paine in Chili of het Het gletsjerpark Los Glaciares in Argentinië.

Vluchten vanaf 499 euro naar Argentinië

Van tango dansen in Buenos Aires tot skiën in Patagonië, een vakantie naar Argentinië is om nooit meer te vergeten!

Patagonie en de gletsjes van Petito Moreno

Wat zeker doen tijdens je vakantie in Patagonië

Ideale reistijd Patagonië

Tijdens de zomermaanden in Europa is het winter in Patagonië. Door de zuidelijke ligging kan het tussen juni en september behoorlijk koud zijn. De beste reistijd voor Patagonië is dan ook van november tot en met maart. Toch moet je ook tijdens de zomermaanden rekening houden met veranderlijk weer.

patagonie en gletsjer bezoeken

Patagonië bezoeken? Een greep uit de hoogtepunten

Dit uitgestrekte gebied kent vele mooie plekken. We lichten er een aantal uit die een bezoek meer dan waard zijn.

Orca's en dolfijnen spotten in Patagonië
Dit is ideale plek om orca’s en dolfijnen te spotten in Patagonië

Orca’s en dolfijnen bij Peninsula Valdes

Als je ‘s avonds vanuit de hoofdstad Buenos Aires de bus neemt, ben je de volgende morgen in Puerto Madryn aan de oostkust van Argentinië. Puerto Madryn dat mooi is gelegen in een baai, is de toegangspoort tot het schiereiland Valdes. Je waant je in dit stadje soms net in Bolivië. Dat komt omdat er veel arbeidsmigranten werken in o.a. de visverwerkende industrie. Peninsula Valdez is de uitgelezen plek om orca’s, dolfijnen, zeeleeuwen en zeevogels te spotten. Je moet er wel een dag voor uittrekken om het hele schiereiland te bekijken.

Pinguins in Argentinie zien
Wandelen tussen de pinguïns in Punta Tombo

Wandelen tussen de pinguïns in Punta Tombo

In het natuurreservaat van Punta Tombo, zo’n 180 kilometer ten zuiden van Puerto Madryn, kun je letterlijk tussen de pinguïns lopen. Ieder jaar maken zij een lange reis vanuit Brazilië om hier te komen broeden. Als je hier in februari of maart bent dan zie je de jonge pinguïns met hun papa’s en mama’s over het uitgestrekte terrein waggelen of een duik nemen in zee. De jonge pinguïns slagen begin april voor hun zwemdiploma en zwemmen dan met de hele pinguïnkolonie terug naar Brazilië om te overwinteren.

Tip: Breng ook een bezoekje aan het nabijgelegen plaatsje Trelew dat is gesticht door kolonisten uit Wales. Het stadje doet in alles nog denken aan deze Britse avonturiers.

Bariloche bezoeken in Argentinie
Bariloche: de Alpen in de Andes

Bariloche: de Alpen in de Andes

San Carlos de Bariloche,in het westen van Argentinië, ligt aan de oever van het Nahuel Huapi-meer. De stad trekt zowel veel Argentijnse als buitenlandse bezoekers. Niet alleen de bouwstijl van de huizen, maar ook de vele winkeltjes die chocolade verkopen, doen denken aan Zwitserland. Mogelijk vind je deze plaats zelf iets te toeristisch, maar er is genoeg in de omgeving te ontdekken. Neem bijvoorbeeld een kabelbaantje naar boven en geniet van een prachtig uitzicht over het meer en de wijde omgeving. Je moet zeker ook een bezoek brengen aan ‘El Bosque de Arayanes’, een unieke plek in de wereld waar de arrayán boom groeit. Lopend tussen deze bijzondere bomen heb je al snel het idee dat je in een sprookjesbos bent beland.

Patagonie en de gletsjes van Petito Moreno
Perito Moreno: de grootste gletsjer van Argentinië vlak voor je neus te bewonderen

Perito Moreno: het geluid van vallend ijs

Wie van wandelen houdt, komt helemaal aan zijn trekken in het gletsjerpark Los Glaciares dat maar liefst 48 gletsjers herbergt. Tijdens je wandeling kom je langs kristalheldere meren, gletsjers, besneeuwde bergtoppen en majestueuze rotspieken. Absoluut hoogtepunt is de Perito Moreno gletsjer. Oog in oog met de immense ijswand van deze gletsjer kun je luisteren naar het geluid van vallend ijs. Het is een waar spektakel wanneer je de grote ijsbrokken in het Lago Argentino hoort en ziet vallen. Perito Moreno is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Argentinië.

patagonie vakantie

Spectaculaire wandelingen in Nationaal Park Torres del Paine

Je hoeft in het zuiden niet ver te reizen als je de grens wilt oversteken naar Chili. Op een rondreis door Patagonië mag een bezoek aan Nationaal Park Torres del Paine dan ook niet ontbreken. Het natuurpark dankt zijn naam aan drie torenhoge massieve pilaren van graniet. Dit gebied met heldere meren, watervallen en dichtbegroeide bossen biedt een ideale gelegenheid om te wandelen. Vooral de W-trek waarbij je een route loopt van 76 kilometer is populair. Uiteraard brengt de wandeling je langs de hoogtepunten van dit nationale park in het zuiden van Chili. Je kunt tijdens de wandeling waar je zeker vijf dagen voor moet uittrekken, bijzondere dieren tegenkomen, zoals de guanaco (een soort lama) en de nando (een soort kleine struisvogel).

ushuaia argentinie
De laatste stad op het continent

Ushuaia: het einde van de wereld

Als je dan toch in het zuiden bent, is de verleiding groot om de meest zuidelijke stad ter wereld te bezoeken. Ushuaia ligt in een schitterende omgeving. Met het Beagle kanaal en het Nationaal Park Tierra del Fuego (Vuurland) in de buurt krijg je nogmaals een menu met overweldigend natuurschoon geserveerd. Het ‘einde van de wereld’ is ook de ideale plek om alle indrukken van jouw rondreis in Patagonië nog eens rustig de revue te laten passeren. Is jouw honger naar avontuur nog niet gestild? Dan is Ushuaia het vertrekpunt voor een expeditie naar Antarctica.

Goedkope vluchten naar Argentinië

6 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Wegisweg naar een Ardense tiny house

Ook altijd al willen overnachten in een tiny house? Wij trokken naar het charmante Saint-Hubert,...

Nu lezen

img

Kamperen voor dummies: Ardennen edition

Eerste keer kamperen? Of gewoon eens goed lachen met mijn Ardens kampeerverhaal? Van Durbuy naar...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.