Verlengd weekend in de Provence

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Verlengd weekend in de Provence

Kamperen in Vlaanderen: het Meerdaalwoud

Europa

Kamperen in Vlaanderen: het Meerdaalwoud

Wie denkt aan de Provence, denkt aan rijen Hollanders in campers aanschuivend voor de péage op de Route du Soleil op weg naar d’Ardèche voor een tiendaagse vakantie. Wie aan de Provence denkt, denkt aan de lekkerste roséwijn. Maar dat kan ook anders. Wie denkt aan een verlengd weekend in de Provence kan ook hier aan… Continue reading

Eerst verschenen op: 24 augustus 2014

frankrijk map

Frankrijk

Verlengd weekend in de Provence

Wie denkt aan de Provence, denkt aan rijen Hollanders in campers aanschuivend voor de péage op de Route du Soleil op weg naar d’Ardèche voor een tiendaagse vakantie. Wie aan de Provence denkt, denkt aan de lekkerste roséwijn. Maar dat kan ook anders. Wie denkt aan een verlengd weekend in de Provence kan ook hier aan denken:


Het idee: een vakantie in het Zuiden mét de auto, op vijf dagen tijd én kei hard relaxen. En dat met maar 400 euro budget. Het mooie Noord-Frankrijk? Nee bah! Het zou er maar eens moeten regenen. Een zoektocht op booking.com zorgde ervoor dat we in Saint-Gervais terecht kwamen. Het gezapige dorpje telt één bakker, één pizzeria, één buurtwinkel en drie wijnboeren.

Het leuke aan deze streek, de Cèze-vallei, is de kalmte die er nog heerst. Het verschil tussen de oevers van L’Ardèche en die van La Cèze is bijzonder groot. Die eerste is overbevolkt met campings, kano’s en terraskes, langs de Cèze gaat het er allemaal iets gemoedelijker aan toe. Mooi meegenomen is dat je ten midden van de wijnstreek Côte du Rhône bent. Wat wil zeggen meer wijn dan goed voor je is. In Saint-Gervais besloten we te leven als de beau monde en huurden we een studio mét privé-sauna én zwembad. Lang weekend. Start!

wat doen weekend provence

Les Plus Beaux Villages de France

De vriendelijke eigenaars van de studio wezen ons meteen op de nabijheid van drie dorpjes die het etiket ‘Les Plus Beaux Villages de France’ kregen: La Roque-sur-Cèze, Montclus en Aiguèze. We bezochten ze – braaf als we zijn- alle drie. En ze waren alle drie heel schoon. Ook wel heel kalm. Kalm is misschien niet het juiste woord, ingeslapen past beter (wachtend op het hoogseizoen). Ook leuk is Goudargues, dat dorp noemen ze het Venetië van de Provence. Een lichtelijk overdreven bijnaam, maar de paar grachten die midden door de dorpskern maken het wel gezellig.


Pont 
D'Avignon

De obligate bruggen

Omdat we toch in de buurt én aan het sightsee’n waren bezochten we de twee meest befaamde bruggen van de streek. De Pont du Gare – een eeuwenoud Romeins aquaduct – en de Pont d’Avigninon – die brug die maar half is en waar dat lied over gaat. Tip voor Pond du Gare: huur fietsen in het nabijgelegen Remoulin. Ten eerste moet je de belachelijk dure parking niet betalen en ten tweede is het domein rond Pont du Gard heel fijn om te fietsen. In Avignon is er veel meer te zien dan die brug (De teleurstelling was groot: een brug die niet tot aan de overkant van de rivier reikt, super onpraktisch). Het is vooral een gezellige stad met veel cafés, winkels en lekkere pizza.

Hoogtepunten

Het hoogtepunt voor mij persoonlijk was wanneer ik mijn volledig onbestaande kano-skills nog eens kon bovenhalen. Geen mooiere manier om de Cèze te ontdekken dan in een plastieken boot. Nog mooier zou zijn als er ooit een dag komt waarop ik wél weet hoe je zo’n ding moet besturen. Alhoewel, nu lok ik vooral deze reactie uit: “Nina, doe vooral niks! Stop met roeien!” Super chill. Een ander hoogtepunt was het bezoek aan de lokale grill (La Frigoulette in Goudargues). In de zomer openen er her en der langs de Cèze openlucht grill-restaurants. Je zit er buiten aan het water, betaalt je vlees per stuk en drinkt er wijn voor geen geld. Beter dan dat wordt het niet. En tenslotte: in de Provence kan je beschonken worden terwijl je cultuur opdoet. Val eens binnen bij één van de vele wijndomeinen. Terwijl de wijnboer je uitleg geeft over het hele proces, drink jij zijn wijn op. Degusteren is het mooie woord daarvoor. Ik met kist vol wijn naar huis, een beter souvenir bestaat er toch niet?

Geschreven door Nina
Foto’s van unsplash


Lees ook:

Wildzwemmen in Frankrijk
Railbiken in de Ardennen
Kanoën in Frankrijk
Op bivak in het Meerdaelwoud
Roadtrip door Frankrijk

4 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Wildzwemmen in Frankrijk

De titel is gepikt van het gelijknamige boek: Wild Swimming in France. Zodra je een 4-tal dagen...

Nu lezen

img

Mijn 11 mooiste reisfoto’s van 2017

Dit zijn ongetwijfeld de mooiste beelden die ik in 2017 trok tijdens mijn vele reizen. Welke...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.