Ooit word ik wijnbouwer, maar eerst een wijnvakantie in de Elzas

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Ooit word ik wijnbouwer, maar eerst een wijnvakantie in de Elzas

Alsace! De mooiste wijndomeinen in de Elzas

Frankrijk

Alsace! De mooiste wijndomeinen in de Elzas

Een wijnvakantie in de Elzas doen? Deze wijndomeinen moet je zeker bezoeken. De Elzas in Frankrijk aan de Duitse grens is een verborgen pareltje.

Eerst verschenen op: 8 augustus 2022

6 min

frankrijk map

Frankrijk

Ooit word ik wijnbouwer, maar eerst een wijnvakantie in de Elzas

Alors on danse en de auto in naar Frankrijk, om de wijnregio in de Elzas te ontdekken. De gedachte aan de geur van rokerige wijngaarden in de ochtendzon en frisse Riesling verzachten de korte autorit naar Alsace.

De Elzas pronkt van trots aan het Oosten van Frankrijk en omarmt de Duitse grens waar de kadans van de Rijn het leven kleurt.

Ik vertrek met Jens van BelgianWino op pad richting Frankrijk, na onze avonturen in de wijnregio rond Bergerac. We worden op deze vierdaagse uitgenodigd bij enkele wijnbouwers, we mogen met een Gyropode en mountainbike door de wijngaarden cruisen, en leren er zelfs schilderen met bier en wijn. Emile Stahl zou trots op me zijn. We ontmoeten de wonderwomen van de vineyards en ik mag de oudste wijn ter wereld proeven. Santé.


Terwijl menig hipster zijn Instagram bij een bezoek aan de Elzas bekladt met shots van troebele natuurwijn, kijk ik uit naar de meer authentieke flessen. De Elzas staat gekend voor haar elegante Riesling, droge Pinot Gris en volle Gewürztraminer. Een wijnstreek met klasse bezoeken dicht bij huis? Ontdek dan mee wat Alsace te bieden heeft! 

Vandaag word ik wijnmaker in Mittelwihr

Verscholen tussen honderden sappige druiven wacht Thibault van Domaine Specht in Mittelwihr op mij. Een buizerd groet me bij het oprijden van het domein. Vandaag mag ik een dag in Thibault’s voetsporen treden. Voor het plukken van mijn lievelingsfruit was het nog wat te vroeg op het jaar, de wijnmakers noemen deze periode de stilte voor de storm. Ik waan me een ambitieuze kapitein op een droogstaand schip.

Na een korte rondleiding op het indrukwekkende domein, controleer ik de suikerspiegel van de verschillende druiven alsof het hulpeloze diabetespatiënten zijn. De hoeveelheid suiker bepaalt het alcoholpercentage en dus deels kwaliteit van de wijn.

Thibault vertelt me hoe blij hij wordt van het leven in de Elzas, nadat hij een tijd in het gewoel van de grote stad geleefd heeft. We drinken een slok blushy Pinot Gris en leren dat de wijnvakman leeft op de adrenaline van de passie. Ik denk aan mijn loft in Antwerpen en mijmer over een eigen domeintje. Later noem ik mijn wijn naar Jens: Vino Di Mare, met een dier uit de oceaan op de fles als catchy logo. De dag vliegt voorbij, ik geniet van elke minuut. 

Die nacht sliep ik heerlijk in een van de bedden bij  Zeyssolff Gîtes en Alsace chez le vigneron Zeyssolff – Vins d’Alsace. Ik droom dat de bultrug op Vino Di Mare een Decanter World Wine Award 2035 wint. 

Met de Gyropode door de wijngaarden van de Elzas

Klaar voor een unicum? In het wijnhuis in Heiligenstein, met de naam die klinkt als een kasteel uit de vierde Harry Potter, wacht er mij een tochtje op een Gyropode, wellicht de laatste uitvinding van de Elzasser Professor Barabas. Altijd al eens langs wijngaarden willen racen op een Segway? Dan is een bezoekje Heiligenstein een must. Het gemak waarbij dit gevaarte mij over de stijle flanken zwiept tovert een big smile op mijn jongenshart. 

We zoeven verder naar Pfaffenheim, waar Paul en zijn vader Jean-Marie Claude van Domaine Rieflé-Landmann ons verwelkomen in hun bio wijnhuis. Wist je dat 1 op de 5 domeinen als vaandeldragers sinds de jaren ‘80 in de Elzas een groen bio label dragen? Met dat percentage is Alsace de beste leerling van de Franse klas. Samen met Jean-Claude beklimmen we de steile flanken met een elektrische mountainbike. Op het einde van ons bezoek verwacht ik een gele trui, maar wordt beloond met een slokje vloeibaar goud. Ik proef de verrukkelijkste Riesling van het land.

Schilderen met rode wijn

Terug in mijn tijdelijke thuisbasis in Zeyssolff onthullen Célin en Yvan hun visionaire geesten voor me. Ik ben in de prachtig gerestaureerde ‘tasting room’ van de chambre d’hôtes op de het domein. De lichten gingen uit, de Scandinavische vibes en natuurlijke bouwmaterialen in de kelder kleurden donker. Plots bevind ik me midden in een immersieve 360° film over het domein en de wijncultuur van Zeyssolf. Een indrukwekkende ervaring die nog een tijdje zal bijblijven. 

Tijdens de zonsondergang ontmoet ik Laurent Bessot, een lokale kunstenaar die erom gekend staat te schilderen met… wijn. Een uurtje later tovert hij een portret van mezelf al surfend op een golf van wijn. Over mijn eigen creatie gaan we het niet hebben . 

De vrouwen van de wijngaard

Véronique Muré, een van de power-woman achter Les diVINes d’Alsace, vertelt me over de organisatie. diVINes d’Alsace streeft naar een meer evenwichtige en diverse cultuur in het wijnbouwen, toch vooral een mannelijk bastion. En niet alle wijnen hoeven zwaar en ruig te smaken, ik kan trouwens ook meer genieten van een elegante witte dan een harde rode. 

Membre des diVINes d’Alsace – l’Association des Femmes de la Vigne & du Vin d’Alsace

Wil je er zelf eens op uit trekken? Ontdek dan deze deals met kortingscodes. Ik vond er al eens een paar leuke flessen wijn, of zelfs een reisje naar Frankrijk om in de voetsporen van Véronique te treden. 

wijnen uit de elzas vakantie

De oudste wijn van de wereld proeven

Na een heerlijke nacht bij Guillaume van Maison d’Emilie, verlaat ik met een voldane glimlach Pfaffenheim. Guillame was in een vorig leven Michelin-sterren-chef in restaurants verspreid over de hele wereld. Vandaag zwaait hij de plak in een charmante chambre d’hôtes in het gezellige dorpje. Ik baan me een weg naar het kloppend hart van de Elzas, het stevige Strasbourg dat blinkt van branie. In La Fignette eet ik de beste Flammenkuche van de wereld, aan de kathedraal maak ik een selfie. Onderweg naar Hospices de Strasbourg passeer ik schattigste straatjes en gezellige kraampjes. Ik duik de wijnkelder in om wat meer over de geschiedenis van het vloeibare goud bij te leren. En dan ontmoet ik haar: de oudste wijn uit de wereld.

Achter een stevige ijzeren poort in de diepe kelder staan er drie grote vaten met wijn uit 1472. Er werd nog maar drie keer van gedronken. In 1576 wanneer Zurich Strasbourg hielp tegen een gemeenschappelijke vijand, in 1718 voor de reconstructie van het Hospice de Strasbourg na een stevige brand, en in 1944 wanneer generaal Philippe Leclerc de Hautecloque de stad bevrijdde. Ik bedenk me een manier hoe ik nummer vier op deze lijst kan worden. Toen ik aan de wijn mocht ruiken, veranderde de zachte lucht in de kamer in een complexe smaakbom. 


Die avond ontkurk ik een fles van mijn favoriete wijn. Vier dagen Elzas vlogen voorbij. Ik open nog een fles. X J’suis poli, courtois, et un peu fort bourré, … Alsace, tu étais formidable – Stromae.

Up next: de beste Rosé wijn van de Provence

6 min


met liefde geschreven door
Jens De Maere
Author background imageAuthor background image 2Jens De Maere
met liefde geschreven door
Jens De Maere
De directeur & presentator van dienst
Meer over Jens

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

‘Route du Vin’ discovered: een wijnvakantie in de Elzas

Ontdek de ‘Route du Vin’ in de Elzas: een 170 km lange wijnroute langs dorpjes,...

Nu lezen

img

Een roadtrip door het Wilde, Wilde Westen van Amerika

Een vakantie in Amerika is niet compleet als je geen roadtrip aan de West Coast gedaan hebt....

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.