Op citytrip naar Mechelen: het land van de Maneblusser en concept stores

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Op citytrip naar Mechelen: het land van de Maneblusser en concept stores

Op sjok met de schoonoma door de kerkenstad van Vlaanderen.

België

Op sjok met de schoonoma door de kerkenstad van Vlaanderen.

Aah, Mechelen! Een stad waar de Gouden Carolus rijkelijk vloeit en waar geschiedenis zich verweeft met gezelligheid en het gevoel van thuiskomen je steevast overvalt. Voor de reiziger die hunkert naar een verborgen parel, biedt Mechelen een schat aan toeristische én minder toeristische plekken die de moeite waard zijn om te verkennen. Dus, trek die…

Eerst verschenen op: 9 juli 2023

belgie map

België

Op citytrip naar Mechelen: het land van de Maneblusser en concept stores

Aah, Mechelen! Een stad waar de Gouden Carolus rijkelijk vloeit en waar geschiedenis zich verweeft met gezelligheid en het gevoel van thuiskomen je steevast overvalt. Voor de reiziger die hunkert naar een verborgen parel, biedt Mechelen een schat aan toeristische én minder toeristische plekken die de moeite waard zijn om te verkennen. Dus, trek die wandelschoenen aan, neem je camera mee en maak je klaar voor een doortocht door de charmante straten van Mechelen!

Uitzicht op Brouwerij het Anker en de Dijle in Mechelen.

Hoewel menig homo touristicus in deze ‘kerkenstad’ zijn hart kan ophalen aan een bezoek van de Sint-Romboutskathedraal, het Hof van Busleyden, de Sint-Janskathedraal of het oude en nog iets oudere stadhuis, heeft Mechelen ook een heleboel leuke adresjes die het binnenpiepen eens waard zijn.

Gewapend met mijn Visit Mechelen app, en met een thuisbasis in het spiksplinternieuwe B&B Hotel trok ik er samen met mijn schoon-oma (ja dat lees je goed) op uit. We volgden de voetsporen van ‘Ons Margriet’, de straffe madam die Mechelen in het verleden tot hoofdstad van de Nederlanden kroonde, langs de leukste straten en plekjes, stopten even voor takeaway bij Mimi en strompelden langs de zaterdagse markt in het mooie Mechelen. 

Mimi bij Mimi, een takeaway koffiezaakje naast de Kruidtuin in Mechelen.
Mimi bij Mimi.

Tip: In de Visit Mechelen app vind je een hele hoop leuke wandelroutes doorheen de stad. Zo ga je met de Maneblusser zoektocht op zoek naar het Mechelse bierverleden. Leuk weetje, Maneblusser verwijst naar het Mechelse stadsbier dankzij een dronkenlap die in 1687 die dacht dat de Sint-Romboutstoren in brand stond.

Mechelen muurt: voor de kunstliefhebbers

Naast een uitgebreid historisch verleden heeft Mechelen ook voor de kunstliefhebbers onder ons wat leuks in petto: Mechelen Muurt. Dit street art-project fleurde de stad op met kleurrijke en indrukwekkende muurschilderingen. Dwaal door de straten en ontdek de verborgen pareltjes die de muren van Mechelen tot leven brengen. Elke muurschildering vertelt zijn eigen verhaal en geeft een eigentijdse draai aan de rijke geschiedenis van de stad. De Argentijnse Milu Correch beet als eerste de spits af met haar dromerige mural ‘Alice Duerme’. Fun fact, in Centraal-en Zuid-Amerika worden artiesten vaak ingehuurd om reclame op muren te schilderen aangezien print er niet goedkoop is. Milu startte met het creëren van haar eigen murals, wanneer ze nog wat verf op overschot had na zulke opdrachten.

Imposante muurschildering als onderdeel van Mechelen Muurt.
Alice Duerme in volle glorie.

De Vismarkt: de leukste terrasjes van Mechelen

Tijd voor een terrasje? Dat dacht ik wel. Scoor een plekje in een van de nonchalante bruine café’s zoals Ankertje aan de Dijle of lounge in een van de vele hippe restaurantjes. De Vismarkt is dé place to be om een Gouden Carolus open te trekken (die aan de overkant, bij Brouwerij het Anker gebrouwen wordt) of op het gemak een koffieke te drinken. (Of zoals mij, een Martinike in de vroege uurtjes. Shaken not stirred.) Wandel richting de Lange Schipstraat, zet je aan het water en kijk er naar de ronddobberende kajakkers, suppers of packrafters op de Dijle. Oh Ja, want dat kan je hier dus ook doen.

De Vismarkt in Mechelen is de gezelligste plaats voor een terrasje.
Bijtanken op de gezellige Vismarkt.

In ’t Grün: de leukste chillspots van de stad

Genoeg bakstenen en kerken gezien? Kom tot rust in de vele tuinen die de Google Maps kaart groen kleuren. Ga op zoek naar de verlegen Karmeliettuin, geniet van de kunstzinnige Rik Wouterstuin of plof je neer in het gras van de Kruidtuin. Nog tof weetje, vroeger werden aan de gevels van de huizen platformen gemetseld die als toilet, ook wel ‘heimelijkheden’ genoemd, dienden. Op een dag stuurde moeder overste een klaagbrief naar het stadsbestuur over jongeren die in bootjes over ’t Groen Waterke de billekes van de nonnekes bekogelden met blaaspijpen. Tot vandaag varen er geen bootjes meer op ’t Groen Waterke, enkel eendenkroos, die het water een gifgroene kleur geven. In tegenstelling tot ’t Klapgat (aan de overkant), waar Mechelse kerkgangers vroeger de nodige koffieklets hielden, kan je in de Stiltetuin relaxen onder de schaduw van de Sint-Romboutstoren.

Kleurrijke waterpartij 't Groen Waterke in Mechelen.

De mooiste concept stores in Mechelen

Een shopke placeren? Binnen de gouden driehoek van Bruul, Onze-Lieve-Vrouwstraat en de Ijzerenleen kan menig shopliefhebber zij hart ophalen. In de Onze-Lieve-Vrouwstraat (mijn persoonlijke favoriet), lonken de leukste concept stores al van veraf, smekend om er even binnen te gaan. Van multibrand concept store Supergoods tot My ex-boyfriend, waar meubels een tweedekansje krijgen. Bij Vertelles kan je dan weer een plantje adopteren uit hun plantenasiel en HUT en Atelier Oh la la hebben dan weer alles om je interieur op te fleuren.  

Een van mijn leukste ontdekkingen is een verborgen winkeltje in de Vleeshalle: Tevansta. Op de eerste verdieping word je helemaal omarmt door een Bohemian sfeer en 50 tinten beige. Kleding, decoratie, sieraden… Kortgezegd, ik was op slag verliefd. Even verliefd als toen ik toevallig De Borght ontdekte na een bezoekje aan de Stiltetuin. De Borght is een belevingswinkel pur sang waar kunst, flora, interieur en exterieur samenkomen. Een beetje prijzig in mijn ogen maar het pand op zich is zelfs al een bezoekje waard.

De Vleeshalle: het foodwalhalla van Mechelen

Ah, de Vleeshalle, een gastronomische speeltuin die elke foodie’s hart sneller doet kloppen. Stel je voor: een historisch gebouw dat al eeuwenlang het epicentrum is van culinaire verleiding. Geniet er van een scala aan heerlijke gerechten en drankjes, allemaal onder één dak. Doen de woorden taco, burrito en nacho’s al water bij je in de mond lopen? Dan is Alma Libre your spot. Kom in Marokkaanse sferen met geurige tajines van Chez Eline of steek een patatje bij Bar Patat. 

Zin in meer toffe foodspots in Mechelen? Dan zijn deze adresjes ook de moeite waard om eens langs te gaan:

  • Bar Klak
  • Coffice
  • Grá
  • Bokes & co
  • LIEF
Street-food in de Vleeshalle in Mechelen.

Waar overnachten in Mechelen?

Op wandelafstand van hartje Mechelen, genoeg parking en een uitgebreid ontbijt. Wat wil je nog meer? De jongste telg van de B&B Hotel groep opende pas zijn deuren voor publiek, en ik mocht er mijn voetjes onder de lakens schuiven. De fleurige kamers matchen perfect met de bruisende sfeer die de stad biedt. Neerploffen op bed na een toertje in stevige tred door het centrum en een stevig ontbijtje om er weer tegenaan te gaan. That’s how I like it. Dit duurzaam gecertificeerd hotel is er eentje om in het achterhoofd te houden bij jouw volgende bezoek aan Mechelen!

Goesting gekregen om jouw volgende citytrip in Mechelen door te brengen? Boek hier alvast jouw overnachting. 

7 min


met liefde geschreven door
Nymke Dullers
Author background imageAuthor background image 2Nymke Dullers
met liefde geschreven door
Nymke Dullers
Ik ben Nymke. Dromer, dierenliefhebber en avocadokweekster.
Meer over Nymke

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Citytripje Namen: Panda’s, Slakken en Napolitaanse Nachten

In twee dagen kan je in slakkentempo de binnenstad van Namen verkennen, heerlijk bosbaden en...

Nu lezen

img

Wegisweg naar een Ardense tiny house

Ook altijd al willen overnachten in een tiny house? Wij trokken naar het charmante Saint-Hubert,...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.