Dit is Mauritius: het Land van Dodo

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Dit is Mauritius: het Land van Dodo

Wat moet je weten over een vakantie naar Mauritius

Afrika

Wat moet je weten over een vakantie naar Mauritius

Ergens in de Indische Oceaan, zo’n 855 kilometer ten oosten van Madagascar, ligt een eilandje verstopt waarvoor de Nederlanders, Fransen en Britten elkaar lang geleden serieus op elkaars muil geslagen hebben. Het luistert naar de fonkelende naam Mauritius en net zoals jij kon ik mij daar niet heul erg veul bij voorstellen. Is dat met… Continue...

Eerst verschenen op: 25 april 2018

mauritius map

Mauritius

Dit is Mauritius: het Land van Dodo

Ergens in de Indische Oceaan, zo’n 855 kilometer ten oosten van Madagascar, ligt een eilandje verstopt waarvoor de Nederlanders, Fransen en Britten elkaar lang geleden serieus op elkaars muil geslagen hebben. Het luistert naar de fonkelende naam Mauritius en net zoals jij kon ik mij daar niet heul erg veul bij voorstellen.

Is dat met een jungle en aapjes? Wonen daar dan alleen Afrikanen en wat eten ze daar dan zoal? Kan je in Mauritius meer doen dan enkel op huwelijksreis gaan onder palmbomen tussen de zoete cocktails? Of is het intussen een modern expat-taxshelter-paradijs voor westerlingen op retour? Moest ik toch eens even checken.


Wat kan je van Mauritius verwachten?

Op dit eiland leefde ooit een gezellige kastaar die luisterde naar de naam Dodo. Hij zou zonder twijfel hoog scoren in de lievelingsdieren-lijstjes, moest hij niet uitgestorven zijn. Een dodo is eigenlijk een glorieuze mix tussen een vette struisvogel, een kloeke kip met platvoeten en een breed uitgevallen eend.
Een mengelmoes. Zo kan je meteen ook Mauritius het best omschrijven.

Mauritius uitzichten

Indiërs, Afrikanen en Westerlingen leven er schoontjes naast elkaar. Hindoes, moslims en Christenen bouwen hun tempels broederlijk in elkaars straat tussen de blinkende resorts en vergeten baaitjes.
Qua natuur viel ik niet achterover: je hebt centraal wel een paar uitstekende kleine bergketens, met hier en daar een vleugje nationaal park. Wildlife moet je er niet meer verwachten, op enkele hongerige makaken na. Het platteland is hiervoor te snel omgetoverd tot één grote suikerplantage. De schuld van de Nederlanders, back in the days. Uw rouwbrieven voor wijlen onze vriend Dodo mag je ook richting Amsterdam sturen.


Misschien kan je het eiland nog best vergelijken tussen een mix van Bali, Jamaica, Egypte en Oostenrijk. Maar dan zonder lederhosen.

must see mauritius

Enkele superboeiende en geestverruimende weetjes over Mauritius

 • Suiker, toerisme en textiel zijn de drie grootste geldmachines op het eiland.
 • Alle vliegtuigen zitten vol richting Mauritius, meestal met jonge koppeltjes die geld gaan verbrassen in de mooiste der resorts.
 • Van alle Afrikaanse landen heeft Mauritius de hoogste bevolkingsdichtheid: 1.1 miljoen mensen verpakt in een omgeving zo klein als Vlaanderen
 • Mauritius is een fiscaal paradijs: slechts 15% belastingen en nooit erfbelasting betalen. Je moet voor minstens 500k aan vastgoed kopen om officieel inwoner te mogen zijn.
 • Er vliegen geen chartervluchten op het eiland, waardoor een ticket al gauw gemakkelijk 1000 euro kost vanuit Brussel of Amsterdam. Vliegen doe je wellicht met Emirates over Dubai en duurt ongeveer 17 uur.
 • Ze spreken hier Creools. Je verstaat dat vlot na een paar glaasjes Mauritiaanse rum terwijl je als een Engelsman Frans probeert te spreken.
 • Mauritius was een van de grootste slavenhandel-metropolen met haar ideale ligging tussen Indonesië en Afrika. Prima plaatsje voor de Nederlanders en Amerikanen voor een goeie portie old fashioned mensensmokkel.
 • eten in mauritius
 • Hun nationale dish is ‘mine frit’, gebakken rijst met kip. ‘Farata’ is ook een winner: een pikante streetfood durum met super lekkere curry erin.
 • Slaven die ontsnapten van hun bazen trokken zich terug in en rond de grotten en jungle van de iconische Le Morne berg. De bekendste plek van het land.
 • Met haar 4 horizontale kleurrijke strepen heeft Mauritius de coolste vlag van allemaal.
 • Per jaar produceert Mauritius ongeveer 700.000 ton suiker in slechts 16 fabrieken. Dat is een pak meer dan wat ze in Tienen jaarlijks klaarmaken.
 • De eerste toeristen verschenen pas op Mauritius in 1952. Ze waren met 50. Ik kan me dat niet goed voorstellen precies, de eerste toerist ooit in een land zijn.
 • Het is er heel het jaar door tropisch warm: rond de 30 graden. Van januari tot april kan je je wel aan menig stortbui verwachten.
 • Ongeveer het hele land is omringd door koraalriffen. Dit biedt een natuurlijke bescherming voor alle stranden wat snorkelen veilig maakt. Die haaien vinden die koraalgordel maar niets.
 • Zin om te kitesurfen? Mauritius it is.
Mauritius botanische tuin
wat te doen in mauritius
stranden in mauritius
wat te doen in mauritius
Mauritius planten fauna
Mauritius wat te doen
wandelen in Mauritius
visvangst in Mauritius
vuurtoren Mauritius
mauritius stranden
expat in Mauritius

Nog op zoek naar een tropische zonvakantie?

4 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Wegisweg naar een Ardense tiny house

Ook altijd al willen overnachten in een tiny house? Wij trokken naar het charmante Saint-Hubert,...

Nu lezen

img

Kamperen voor dummies: Ardennen edition

Eerste keer kamperen? Of gewoon eens goed lachen met mijn Ardens kampeerverhaal? Van Durbuy naar...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.