Ook klaar om Schotland te gaan verkennen met de auto? Prima plan, in het Schots weer is wandelen met de auto toch het beste idee. Denk hierbij aan grauwe wolken, regenbuien waaraan geen einde lijkt te komen en een eeuwige mistige nevel die besneeuwde bergtoppen omhult.

Maar meer dan dat is Schotland een filmische set van aaneengeregen decors van vergezichten over meren en lochs, van kronkelende banen omgeven van rotswanden en naar beneden donderende watervallen, van wollige schapen en dappere herten.

schotland quirang hike met de auto naar schotland

Het kanaal oversteken naar Schotland, hoe doe ik dat met de auto?

Al het moois dat Schotland te bieden heeft, verken je het makkelijkst met de wagen. Het is de bestemming bij uitstek om een lange roadtrip te maken, want de uren die je in de wagen doorbrengt onderweg zijn heus niet verloren. Onderweg rijd je van de ene machtige setting in de andere en kan je je ogen naar hartelust de kost geven.

Er zijn verschillende manieren om een roadtrip te maken in Schotland, aan jou de keuze hoe en wanneer je het doet! Grosso modo moet je 1 belangrijke keuze maken: of je met de ferry gaat en je eigen auto meeneemt, of je vliegt en ter plaatse een wagen huurt. Om je te helpen om een weldoordachte keuze te maken, vatten we de verschillende opties en mogelijkheden om naar Schotland te reizen even voor je samen.

Auto huren of de ferry nemen?

De eerste belangrijke keuze is of je ter plekke een wagen huurt of je met je eigen auto gaat. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, we sommen even de doorslaggevende factoren voor je op:

 • Tijd
  Hoeveel tijd heb je om te reizen? Wanneer je naar Schotland vliegt en ter plekke en wagen huurt, verlies je het minste tijd. Een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel naar Edinburgh duurt gemiddeld 1,5 uur. Hou wel rekening met wachten op de luchthaven, inchecken & security en oppikken van de wagen.

  Met de ferry ben je een hele nacht onderweg, je rijdt in de vroege avond op de boot en rijdt er de volgende ochtend in Engeland weer af. Je bent dan nog enkele uren onderweg om in Schotland te geraken. Voordeel is dat je geen lange wachtrijen aan de check-in of omslachtige security controles hebt, je kan tot 90 minuten voor vertrek arriveren aan de ferry terminal.
 • Kosten
  Vaak vind je al tussen 100 en 200 euro een heen- en terugvlucht van Zaventem naar Edinburgh, afhankelijk van het seizoen en reisperiode. Wanneer je helemaal cheapo wil gaan en vanuit Charleroi vertrekken niet erg vindt, kan bij Ryanair al een retourtje Edinburg scoren vanaf 30 euro. Een auto ter plekke huren kan vanaf 150 euro voor een week, maar die prijzen lopen snel op wanneer je in het hoogseizoen gaat of voor een wagen gaat die het best aangepast is aan de Schotse omstandigheden – modder, regen en smalle, kleine rotsbaantjes.

  Voor een overtocht met de ferry betaal je zo’n 200 – 250 euro per persoon heen en terug, inclusief het meenemen van je auto. De huurkost van een auto en eventuele verzekering valt dan uiteraard weg. Daarnaast krijg je er meteen je eerste en laatste hotelovernachting bovenop, want reizen met de ferry naar Schotland betekent ook overnachten in een schattige kajuit aan boord.
 • Comfort
  Hoewel je met het vliegtuig misschien sneller op Schotse grond staat, is vliegen met een low-cost maatschappij niet altijd de meest comfortabele manier van reizen. Je zit een kleine twee uur opgepropt in een kleine en veel te warme cabine en het is steeds gedoe met bagage en wachttijden.

  Wanneer je de ferry neemt, heb je geen gedoe met bagage. Je kan de koffer van je wagen zo vol laden als je wilt, vloeistoffen en kampeergerief incluis. Daarnaast is het nemen van de overnight ferry een ervaring op zich: het slapen in de kajuit, dineren met zicht op de woeste baren of je laven aan de bar van een van de vele cafés aan boord. Je kan gewoon lekker rondlopen, staan, liggen, hangen in een zetel of op het dek naar de schuimende zee gaan turen.

  Met de boot reizen is meedrijven op het ritme van de oceaan en het tempo van de deinende golven. ‘s Nachts wiegt de Noordzee je zachtjes in slaap, zodat je ‘s morgens helemaal uitgerust aan de roadtrip kan beginnen.
 • Duurzaamheid
  We hoeven er geen tekeningetje bij te maken en toch tonen we hieronder even een helder diagram over de uitstoot van verschillende transportmiddelen wanneer je op reis gaat. Kies je voor een duurzame en milieubewuste reis naar Schotland, dan neem je de ferry.
duurzaam reizen overzicht uitstoot

Bron: eco-reizen.nl

Hoe vanuit België met de auto en de ferry naar Schotland reizen?

Belangrijk om te weten is dat er geen rechtstreekse ferry naar Schotland zelf is. Je vaart steeds naar een haven in Engeland, om van daaruit verder richting Schotland te reizen. Wanneer je vanuit België de ferry wilt nemen naar Schotland, zijn er ruwweg vier verschillende opties.

kaart ferries nederland schotland belgie engeland po dfds

Vanuit Ijmuiden naar Newcastle upon Tyne

De makkelijkste optie is om de ferry te nemen vanuit Ijmuiden, vlakbij Amsterdam, naar Newcastle upon Tyne. Het grootste voordeel is dat je meteen best hoog in Engeland van de boot rijdt en is het nog maar een uurtje rijden naar de Schotse grens. Je neemt in de vroege avond de boot en arriveert de volgende ochtend in de UK.


Vanuit Zeebrugge naar Hull

Als je geen zin hebt om eerst naar Nederland te rijden om de ferry te nemen, kan je ook in de haven van Zeebrugge de ferry nemen naar Hull. Hull ligt een stuk lager in Engeland, van hieruit rijd je nog een viertal uur vooraleer je je op Schotse bodem bevindt.


Vanuit Rotterdam naar Harwich

Een gelijkaardig alternatief is het nemen van de boot in Rotterdam, met als eindbestemming Harwich. Dit ligt nog een stuk lager in Engeland en is vooral aan te raden wanneer je graag ook nog Zuid-Engeland meepikt op je trip naar Schotland. De vaartijd is wel een stuk minder lang, je stapt ‘s avonds rond een uur of 22u pas op de boot en bent in de vroege uurtjes al in Engeland.


Vanuit Calais naar Dover

Deze ferry nam je zeker en vast al eens wanneer je naar Londen of andere Engelse stad trok voor een kort verblijf. Dit is de snelste manier om in Engeland te geraken, want je staat op enkele uurtjes al aan de overkant van het kanaal. Je arriveert wel helemaal onderaan in de UK en hebt nog een pittige doortocht door gans Engeland voor de boeg, vooraleer je in Schotland arriveert.

Vliegen naar Schotland

Word je makkelijk zeeziek, heb je weinig tijd of geen eigen wagen? Dan is vliegen naar Schotland zeker een optie.

Rechtstreekse vluchten naar vertrekken bijna dagelijks vanuit Zaventem en Charleroi, op een kleine twee uur sta je meteen in het capitool van Schotland. Vlieg je liever meteen naar hoger gelegen oorden, kan je mits kleine tussenstop ook verder vliegen naar Inverness, Aberdeen of Glasgow.

Aan elke luchthaven zijn altijd wel autoverhuurkantoren verbonden, vanuit je landingsplaats scoor je dus makkelijk een huurwagen om je rondreis door Schotland verder te zetten.test

 • roadtrip schotland
 • isle of skye roadtrip
 • roadtrip schotland plannen
 • roadtrip schotland 1 week
 • roadtrip schotland 4 dagen
 • schotland isle of skye waterval

Welke optie kies jij? Met de auto of met het vliegtuig naar Schotland?

Wij maakten een zevendaagse rondreis door Schotland, via Glasgow verder Highlands in, tot op Isle of Skye en via Edinburgh weer terug. Samen met onze Land Rover Discovery knalden we door de fantastische landschappen en maakten we er een combinatie van kamperen en verblijven in B&B’s van. Heerlijk dat we ons niets hoefden aan te trekken van bagagerestricties en gezeul met kampeermateriaal: we gooiden een luxe-luchtmatras en twee dikke donsdekens in de koffer en waren vrij om te gaan waar we wilden.

Als we opnieuw konden kiezen, kozen we vast en zeker weer voor een overtocht met de ferry. Op reis gaan om je hoofd leeg te maken en vooral weinig te moeten, is voor ons ook de manier waarop we reizen. Traag maar gestaag Canada doorkruisen bijvoorbeeld, met een campervan die niet sneller kan dan 90 per uur, uitgebreid de tijd nemen om een eiland van de Azoren te doorgronden in plaats van te gaan island hoppen, evenzeer genieten van een nachtelijke overtocht op het Kanaal als van de verdere roadtrip zelf: wij zijn fan van de traagheid van de wijde zee.

Eilean Donan kasteel schotland

Meer lezen over goed voorbereid op roadtrip vertrekken?
Lees hier tips en tricks van lezer en auto-kenner Richard over zijn ideale roadtrip door Schotland.

Meer roadtrips in de wijde wereld

What's your reaction?
1Geef een hartje
Show CommentsClose Comments

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.