Zomer in Oostenrijk: de beste mountainbike trails in de bergen

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Zomer in Oostenrijk: de beste mountainbike trails in de bergen

Oostenrijk in de zomer: mountainbike!

Europa

Oostenrijk in de zomer: mountainbike!

De beste mountainbike trails van Europa vind je in Saalbach-Hinterglemm. In de zomer kan je hier van de hoge bergen schuren met sjieke mountainbikes onder je poep. Een aanrader voor alle thrillseekers en adrenaline lovers.

Eerst verschenen op: 30 juni 2018

3 min

oostenrijk map

Oostenrijk

Zomer in Oostenrijk: de beste mountainbike trails in de bergen

“Doe je helm maar stevig aan, het gaat straks snel gaan.” Dat waren ongeveer de eerste woorden uit de mond van onze mountainbikegids. Een downhill mountainbiketocht in de stevige bergen van Saalbach-Hinterglemm duurt even lang als het prachtige ritje spiksplinternieuwe kabelbaan naar de top.

https://www.instagram.com/p/Bj5TJb8AhET/?taken-by=yannickdepauw


Temidden van de grasgroene Kitzbühel Alpen in de zomer vind je Saalbach-Hinterglemm, een vliegend kiezelsteentje verwijderd van de luchthaven van Salzburg. Dit charmante valleidorpje staat in de zomer vooral bekend voor zijn netwerk van mountainbikeroutes. Het is wellicht de beste mountainbike bestemming van Oostenrijk. Wel 400 kilometers kan je er vreten met je mountainbikebeest, tenminste als je houdt van wat spanning en kicks.

Na 5 minuten en enkele verraderlijke slips had ik al gauw door dat het gewoon durven knallen is wat je recht houdt.

Oostenrijk in de zomer: De absolute kick: downhillen in de Alpen

Downhillen gaat hard. Het is best technisch omdat je over kleine paadjes, bruggen, jumps, houten staketsels, rampen en scheve bochten moet scheuren. Met twee vingers stevig rond de remmen geklemd, paraat om de vlijmscherpe schijfremmen in te schakelen wanneer nodig. Na 5 minuten en enkele verraderlijke slips had ik al gauw door dat het gewoon durven knallen is wat je recht houdt.

zomer in oostenrijk mountainbiken
© saalbach.com, Daniel Roos

Kan je je ook op een bike als onervaren noob wagen? Absoluut. De baby- en beginnertrails zijn zeker te doen, op je eigen tempo. Lijd je aan een chronisch adrenalinetekort, kruip dan op een expertentrail en zjoef naar beneden. Parelend zweet op uw voorhoofd gegarandeerd.

Mountainbiken in de luxe van Saalbach-Hinterglemm

Wat em opviel is dat alles in orde is. En sjiek en proper en modern. De kabelbanen, de signalisatie, de kinderspeeltuin, de eettent en zelfs de openbare toiletten. In Saalbach raak je met die fancy kabelbanen vlotjes de bergen op, zodat je kuiten nog fris en monter zijn om het downhillavontuur aan te vatten. Je neemt je fiets gewoon mee in de gondola, kijkt naar de kaartjes en begint te trappen. Je zal ook al gauw merken dat als je enkel naar beneden schuurt, je eigenlijk amper moet bijtrappen.

mountainbike trails saalbach hinterglemm
© saalbach.com, Nathan Hughes

Meer zin in een all-in fietsavontuur over de Oostenrijkse bergkammen, huur dan maar een elektrische mountainbike. Anders ga je veel bergchaletjes moeten bezoeken om op krachten te komen. Ook geen slecht vooruitzicht natuurlijk. Over bergchaletjes gesproken, eet Kaiserschmarrn! Dat is de hemel op een bord, klaar om in uw mond te glijden als de zoetste der desserts.

Yep, een absolute aanrader dat downhillen. Zoek je dus nog een zomeractiviteit? Saalbach it is, that’s a no-brainer. Verstand op nul en gaan!

https://www.instagram.com/p/BkCRKa3AZzp/?taken-by=somsookheimwee

Praktisch tips om te gaan mountainbiken in Oostenrijk

  • Mountainbikes huren kan bij Gumpold. Het is geen overbodig luxe om een fiets van 3000 euro onder je poep te hebben. Jaag jezelf niet op kosten, de huurprijzen vallen echt goed mee.
  • Met de JOKER kaart kan je gratis alle liften in Saalbach en Leogang op, ook met je fiets. Boek je eender welke accommodatie in Saalbach, krijg je deze kaart sowieso voor de verniet van je gastheer of gastvrouw.
  • Voor de experts is de BIG-5 Bike Challenge, in het naburige Leogang. Een soort mountainbike walhalla voor de echte waaghalzen.
  • De gondola’s zijn altijd open vanaf de lente tot de herfst. In de winter transformeert Saalabach in een fancy skioord.
  • Op deze kaart vind je een handig overzicht van alle trails
  • Van 12 tot 15 juli vindt er in Saalbach het grote Glemmride Bike Festival plaats. Ideaal voor jumps, backflips, zotte trails en waaghalzen. Let op, de Rode Duivels spelen dan ook wel de finale van de wereldbeker. Kiezen is verliezen jongens.

Toen ik met mn fiets naar beneden zoefde kon ik geen foto’s nemen. Daarom heb ik de toeristische dienst van Saalbach gevraagd of er foto’s waren die ik mocht gebruiken. Bij deze, die mannen hun zotte foto’s. Ik weet het, niet van m’n gewoontes andermans foto’s te nemen, maar ik was zo onder de indruk van het mountainbiken dat ik er graag iets over wilde schrijven.

mountainbiken in oostenrijk
© saalbach.com, Tom Bause
 
zomer-in-oostenrijk
© saalbach,com, Daniel Roos
https://www.instagram.com/p/BkPsVJ_AldI/?taken-by=somsookheimwee

3 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

In Zwitserland met een schrijver, een schooldirecteur en een reisblogger

Maarten Inghels schrijft reisverhalen. Deze keer over zijn magnifieke treinreis naar Zwitserland...

Nu lezen

img

Naar de bergen in de zomer: zo mooi is een zonsopgang in Saalbach in Oostenrijk

Ik zet de radio in de auto uit. Het is muisstil op de bergflanken van Saalbach, op het geluid...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.