Curieus naar Curaçao?

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Curieus naar Curaçao?

Caraïben

Op zoek naar het mooiste eiland van de Caraïben, misschien is het wel Curaçao? Helblauwe baaitjes, parelende stranden en Nederlandse gezelligheid. Een eiland in wederopbouw. Benieuwd? Lees snel verder!

Eerst verschenen op: 2 mei 2018

5 min

curaçao map

Curaçao

Curieus naar Curaçao?

Dushi! Wanneer ik in Curaçao airport van het vliegtuig stap, waaien er warme woordenstromen en sappige Hollandse klanken in mijn gezicht. Klaar voor wuivende palmbomen, witte stranden met krielende krabbetjes en het helderste blauw.

Die Windows 95 screensaver in het echt zien, meer verwacht ik niet. Maar Curaçao heeft meer in petto voor me dan ik verwacht. Gelukkig ruim onder de Bermuda driehoek, ligt het ABC van parelende stranden en helblauwe baaitjes: Aruba, Bonaire en Curaçao.


Als Aruba het Ibiza-alter ego is van de Caraïben en je in Bonaire het best je hoofd onder water houdt dan erboven, ben ik benieuwd wat de C in het alfabet me te bieden heeft. Cosy? Cute? Cocktails? Catervallen?

Curaçao, de voormalige Nederlandse kolonie en nu soevereine staat in het Koninkrijk der Nederlanden, ligt als kleine oester te blinken boven de kust van Venezuela. Het mooiste eiland van de Caraïben? Let’s find out.

Curieus naar Curaçao? Mooiste eiland van de Caraïben

Bon bini dushi! Meer moet dat niet zijn.

De Hollandse invloed is er niet weg te denken, iedereen spreekt je er vlotjes aan met ‘hé meissie, hoe gaat ie?’ Mooier is de echte taal van het eiland: Papiamentu, een vlezige Creoolse portie gemengd van gorgelend Portuguees, Afrikaanse klanken, Spaanse invloeden badend in een sausje van Engels en Nederlands. Ze hebben namelijk 1 woord dat heel hun levensfilosofie samenvat: dushi!

 • Curieus naar Curaçao? Mooiste eiland van de Caraïben
 • Curieus naar Curaçao? Mooiste eiland van de Caraïben
 • #reclame bloggers

Dushi betekent zoveel als ‘zoet, lief, warm, lekker, leuk, schatje, supercool, yolo’ tezamen. Bijvoorbeeld een dushi vleeskroketje uit de muur. Of dushi zomernachten met zicht op een baai bezaaid met sterren. Dushi door de woestijn zoeven op een quad. En wie weet kom je je dushi wel tegen in de zeemzoet verlichte straatjes van Willemstad. Of in de douchie.

Het Santa Barbara resort: bagage op een gouden karretje

Als een Creoolse prinses – nog met witte winterbenen weliswaar – waande ik mij, toen ik met 4 andere journalisten uitgenodigd werd door het eiland zelf om een week lang Curaçao rond te wanderen. Even wennen om zelf niet mijn smelly backpack door de marmeren gang van het Santa Barbara resort te moeten slepen, want deze werd netjes op een gouden karretje gestapeld en naar mijn kamer gebracht. Zooooo, gaat ie lekker!

curacao

Bedden genoeg in m’n kamer, maar slapen doe je beter niet in als je maar een weekje te gaan hebt in Curaçao. Gelukkig helpt de jetlag wel een handje daarbij en kan je om 4 uur ‘s nachts al eens in de fitness duiken of op het frisse zand wachten tot de zon opkomt.

Het moet zowat de eerste keer geweest zijn dat ik in een megalomaan hotel als het Santa Barbara resort kwam. Volgens mij kan een resortliefhebber er zelfs een week ronddwalen zonder zich écht te gaan vervelen: 5 restaurants, evenveel zwembaden, een netjes afgeschermde zeeboezem om in te ploeteren en een activiteiten om peuters, tieners, senioren en alles daartussen wel eventjes zeemzoet te houden.

Curaçao in’t echt: een eiland in wederopbouw

Buiten de muren van het resort zie je het eiland uit haar dipje kruipen waar het sinds de jaren ‘80 in gesukkeld was. Tussen alle idylle, cocktail hours en charmante kleurboekhuisjes door, duikt de olieraffinaderij van het eiland wel eens op in de verte, ooit opgezet en weer verlaten door Shell dertig jaar geleden. Een brain & men drain richting het Nederlandse vasteland tot gevolg, eentje die stilaan terugkeert.

 • brunch curacao
 • city tour curacao
 • willemstad curacao
 • bike tour curacao
 • hot girls curacao
 • street art curacao

Ze schieten voorzichtig uit de grond, de pop-up coffeebars slash SUP-yoga-centrum slash brunch met avocado’s-initiatieven. De Nederlandse jeugd, ooit geboren op het eiland, keert weer terug. Frivoler dan ooit en met dartelende vreugde schoppen ze het eiland weer een geweten. Met dushi, eco en bio als vaandels voorop, lady bosses en hipsterboys die hun schouders zetten onder de toekomst van Curaçao.

https://www.instagram.com/p/BiHw4D-HwZm/?hl=en&taken-by=somsookheimwee

Klaar voor Curaçao!

Het eiland heeft me van in het begin stevig bij mijn spreekwoordelijk pietje gepakt. Samen met Vetexbart, Toni van June, Mademoiselle Monsieur, Takeatrip en Curaçao Tourist Board stonden we scherp voor een week avontuur, lekker eten en heerlijk relaxen – of minstens toch kijken naar de relaxende mensen. De tips volgen snel. Ge zult wel zien.

 • vetexbart
 • june travel
 • flair belgie
 • take a trip blog
 • curacao tourism
 • beste strand curacao

En, curieus?

Allez, ‘t is goed, een sneak peek:

mooiste eiland caraïben
curacao reistips
nederlandse antillen
curacao mooiste eiland van de caraiben
willemstad curacao
zeilen curacao
mooiste eiland van de caraiben

Meer weten over Curaçao?

Lees zeker onze reistips over Curaçao

5 min


met liefde geschreven door
Charlie
Author background imageAuthor background image 2Charlie
met liefde geschreven door
Charlie
Ik ben Charlie. Ik eet graag mayonaise en ga graag op reis, in die volgorde. Of precies andersom.
Meer over Charlie

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Uitbuiken in Bonaire

Waar kan je best eten op Bonaire? Jens van BelgianWino schreef het in zijn culinaire zoektocht...

Nu lezen

img

De benevelingen van Bonaire

Een vakantie naar Bonaire op de Caraiben is er eentje om nooit meer te vergeten: de beste...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.