België

Eerst verschenen op: 8 november 2021

Hoe sla je munt uit Munte?

Verborgen in Scheldeland ligt het dorp met de mooiste zonsondergangen en de traagste wandelwegen. Om te flaneren en te glaneren.

6 min

Een weekendje Munte bij Merelbeke? Ontdek deze prachtig verborgen parel in Scheldeland met haar mooie Asselkouter Wandelroute

belgie map

België

Hoe sla je munt uit Munte?

Recent ben ik hevig verliefd geworden op het werk van de Franse filmmaakster Agnès Varda. In haar meesterwerk Les Glaneurs et La Glaneuse gaat Agnèsailc Varda op zoek naar mensen die oogstrestanten op het veld rapen, dumpster divers, scharrelaars, voddenrapers, kortom, mensen die leven van de tafelresten van de maatschappij.

We zien Agnès Varda op een gerooid veld mee aardappelen verzamelen die niet voldoen aan de strenge supermarkteisen. Dat wil zeggen: knotsgekke knollen die groter dan tien centimeter (!) zijn, dan wel kleiner dan vijf centimeter. Tonnen buitenmaatse groenten worden in enorme bergen op akkers gedumpt.


Het is eind oktober, en na het bekijken van Les Glaneurs et La Glaneuse loop ik op een verloren zaterdag enkele kilometers tussen de gouden akkers, drukbereden door boeren op enorme maaidorsers. De laatste oktoberzon van de dag hangt als een lodderoog boven de Vlaamse horizon. Ik ben in Munte, in Scheldeland onder Merelbeke, en daar, op de glooiende hellingen zie ik een man zijn fiets op een gerooide akker stallen en maiskolven rapen die door de machines zijn achtergelaten. Voor zijn koeien gok ik. Hij verzamelt twee zakken vol terwijl ik in de nabijgelegen beukendreef nootjes raap. Een veld verder staat een keuterboer suikerbieten te trekken. Nog een glaneur. Ik grap dat hij geen fitness nodig heeft en hij beaamt lacherig. De bieten liggen als doodgeknuppelde kabouters in de graskant.

Prachtige landschappen en glooiende heuvels in munte
Munte is een pareltje in Scheldeland aan de rand van de Vlaamse Ardennen

Ik werk de Asselkouter Wandelroute af op de grens met de Vlaamse Ardennen, langs een vergeten linie van ongebruikte bunkers en oude zendmasten. Hier wordt niet meer gevochten of geheime boodschappen uitgezonden (“de groene geit is gemolken, ik herhaal, de groene geit is gemolken”). Hier kom je voor de laatste stilte van Vlaanderen. Trage wegeltjes, zandwegen tussen weiden, een verloren gewaande bosweg. Je drukt de jachtige stad uit je hoofd en probeert een glaneur van de traagheid te zijn.

Vakantiewoning Clayshoeve
Uitblazen na een lekker dagje wandelen doe je in vakantiewoning Clayshoeve

Overnachten deed ik in het sympathieke landhuis Clayshoeve, een hoeve die er al in 1643 stond en verbouwd is tot een vakantiewoning met drie ruime slaapkamers. Volgens de uitbaatster landen de mooiste zonsondergangen in haar tuin en ze kan wel eens gelijk hebben. De nacht viel nog nooit zo zacht over ons heen. Het dorp Munte is drie straten groot dus vergeet je favoriete adresjes bij Deliveroo. Je moet bij Bistro Oud Munte op het dorpsplein zijn waar je een quiz aan Vlaamse klassiekers voorgeschoteld krijgt. Er is echter nooit een slecht antwoord.

voetbal munte
Het voetbalveldje van VVC Munte, elk weekend thuisbasis van menig vrindschappelijk duel tussen de knollen en velden

Mijn weekend in Scheldeland afsluiten doe ik in een van de lokale brouwerijtjes. In de Heilig Hart Brouwerij in Kwatrecht ga je op café in een kerk, mét zicht op de brouwketels die boven het altaar hangen. En in café de Roze olifant vlakbij brouwerij Huyghe spreek je de innerlijke dieren in je diepste wezen toe (“de groene geit is gemolken”). Hoewel ik nooit zou aanraden om de restanten van toogbezoekers op te drinken is het hoog tijd om lokale bieren te glaneren.

de schelde in gavere
De bochtige slang ontwaakt.

Ik ben te gast in Scheldeland, dus dan moet ik die bochtige grijze slang toch minstens één keer kunnen spotten? Ik denk aan het werk van collega-fotograaf Steven Hendrix, die zijn geliefde groene Gentse rand fotograferen als ochtendritueel in zijn dagboek schrijft. Hij verheft weersvoorspellingen naar een hogere kunstvorm en balanceert dagelijks op het onbetrouwbaar slappe koord van nevel, dauw, wolken en zonnestralen. Het blue hour in de morgen blijft iets magisch. Bij de vroege zonsopgang rijd ik naar De Gentbrugse Meersen waar de rivier nog tussen het oevergras ligt te slapen. Ik wek haar niet maar zoek naar de best gebekte vogeltjes en nevelslierten die als stille tekstballonnen boven het landschap hangen. Een eerste luchtballon komt me tegemoet geblazen.

wandelen in gentbrugse meersen
Steven Hendrix in z’n speeltuin: de Gentbrugse Meersen

Scheldeland bezoeken in en rond Merelbeke in enkele tips:

munte bezoeken

IDEE

Meer weten over Scheldeland

Uitwaaien in de natuur of logeren langs het water? Wandelinspiratie en meer vind je op de website van Scheldeland

6 min


met liefde geschreven door
Yannick
Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Show Loader

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren, de beste reisgidsen, praktische tips voor vakanties in de Azoren, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.