Met twee swishende kinders kamperen in een boomhut en de wilde natuur in trekken: team Soms Ook Heimwee had een ambitieus plan. Appeltjes in de rugzak, een verrekijker op de borst en van die groene botinnekes aangetrokken. Wij gingen een nacht kamperen tussen de wilde dieren in het bos.


Dit verhaal won de Travel Blog Award 2019 voor beste reisverhaal in de categorie Belgie. En daar zijn we trots op!

Wildkamperen is jammer genoeg verboden in ons kneuterig landje, maar om te kamperen in het wild moet je bij de Grotten van Han zijn. Enkele maanden geleden hingen ze wat tenten in de bomen, boenk in het midden van hun wildpark. Slapen in een boomhut in de Ardennen? De droom van elk kind. En stiekem ook die van ons.

kamperen in een boomhut

Op survival bivak tussen de wilde dieren: kamperen in een boomhut in de Ardennen

De schoolbel is nog maar net gestopt met rinkelen, of we zitten al in een jeep met een echte ranger (lees: reejnzjer) op weg naar ons wiegend bomenbed. Die tocht alleen al is een safari op zich. Het wildpark is al gesloten voor de bezoekers en het voelt wel alsof we stiekempjes Jurassic Park binnenrijden.

Vlak naast een grote graasweide, gevuld met oerossen en hun priemende bonken van hoorns, kuddes reeën en geblondeerde Przewalski-paarden, hangen er kleine tenthuisjes tussen de bomen gespannen. Inclusief ophaalbrug, tot grote opluchting van de twee koters wie we misschien net iets té veel opgehitst hebben met verhalen over de laatste dinosaurussen die zich in Han verschansen. Moehaha. Parentskills, kunnen we.

Het woord glamping doet ons gruwelen, tot we benen-bengelend met een fris pintje en fruitsapjes op het terrasje van onze tree tent hangen, vergezeld van de ondergaande zon. We get it now. Achteruit geploft op het reusachtige bed, proberen genieten van rust en stilte terwijl er een woest kussengevecht rond onze oren raast. Kamperen met kinderen, afijn, ge kunt u er wel iets bij voorstellen.

Kamperen met kinderen in een bos

Zij die met kind gezegend zijn, zal het zinnetje ‘ik-verveeeeeel-mij’ wel geen onbekende oorworm zijn. Wij hebben raad! Steekt uw kinderen in den bos. Rennen, lopen, trekken, duwen. Met walkie talkies het gebied zorgvuldig uitkammen en af en toe bij het ouderlijk gezag checken “Istetenalgereed?!”. Herten spotten en zo hard brullen dat ze en masse de weide beginnen rond te draven. De Britse Juliet bij de buren wel een toffe vinden en eens gaan kijken hoe zij woont in haar tent. Gezelschapsspelletjes spelen op een picknicktafel. Kijken naar de vieze drollen in het bio-zaagsel-toilet. En ‘s avonds moe, tevreden en omringd door licht zweterige bosaroma’s tussen ons in opkrullen in de tent. Hoor ik u nog?

Het beetje luxe is toch welgekomen. We hoeven ons om niks te bekommeren – enkel proberen de geleende kindjes niet stuk te maken – alles is geregeld voor ons. Het vlees en de slaatjes voor de BBQ worden op een stootkar naar het kamp gebracht en zelfs het vuur wordt Bartel-gewijs (een leuk extraatje voor de mama’s) voor onze ogen met blote handen aangewakkerd. ‘s Morgens staan er verse koffiekoeken en koffie klaar, waarbij die twee kinderen goed van pas komen om ze op bed te komen serveren.

Europa’s big five: tel je mee?

Na een deugddoende nacht – zij het vol wriemelkind en de occasionele nachtdinomerrie – trekken we onze camouflagehoed stevig over onze oren, want we gaan op safari door het wildpark. Eens benieuwd hoe die briesende oeros die vannacht tegen onze boom stond aan te schurken er van dichtbij uit ziet.

Wel 250 hectare groot, dat wildpark, en dat heb je nodig om niet het gevoel te hebben dat je in een zielepootjes-zoo bent beland. De edelherten, moeflonnekes (sjiek uitziende schapen) en prehistorische paarden slenteren hier rustig zij-aan-zij. Beter afgeschermd zit de veelvraat, een der Europese Big Five en bron van oude sprookjes en legendes. Het lijkt een klein scharminkel, maar het kan in z’n uppie wel een gans eland omleggen en oppeuzelen.

 • kinderen grotten van han
 • grotten van han slapen in de ardennen
 • met kinderen kamperen
 • beren spotten belgie
 • kamperen met kinderen
 • slapen in boomhutten met kinderen
 • slapen in boomhutten met kinderen
 • kamperen met kinderen
 • kamperen in boomhutten
 • kamperen in de ardennen
 • slapen in de grotten van han
 • wildpark grotten van han

Giraffen met heimwee naar de zon of zwetende en hoofdschuddende ijsberen vind je hier niet terug, en gelukkig maar. Alle dieren in het wildpark van Han leefden ooit of nog steeds in onze contreien. Sommigen geboren en getogen, anderen geïmporteerd door verveelde prinsessen die eens op wat anders dan een everzwijn wilden jagen. Wat niet betekent dat het er een saaie boel is, want hier kan je de heuse Europese Big Five spotten:

 • Het grootste zoogdier van ons continent, de Europese bizon
 • De vreemde veelvraat, klein maar vervaarlijk
 • Knuffelbare bruine beren
 • Ook wanneer het geen volle maan is: de wolf
 • And last but not least, de lynx, heer en meester van het bos

Slapen in de bomen in je veilige boomhut

Niet vies van een muggetje en wild geworden van het idee om wakker te worden tussen een groen bladerdak en grazend wild? Je kan zelf je bijzondere overnachting in een boomhut fixen en wel hier. Gewoon online, the glamping life is easy. Net niet kinky genoeg? Boek je dan een nachtje in de Pelsjagershut. Een gezellige blokhut… boven het hol van de twee olijke bruine beren. Slaap zacht.

 • kamperen in een boomhut

Welke camera en lenzen gebruik ik?

Ik gebruik een Sony a7riii body en trok alle bovenstaande foto’s met deze twee ongelofelijk goeie lenzen:

Ik word niet gesponsord of betaald door Sony.


Inspiratie nodig om zelf boomhutten bouwen?


Meer tips over kamperen in Belgie en daarbuiten?

In 2020 maakte ik trouwens een handig overzicht van de meest originele plekjes om te overnachten in de Ardennen. Van cabins tot bubbles, verlaten hutjes om authentiek te kamperen en uiteraard… vele boomhutten!


Rien, Geike, Yannick en ik werden uitgenodigd door de sympathieke mensen van Domaine des Grottes de Han. Het verblijf werd door hen betaald, het verhaal en de beelden zijn helemaal van ons. Het moet ons van het hart – onder lichte dwang – dat dit #reclame is. Blij dat je meeleest!

What's your reaction?
0Geef een hartje
Show CommentsClose Comments

1 Comment

 • Glenn Vanderbeke
  Posted 20 juni 2018 at 07:37 0Likes

  Reclame of niet. Bedankt dat je dit deelde! Ziet er een zalige ervaring uit, zelfs zonder kids 😉
  Prachtige foto’s! 😉

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.