Voor haar negende verjaardag had ik aan Geike beloofd te gaan kamperen in de Ardennen, in een groot bos, met boomhutten waar Peter Pan trots op zou zijn. We zouden gaan kajakken op een wilde rivier en op de koop toe zouden we nog eventjes snel het grootste kampvuur dat ze ooit gezien had bouwen. Kamperen met kinderen, help!

Altijd gemakkelijk om een outdoorweekend kamperen cadeau te doen aan je petekind, toch? Dan moet je niet gaan verdwalen in Dreamland op zoek naar die ene Barbiepop met paarse krullen. Tot je ontdekt dat het weekendje weg voor de deur staat en je in de gauwte alles nog snel moet regelen. Last minute survival weekendje samenstellen voor kinderen, here goes!

In 2020 maakte ik trouwens een handig overzicht van de meest originele plekjes om te overnachten in de Ardennen. Van cabins tot bubbles, verlaten hutjes om authentiek te kamperen en uiteraard… vele boomhutten!


Kamperen in de Ardennen

Ik had geen zin om zoals vorige keer met de tent eropuit te trekken. Dat is toch altijd nog net ietsje meer gedoe, zeker als je een kind mee pakt. Maar ik had Geike wel een bos beloofd, dus kon ik niet afkomen met een toeristische camping naast de Semois. En om te gaan wildkamperen in Frankrijk waren twee dagen net ietsje te kort. Het werd even zoeken, maar ergens achteraan in m’n hersenpan kon ik mij nog La Cabane van een vriend herinneren. Een prachtige chalet waar hij het liefst van al zelf op z’n gemak zit. Alleen op een berg, in een bos. In de buurt van La Roche. Wie deze parel zelf wil ontdekken gaat een mooie motivatiebrief moeten schrijven, want erg happig op verhuur is hij niet. Maar stuur gerust een mailtje als je echt wil. Het is een prachtig huisje met privé-bos en slaapplaats voor 7 man.


Wil je zelf op deze magnifieke plek een weekend kamperen in de Ardennen?

Dat kan sinds kort!
Jan is een vriend van me. Hij verhuurt het huisje nauwelijks aan vreemden. Maar ik heb een deal met hem gemaakt, omdat de Soms Ook Heimwee lezers toch vooral beschaafde mensen zijn en niet van het soort dat al eens graag het kot in de fik steekt of spaghetti saus in het bos kiepert. Wil je dus de contactgegevens van Jan verkrijgen, stuur een berichtje via Instagram of mail je motivatie en plannen of een fijne reactie naar mij. Je vindt m’n emailadres wel bij contact.
Klinken je plannen alsof ze passen op de berg van Jan, stuur ik je een mailtje met zijn adres in cc en kan je zelf verder regelen wanneer je kan langskomen.

 • kamperen ardennen
 • kampvuur bouwen
 • camping recepten
 • survival kinderen
 • kampvuur ardennen
 • outdoor tips
 • kamperen met kinderen
  La Cabane

Zelf je campingtrip voor kinderen samenstellen


Fakkeltjes maken en worsten prikken

Niet dat ik hier een DIY knutselboek wil starten, maar het is echt niet moeilijk om zo een fakkel te maken. En kinderen vinden dat de max, want spelen met vuur, dat mag niet van de ouders. Dus, neem wat keukenhanddoeken of oude lakens, zoek een paar stevige takken en bind met ijzerdraad een paar lappen stevig vast. Verder nog snel een busje lampenolie zoeken en klaar is kees. Tijd voor het kampvuur, dat je trouwens heel gemakkelijk kan aansteken met diezelfde fakkels. Kampvuren maken, daar moet ik niet te veel over vertellen, toch? En anders leggen uw scoutsvrienden het wel eens voor je uit. Zodra het vuur wat gaan liggen is, rooster erop en bakken maar.

Pro-tip: eieren in paprika grillen. Superlekker. Perfect met pistolet-op-stok en worsten prikken. En als er kinderen bij zijn, de obligatoire marshmallows niet vergeten!

Kajakken op de wildste rivier van het land

Bon, niet dus. Die belofte kon ik niet waarmaken. La Roche ligt aan de Ourthe. De Ourthe durft bij een paar dagen van 25 graden of meer wel eens heel erg laag staan. Voor velen de schoonste rivier van het land, voor mij de droogste.
Blijf alsjeblieft uit de buurt van La Roche city als je wat rust en natuur wil. Zeker op een verlengd weekend bij goed weer is het daar over de koppen lopen. Blankenberge is er niets tegen.


Dus trokken we eropuit: met Brands Sports naar de stuwdam van Nisramont, een dikke 15 km verder. Klaar om in een fel blauwgroene kajak te klauteren, want mevrouw had al lang gekozen welke kleur ze onder haar poep wilde.
Op het stuwmeer staat het water minstens 4 meter hoog, zijn er veel minder roeifanaten (zeker in de ochtend) en kan je uitstappen waar je maar wil. Het nadeel is dat je zelf ook terug moet roeien, wat geen probleem is want er staat geen stroming op. Dus ja, de wilde rivier moet je zelf maar spelen. Bij vertrek kan je die indrukwekkende stuwdam bewonderen, als je dan toch iets wilds wil laten zien.

Geheim plekje aan de Ourthe, prima spot voor wildzwemmen.

De beste zwemspot aan de Ourthe?

Bij het buitenrijden van de parking aan de stuwdam moet je links de baan op om dan meteen terug rechts af te slaan naar de rivier. Parkeer hier aan het verscholen grasveldje en je vindt er een zalig verborgen plek aan de Ourthe waar je je gemakkelijk kan installeren om een middagje te zwemmen of vuurtje te stoken. En Boonanza blijft een topper, ook voor meisjes van negen jaar.


Cadeautip voor je dochter: A Girls Guide to the Wild

Laat ze de wereld maar gauw ontdekken, daarbuiten. Vuurtjes maken, kompassen, kaarten, survival, kampvuurkoken,… ook kleine meisjes mogen buiten!

Kamperen met kinderen is de max.

Kleine kindjes worden groot. Met Geike eropuit trekken is iets wat ik ga blijven doen, want ik vond het verdekke heel plezant. Zij zorgt er voor dat ik een gave niet verleer: die van de verwondering. Het schoonste wat er is. Topper!

Kamperen in de ardennen
Kamperen in de Ardennen
Boomhutten fun
Best nog wel vermoeiend, dat kamperen.
De beruchte paprika-ei combo
Fakkelfun
Team Fakkel present

Nog enkele van de beste plekjes om te kamperen in Europa ontdekken?

What's your reaction?
6Geef een hartje
Show CommentsClose Comments

27 Comments

 • Brecht
  Posted 13 juli 2020 at 15:27 0Likes

  Hey!
  Wat een zalige blog, hier zal ik nog heeeeel veel inspiratie ophalen voor onze komende tripjes.
  Ik vertrek volgende week voor onze eerste week weg sinds onze 2 kindjes, zal eens deugd doen!
  We gaan de Mullerthaltrail doen, maar op weg terug naar Gent ben ik op zoek naar een originele slaapplaats.
  Zou je me nog in contact kunnen brengen met Jan?
  Thanks!

  Brecht

 • Caro en co
  Posted 7 juli 2020 at 20:50 0Likes

  Wij zouden met plezier naar de cabane trekken met onze twee kids (9 en 11)
  Vol verwondering en open voor 1001 avonturen.
  Om alle diy filmpjes over fakkels, worstjes bakken, water zuiveren, shelters maken… zelf te doen… want als t gaat ‘over hoe het moet’… kunnen ze het alvast uitleggen als de beste… ik zie het ze graag in t echt doen en de cabane lijkt mij de ideale plaats 😜

 • Bruno
  Posted 22 juni 2020 at 14:54 0Likes

  Hoi, fantastische verhalen hier om lezen! Het toeval wil daarenboven ook dat wij met onze beste vrienden nog op zoek zijn naar een (rustige!) plek voor een weekendje weg in augustus. Wie zijn wij? Twee koppels met elk wat kleine kinderen, verbouwingen die (deels) achter de rug zijn, en een weekendje in rust en natuur kunnen gebruiken. We zijn weliswaar met 9 – maar in onze koffer steken we dan wel nog een tent als dat mag. Mogen wij een motivatiebrief schrijven? 🙂

 • Nathalie
  Posted 20 mei 2020 at 10:06 0Likes

  Hoi Yannick, wat een droomweekend beschrijf je hier. De onze begint stilaan meer een bankzitter te worden (games, etc.) terwijl mama & papa een reizigershart hebben. Een rustig, sportief en wifi-vrij weekend zou zalig zijn en stiekem wat een kinderhart liever heeft dan games hoop ik dan. Zou Jan nog open staan voor motivatiebrieven? 🙂

 • Reza
  Posted 30 juni 2019 at 14:41 0Likes

  wil ook graag het adres van Jan voor volgend weekend 🙂

 • Sofie
  Posted 12 april 2019 at 20:37 0Likes

  Wauw! Helemaal het weekend dat ik voor ogen heb met mijn neefjes deze zomer! Vooral vuur maken staat bovenop hun lijstje! Is Jan nog steeds bereikbaar voor motivatiebrieven?

 • Brigitte Pacifici
  Posted 28 september 2018 at 21:52 0Likes

  Dag Yannick

  A dream come true!
  Twee mama’s, twee Geikes, drie boykes en Jan dromen, met ogen open, van een weekendje in La Cabane!! Wat een fijne plaats om een weekendje te aarden en natuurenergie op te laden. Aan scoutingervaring geen gebrek. Een weekend overnachten in La Cabane lijkt ons het scoutsweekendgevoel, en petite comité, te kunnen evenaren. Met het rituele kampvuur om af te sluiten, summum van het weekend. Financieel gaat het ons niet voor de wind, ons budget is beperkt, maar we blijven optimist en roeien met de riemen die we hebben. We vertoeven liever buiten dan binnen. Dat lijkt op de foto’s van La Cabane ginds niet moeilijk te zijn. Met de plechtige belofte om de chalet en de ons zo dierbare natuur in hun oorspronkelijke staat achter te laten, hopen wij op een geschenk uit de hemel.

  • Yannick
   Posted 4 oktober 2018 at 11:26 0Likes

   Hey Brigitte, ik stuurde je mailtje door naar Jan. Hij zal spoedig contact opnemen. Geniet er van.

 • Kwinten
  Posted 21 september 2018 at 13:59 0Likes

  Beste Yannick,

  Mooi verhaal en wat een ontzettend gave plek om te kamperen! Bij het zien van deze beelden gaat het weer kriebelen. Mag ik van jou de gegevens om in contact te komen met de Cabane man? Alvast bedankt!!!

  Groetjes,

  Kwinten

  • Yannick
   Posted 4 oktober 2018 at 11:27 0Likes

   Hey Kwinten,
   stuur je me nog eens een mailtje, ik ben het kwijtgespeeld in Canada precies.
   Groetjes Yannick

 • Romy
  Posted 8 augustus 2018 at 21:43 0Likes

  Hoi Hoi, Ik vind dit echt een geweldig artikel en echt leuke foto’s! Het klonk als een super tijd dat jullie 3 daar hadden! Ik en mijn vrienden zijn naar deze plek opzoek! Deze zou perfect zijn voor ons weekendje weg, in de bossen aan het water, super gezellig! Daarom hopen we als het vrij is het weekend van 17-18-19 augustus daar te kunnen en te mogen logeren. Het zou ons geweldig lijken! Groetjes Romy

  • Yannick
   Posted 4 oktober 2018 at 11:28 0Likes

   Intussen al kunnen gaan?

 • Kaatje D'Hoore
  Posted 2 augustus 2018 at 16:49 0Likes

  Zalige site! Ik blijf maar doorklikken en verderlezen… Hm, ik ben ook wel erg geïnteresseerd in Jan de Cabane-man. Als, niet persé in Jan zelf, maar wel in zijn cabane 😉 We hebben de gewoonte om af en toe wat ouder-kind qualitytime te proberen fixen door er met één van de 4 kids even op uit te trekken. Van 20 tot 23 augustus is het de beurt aan onze jongste dochter, Sam. Het lijkt me zalig om daar naartoe te kunnen gaan. Als het nog vrij is natuurlijk, en als het ok is voor Jan de cabane-man 🙂 Bosgroeten, Kaat

  • Yannick
   Posted 5 augustus 2018 at 11:39 0Likes

   Hey Kaat,
   Jan heeft je adres en neemt contact op!
   Succes ermee!

  • Yannick
   Posted 4 oktober 2018 at 11:24 0Likes

   Ben je al kunnen gaan?

 • Kim
  Posted 26 juni 2018 at 21:33 0Likes

  Oh, wat wordt een (stadsmens-hunkerend-naar-bos-en-weidse-natuur) mens blij van dit artikel! Ik zie ons daar al hangen, drentelen, preutelen, stokkelen met die twee kinders van ons: drie en tien. Dus als uw vriend Jan nog eens lief wil zijn: laat maar komen dat adreske! Pretty pretty please? 🙂

  • Yannick
   Posted 27 juni 2018 at 13:46 0Likes

   Komt helemaal goed. Stuur je mij een mailtje met wanneer je zou willen?

 • Joost
  Posted 12 juni 2018 at 21:31 0Likes

  Ik zou graag met mijn kindjes gaan kayakken of ourthe en daarna camperen id cabine, als verrassing. Is er een optie voor 24/6? Dankjewel. J

  • Yannick - Soms Ook Heimwee
   Posted 15 juni 2018 at 11:48 0Likes

   Ik vraag het na en hou je op de hoogte!

 • Veronique Cornille
  Posted 14 mei 2018 at 11:58 0Likes

  Toevallig geen adres van La Cabane? 🙂

  • Yannick
   Posted 14 mei 2018 at 12:10 0Likes

   Jan heeft liever niet dat ik het publiek maak, maar ik zal eens polsen voor jou!

  • Veronique Cornille
   Posted 15 mei 2018 at 13:17 0Likes

   Bedankt Yannick!!!!!!!

 • Charlie
  Posted 7 november 2017 at 11:52 0Likes

  Heerlijk! Volgende keer wil ik mee, ik kan goed beren vangen!

 • Kathy
  Posted 21 juni 2017 at 22:01 0Likes

  Wat een zalig artikel. Een weekend tijd en rust, da’s een van de mooiste cadeaus die je een kind kunt geven. Heerlijk.

  • Yannick
   Posted 22 juni 2017 at 09:42 0Likes

   Thx! Als je nog andere tips hebt voor kinderuitjes, shoot!

 • Yannick
  Posted 19 juni 2017 at 13:42 0Likes

  Dankjewel Lotte <3!
  En met nen twee jarige kunt ge ook wel in een kayak zitten hoor!

 • Lotte
  Posted 19 juni 2017 at 12:53 0Likes

  Alleen maar liefde voor dit artikel. Heerlijk toch. Ik vind het spontaan spijtig dat mijn neven en nichten de 18 al zijn gepasseerd (wat dan weer wel handig is voor citytripjes en bezoeken in het buitenland van Erasmus-studenten) en dat de volgende generatie net 2 jaar geworden is. Nog even wachten dus. 😉

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.