Als zelfstandig grafisch vormgever is het simpel om lang van huis weg te gaan zeker? Jij kiest je verlof toch zelf! Je zou dat inderdaad denken, maar er komt toch behoorlijk wat opzoek- rondbel- en regelwerk aan te pas. En laat ik daar nu net even geen held in zijn. Freelancen op reis, moet kunnen toch?


Al jaren doet mijn boekhouder het nodige om legaal & optimaal in orde te zijn. Nu ik mijn eigen BTW nummer heb aangevraagd, blijkt dat de nodige kennis die ik ooit vergaard had om een diploma bedrijfsbeheer te scoren, ver weg zit. Heel ver weg. En hoe ik dat dan allemaal moet regelen als ik een jaar aan de andere kant van de wereld zit? Laat het mij u uitleggen.

freelancen in het buitenland working holiday australie

Werken in Australië? Hier wat gouden informatie

Al snel blijkt dat je niet de eerste bent die dit moet doen. En dat de mensen die voor jou deden zijn zeer bereid om te helpen. Da’s alvast leuk. Tinne (fantastische blog trouwens: Elsewhere) werkte als illustrator in Australië en wist me te vertellen dat je gewoon een advertentie plaatst en het werk wel binnen komt. Ik checkte Elance en kreeg inderdaad alvast 1 AUS aanvraag binnen binnen de week. Straf voor iemand die nog in tiny-little-Belgium woont. Dat kan dus werken. Gumtree moet ik nog checken en ik veronderstel dat een portfolio up to date houden ook zal helpen.

Verder moet je maar eens rondhoren in je eigen netwerk. Ik verschiet van het aantal contacten in eigen vriendenkring die momenteel in het buitenland aan het werk zijn. Op Instagram vind je er ook wel een paar, met wat slimme #hashtags. #remote #fieldwork #digitalnomad #remotely #worknomads

TFN & ABN

Ook al zijn er schone samenwerkingsverbintenissen tussen Australië en België, het blijkt toch een heel gedoe om in orde te blijven als je een Belgisch BTW nummer wil blijven gebruiken. Dus ben ik aan het rondkijken hoe het zit met een Australian Tax File Number en een Australian Businnes Number. Kan je ook allemaal online regelen en in orde brengen, volkomen gratis. Maar misschien nog beter om daar even mee te wachten en het pas in orde te brengen als er werk ter plaatse binnenkomt. En naar het schijnt zijn de boekhouders daar nog eens een pak goedkoper als hier (AU$200 of 176€/jaar) en de eerste de beste accountant is bereid je te helpen.

Hier nog een artikel over hoe je best een visum voor Australië regelt!

Lees ook: Thuiswerken is een mindset

De geldkluis met de voortgezette verzekering op kop

In België zijn er 2 opties als je besluit om niet van hier uit te factureren, maar je domicilie wel hier houdt. Je zelfstandige activiteit stop zetten en als werkzoekende vertrekken of opteren voor de Voortgezette Verzekering waarbij je een minimum bedrag betaalt voor kwartaalbijdrages. Wat ik me nu zelf afvraag is of het legaal is om te factureren met een TFN en tegelijkertijd werkzoekend zijn in Belgïe. Iemand?
Wat wel leuk is aan werken in Australië: het geld dat je verdient met werken en zou moeten afgeven aan bijdrages/belastingen wordt schoon voor jou opzij gezet. Ik denk per 3 euro dat je verdient, 1 euro ergens in een kluisje. En als je terugkeert naar België en je visum opzegt, heb je recht op dat geld. Ook zeer benieuwd hoe dat allemaal juist in elkaar zit.


Waar kan je goed remote werken en is dat internet dan wel betrouwbaar?

Ja hoor. Soms een beetje zoeken, maar in Zuid-Oost Azië had ik doorgaans sneller internet dan in Australië bijvoorbeeld. Daar moet je je geen zorgen over maken. Populaire “digital nomads” steden ginderachter zijn Chiang Mai en Bangkok in Thailand, Hong Kong, Ubud in Bali, Kampot in Cambodja en Ho Chi Minh en Hoi An in Vietnam.

Zeker ook eens Nomads List checken. Daar krijg je een overzicht van wat de gemiddelde kosten zijn in de beste steden voor digitale nomaden. Klinkt Zuid-Oost Azië je te exotisch? Dublin, Berlijn, Boedapest en Kiev scoren ook goed. En laatst hoorde ik ook echt goeie dingen over Odessa. Eens naar toe gaan dus!


Belgische digital nomads – Wie is er zo nog?

Nog te veel twijfels? Hier is een lijstje van inspirerende mensen die België voor een tijd achterlieten om in het buitenland te gaan werken. En ik denk dat ze ook zeker openstaan om jouw vragen te beantwoorden.

Ken je er nog die op deze lijst moeten staan? Laat het me zeker weten, dan vul ik met plezier aan!

Heb je nog vragen over freelancen in het buitenland?

Stel ze gerust hieronder. Het zit allemaal al een beetje verder verstopt, maar ik ken nog wel mensen die het freelancen in het buitenland onder de knie hebben. Dus als je je job mee wil nemen op reis maar zit nog met wat twijfels, vraag maar raak!

PS: Intussen werk ik als product manager bij madewithlove.be – een remote bedrijf dat applicaties en teams bouwt. We kiezen waar en wanneer we werken, dus dat kan eigenlijk ook eender waar in de wereld zijn, zolang er maar internet is. Dat helpt de reiskriebels te onderdrukken. Keertje met uw baas gaan praten?

What's your reaction?
1Geef een hartje
Show CommentsClose Comments

12 Comments

 • Inge
  Posted 12 december 2018 at 11:26 0Likes

  Hey Yannick!
  Interessant gedachtegoed! Wij zoeken al een tijdje naar een oplossing om met onze blog legaal geld te verdienen. We willen ook vanuit het buitenland werken (natuurlijk) voor internationale (of BE) bedrijven als journalist, copywriter of fotograaf. Het ondernemensklimaat in België is spijtig genoeg wurgend voor de kleine blogger / freelancer.
  Weet je of je freelancer kunt worden in een ander Europees land en daar dan ook je belastingen betaalt. Moet je je dan volledig uitschrijven uit het bevolkingsregister in België of hoe zou dat in hemelsnaam in elkaar zitten. We snappen er geen barst van…
  Graag uw advies :p

 • Nick Goossen
  Posted 5 september 2018 at 11:32 0Likes

  Yo Yannick!

  Het antwoord dat ik zocht nadat ik bij Xerius was langsgegaan en een reeks omslachtige antwoorden kreeg!

  Ik wil eind januari vertrekken en ben aan het denken om mijn éénmanszaak stop te zetten voor de sociale bijdrages niet meer te hoeven betalen. Maar stel dat er dan iets gebeurd op reis met mij, wat met de verzekering?

  Heb je btw al gehoord van het (digital nomad) e-ondernemerschap in Estland? Zeker eens Googlen, misschien ook interessant voor jou.

 • Lara
  Posted 1 april 2018 at 14:41 0Likes

  Hey Yannick,

  Het klinkt allemaal simpel maar ik loop toch wat verloren in praktische uitvoering.
  Spullen zijn verkocht, mijn domicilie staat terug bij de mama en ik zelf schrijf deze reactie vanuit Vietnam 😀
  Ik graag als freelancer aan de slag willen gaan vanuit Azië, maar dan wel voor Belgische klanten. Daarom zou ik heel erg binnenkort een eigen zaak willen starten (kleine onderneming vrijgesteld van btw), gelukkig gaat dat tegenwoordig blijkbaar allemaal online 😉

  Nu vind ik nergens informatie over hoe lang ik in het buitenland mag verblijven en werken zonder mijn rechten (sociale zekerheid, gezondheidszorg, ..) te verliezen. Heb jij hier toevallig een antwoord op?

  Alvast bedankt
  & Vrolijk Paasfeest 😉

 • Kevin b
  Posted 27 maart 2018 at 14:04 0Likes

  Wat een ongelooflijk mooi verhaal en het inspireert me ook super hard maar heb moeite met te springen omdat het lijkt alsof er zoveel bij komt zien. Woon nu nog in België maar ben aan het klote met een adres omdat ik bij mijn vriendin woonde.. mijn passie is reizen fulltime reizen is mijn doel en misschien als digital nomad, maar hoe zit dat nu met je adres en alles watje hier hebt ? Graag zou ik voor de zomer alles nog achterlaten en mijn avontuur beginnen.. bijvoorbeeld: Work & Travel, of als digital nomad..
  Het is allemaal zo nieuw maar moet zoveel moeite doen om hier nog te blijven en anderzijds wil ik me ook gen zorgen maken als ik reis of alles wel inorde is !!hopelijk weten jullie er raad mee en kan je me helpen zodanig ik mijn dromen kan nagaan ??

  • Yannick
   Posted 30 maart 2018 at 03:44 0Likes

   Dankuwel!
   We zijn net nog met een artikel bezig over digital nomads in Thailand zie.
   Het is eigenlijk zo moeilijk niet. Je zet je domiclie bij je ouders, verklaart je als werkloze zonder recht op dop, vraagt een working holiday visum aan en je vertrekt. Dat is het simpele antwoord.
   In de praktijk iets onpraktischer want je moet je spullen kwijt, verzekeringen en belastingen regelen, maar niets in onoverkomelijk. Als je wil vertrekken, gaat het wel lukken.
   Je spullen kan je opslagen in storage ruimtes, al is dat vrij duur. Een zolder bij familie of vrienden is de betere optie.
   Welke vragen heb je specifiek? Dan probeer ik te helpen.

 • Mercedes
  Posted 12 augustus 2015 at 20:23 0Likes

  Dag Yannick

  Ik was op zoek naar het antwoord of ik een btw-nummer kan aanvragen met een working-holiday visum in Australië. Het idee is om in november te vertrekken.
  Momenteel ben ik zelfstandig als freelance kok en ik beëindig mijn zelfstandigheid zowiezo eind september, ten laatste eind oktober.

  Kan je ons nog wat meer voer geven? Wat doe ik?

  Groetjes
  Mercedes

  • Yannick
   Posted 13 augustus 2015 at 04:17 0Likes

   Hey Mercedes,
   Je hebt een TFN nodig, Tax File Number, dat kan je gemakkelijk ter plaatse zelfs online doen. https://smarteform.com.au/onlineforms/ato/tax-file-number-application-or-enquiry-for-individuals/
   En dan ben je eigenlijk in orde om te werken, maar de meeste werkgevers vragen ook dat je een ‘Super’ Account hebt op je bank, een soort pensioen sparen waar geld op moet gezet worden. Wat je Belgische statuut is maakt eigenlijk niets uit, zie gewoon dat je in België niet meer te veel moet betalen voor kwartaalbijdrage en stuff.
   Voor de banken; ga naar Commonwealth of AZN. Je betaalt 5dollar per maand voor een account en nog eens 5 dollar per maand vanaf de eerste maand dat er geld op je super staat. Als je 2000 per maand verdient, moet je die 5 dollar niet betalen. (Of 2000 transfert per maand, dan ontloop je die kosten ook).
   Verder heb je met je working holiday visum voldoende om aan de slag te gaan je eerste jaar. Als je je tweede jaar wil blijven moet je wel zorgen dat je ‘regional’ work vindt; het meeste farm work is dat maar soms kan je ook als je heel erg remote gaan als bv. kok aan de slag voor regional work. Waar ik werk is dat jammer genoeg niet het geval, maar vraag maar rond, ze helpen je graag.
   Ik heb hier in Katherine Gorge eens gepolst bij de koks, een beginner verdient 270 dollar per dag. En dat is vlezekes barbecuen, slaatjes maken en frieten bakken. 10 uur werken, goed verdient wel, nee?

   Laat me zeker weten welke avonturen je nog gaat beleven, hopelijk duw ik je een beetje in de juiste richting,

   Goodday!
   Yannick

  • Mercedes
   Posted 13 augustus 2015 at 20:19 0Likes

   Hi

   Heel erg bedankt voor je bericht. Super snelle reactie en alles is super duidelijk!

   Ik vroeg me nog af of ik een ABN (Australian Business Number) kan aanvragen? Of hoeft dit helemaal niet omdat ik alles heel gemakkelijk en fiscaal voordelig onder TFN kan regelen? En ook veel uren kan werken? En de vrijheid heb om vb. wekelijks te jobhoppen als het tegenvalt.

   In ieder geval de bedragen van de verdiensten die je gaf, waren diegene die ik in mijn hoofd had. Dus dat is leuk te horen.!

   Het voorlopig plan is landen in Brisbane en dan ofwel sunshine coast of golden coast opzoeken. En jobben voor 2,5 maand. Eventueel een auto kopen of nog wat door sparen.
   De streek van Queensland en the Great Barrier Reef afreizen. En me eventueel vestigen in Cairns voor 2,5 maand of 1,5 mnd en 1 mnd ergens anders.
   Ik wil de tijd nemen om de streek van Darwin te verkennen en om van Noord naar Zuid rijden.
   Erna eerst 2,5 mnd Sidney en 2,5 mnd Melbourne. Of omgekeerd.
   De Overige 2 maand is dus om Australië te verkennen.
   …Tasmanië staat ook op mijn lijstje

   Ik hou je op de hoogte van mijn uiteindelijke trip.
   Mercedes

 • Geert
  Posted 1 augustus 2015 at 07:32 0Likes

  Hey Yannick
  Superleuke verhalen hier! Doet me al verlangen om zelf, freelancer zijnde, in het buitenland te gaan werken. Goed om te horen dat het in Australië allemaal zo gemakkelijk en vanzelfsprekend lijkt. Misschien moet ik mijn vriendin maar eens proberen te overtuigen om daar een tijdje te gaan werken ;-). Wie weet komen we mekaar daar ooit tegen! In ieder geval blijf ik deze blog volgen.
  Nog veel succes.

  • Yannick
   Posted 3 augustus 2015 at 01:59 0Likes

   Leuk om te lezen Geert, dankjewel. Maak maar dat je snel vertrekt want het is hier goed. En ik stel voor dat je Melbourne als uitvalbasis neemt, iedereen is daar laaiend over. En zeker ook Tinne http://www.elsewhere-blog.com checken!

 • Leila Kandil
  Posted 23 maart 2015 at 21:30 0Likes

  Hoi allerbeste Yannick
  Ik las net al je berichten gretig en aan één stuk door. Die schrijffouten nam ik er graag bij. Wat spannend! Ik word er helemaal blij, melancholisch en jaloers van. Schoon en echt, zoals storytelling moet zijn. Chapeau! Ik ben intussen halftijds aan het werk bij de Artesis Plantijn Hogeschool en weldra officieel als zelfstandige in bijberoep. Vooral om te schrijven, maar ook graag om taarten te bakken. Ik hoor graag hoe ik vanuit het kille België nog beroep kan doen op jouw kunsten, want ik hoop ze binnenkort broodnodig te hebben. Intussen blijf ik je vol bewondering volgen, hopend je ergens onderweg tegen te komen. Succes x

  • Yannick
   Posted 23 maart 2015 at 23:07 0Likes

   Ja, leren schrijven moet ik ooit nog eens doen. Dankjewel toch voor de fijne woorden. Ik hou je op de hoogte, en je weet me te vinden als je vragen hebt he! Spannende avonturen daar ook, fijn zeg!
   Waar is de tijd!

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.