Save the best for last, dacht ik toen ik m’n Bali plan uitwerkte. Elke Bali-bezoeker is laaiend over deze culturele hippiestad in het centrum van het land. En terecht, zo bleek. Al vroeg ik me wel af wat dat Ubud apenbos precies was…


Mijn 25 dagen Bali vlogen voorbij. Ik had het vaak moeilijk alleen, leerde alleen reizen met vallen & opstaan en motorijden aziestyle. Maar ik heb me ook fantastisch gevoeld, nieuwe mensen leren kennen en genoten van zon, goedkope luxe, Balinse couchsurfers en pittig local food uit de plaatselijke Warungs. Ubud was de laatste stop uit deel 1 van mijn grote plan. En ook al had ik nog steeds geen echt “vakantie-gevoel”, ik voelde me er voor het eerst compleet op m’n gemak. En dat deed deugd.

Westerse oase

Ubud is een kleine oase van rust en cultuur omringd door valleien en rijstvelden ver verwijderd van het feestgedruis in het Zuiden. Het wordt ook wel de culturele hoofdstad van Bali genoemd. Met z’n 30.000 inwoners is het zeker niet de grootste stad van Bali maar wel veruit de meest Westerse. Ik voelde me er helemaal thuis; working offices, hipsters, koffieketen en voetbalveldjes – het verkeer buiten beschouwing gelaten. De vele hippie mama’s en Europese hipsters moet je er maar bijnemen, dat is eigenlijk gewoon zoals op Antwerpse Zuid maar dan met minder kleren aan.

Bali 150422 63

Als je Bali wil doen, mag je zeker enkele dagen uitrekken om Ubud in je op te nemen. De tijd vliegt voorbij, ook al heb je niet de indruk dat je veel gedaan hebt. Ronddwalen, soda&lime drinken, souveniertje kopen en nog wat verder ronddolen. Het nachtleven komt vroeg op gang en is even snel weer voorbij, maar dat deert allemaal niet. Alles gaat hier zo z’n gangetje en je glijdt rustig mee.

Beste hostel in Azie

Vele backpackers zijn wildenthousiast over de hostel waar ik verbleef; In Da Lodge. Of het werkelijk de beste in Azië is kan ik nog niet zeggen maar hij was wel top. Modern, proper, goedkoop en ongelofelijk leuke mensen. Leuk zwembadje, goedkoop ontbijt en Soda&Lime to die for. Er was geen plaats voor mij de eerste nacht maar lieten me toch in de bar op de zetels slapen aan half tarief nadat ik m’n killer-smile bovenhaalde. Jammer dat ik daar zo vroeg door moest, maar Australië lonkte!

Ubud apenbos
De eerste aapjes!

Ubud Apenbos: Monkey Forest

Maak zeker ook wat tijd vrij voor het Monkey Forest. Het is z’n geld zeker waard. De apen storen zich totaal niet aan je aanwezigheid, ook al blijven het wilde dieren. Ze kunnen het park verlaten als ze dat willen, maar verkiezen het tropische park midden in het centrum boven alles. En dat het wilde dieren zijn krijg je zeker ook te zien; laat niets loshangen want de diefjes gaan er zo mee lopen. Eten doen ze uit je hand, maar blijf toch alert. Ik heb meerdere koppels gezien die werden aangevallen door enkele agressieve beesten of aan de haal gingen met een duur fototoestel. Plezante boel daar, tussen de apen.

Ge gaat het daar goed hebben, in Ubud. Ik voelde mij daar voor het eerst in 3 weken echt op m’n gemak in Azië. Dus als je niet zeker bent van al dat soloreizen; ga direct naar Ubud en wen hier aan de aziatische cultuur en atmosfeer. En in die hostel zit je echt goed. Komop, ge moest al vertrokken zijn.

What's your reaction?
0Geef een hartje
Show CommentsClose Comments

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.