Ik gaf eens een boomhut-weekend in de Ardennen inclusief survival pakket cadeau aan mijn lief voor kerstmis. Kei origineel toch? Prima voor de avontuurlijke outdoorsy inner me! Naar een boomhut dus. En die boomhut staat gewoon in onze eigenste Ardennen.


Een weekend slapen in een boomhut in de Ardennen

Bij Pierre en Angelique. Een sympathiek koppel gespecialiseerd in alternatief toerisme. Er staan nog wat boomhutten, woonwagens en wilde beesten op hun terrein. Wij kozen voor de kleinste, meest afgelegen boomhut. Ver weg van die andere alternativo’s.

Update Juni 2020: Momenteel is de website van La Cabane dan L’Arbre niet meer beschikbaar. Ik kan deze plek dus even niet meer aanbevelen. Waar mijn oog wel op gevallen is: een magnifieke boomhut in Frankrijk, niet zo ver van de grens

Geen stromend water. Wel wijn.

Bij aankomst was er even sprake van – dat moeten we eerlijk toegeven – een reality check. Want een boomhut dat is: geen stromend water en elektriciteit. Dus ook geen iPhone, TV, radio… basic entertainment zeg maar. Oké, zijn wijdse velden en wilde bossen niet meegerekend, maar de boomhut zelf is redelijk piepklein. Onze oplossing de eerste avond: één fles wijn per man. Wel entertainend.

Eco-toerisme in de Ardennen? Dan moet je in een boomhut logeren!

Volgens mij is de bedoeling van zo’n boomhut dat je zowat back-to-basics gaat voor één weekend. Wij zijn daar niet zo sterk in zo blijkt. Zaterdag vulde we in eerste instantie met steak eten en Budweiser drinken in een Waals-Amerikaans wegrestaurant. Gevolgd door minigolfen in het nabijgelegen toeristisch hol Hotton. Typisch eco-alternatief-toerisme kan je dat niet noemen. Maar hebben ons gaandeweg herpakt. Na een stevige wandeling in de ‘wilde’ natuur, ging het terug richting boomhut mét genoeg proviand voor 24u. Naast de boomhut staat een imposante kook-en-eet-tipi, mét houten tafels, banken en een vuurplaats. Wel veel rook in die tipi. Heel veel rook. Het was van koken en wenen en weglopen van de rook. Survival tot het maximum!

Slapen in boomhutten: hoge bomen en veel wind

Nachten in een boomhut kunnen ook stresserend zijn, merkte ik op tijdens onze tweede overnachting. Het waaide namelijk zot hard. Als je dan in een houten kubus slaapt die meters boven de grond hangt, heeft dat zo zijn gevolgen: een slaapkamer die uren heen en weer wiegt en vooral oorverdovend kraakt. Ik moet toegeven, mijn vertrouwen in de constructie zakte even tot een minimum (die constructie bleek achteraf briljant en waterdicht te zijn). Dus ja, ik heb wat angstig liggen staren naar het houten plafond die nacht. Hopend dat ik de volgende ochtend nog in leven was. Hadden we maar wat meer wijn gedronken die avond.


in boomhutten ardennen kamperen
kamperen in belgie cabin

Praktische tips voor als je wil kamperen in een boomhut:

Al bij al heel erg leuk hoor. Echt. Gewoon al rondhangen in en rond die boomhut is al de max. Maar luister even naar dit:

 • Breng oordoppen mee tegen de krakende boomgeluiden
 • Weet dat er geen ontbijt of ander voedsel aanwezig is in de hut. Op voorhand boodschappen doen en die meenemen is aan te raden. Anders bestaat de kans dat je ’s ochtends in je auto springt om ‘ontbijt te halen’ en dan eigenlijk in kitscherig Amerikaans wegrestaurant een steakske van een halve kilo naar binnen werkt. Reële kans, ik zeg het u.
 • Voorzie entertainment! In de vorm van gezelschapsspelletjes. Of wijn.
 • En check deze of deze andere optie ook eens.

Nog enkele van de beste plekjes om te kamperen in Europa ontdekken?


in boomhutten logeren ardennen
De beruchte boomhut in de Ardennen!

Inspiratie nodig om zelf boomhutten te bouwen?

Lees zeker dit boek:

Geschreven door Nina

What's your reaction?
6Geef een hartje
Show CommentsClose Comments

3 Comments

 • Pacifici
  Posted 28 september 2018 at 20:36 0Likes

  Dag Yannick

  A dream come true!
  Twee mama’s, twee Geikes, drie boykes en Jan dromen, met ogen open, van een weekendje in La Cabane!! Wat een fijne plaats om een weekendje te aarden en natuurenergie op te laden. Aan scoutingervaring geen gebrek. Een weekend overnachten in La Cabane lijkt ons het scoutsweekendgevoel, en petite comité, te kunnen evenaren. Met het rituele kampvuur om af te sluiten, summum van het weekend. Financieel gaat het ons niet voor de wind, ons budget is beperkt, maar we blijven optimist en roeien met de riemen die we hebben. We vertoeven liever buiten dan binnen. Dat lijkt op de foto’s van La Cabane ginds niet moeilijk te zijn. Met de plechtige belofte om de chalet en de ons zo dierbare natuur in hun oorspronkelijke staat achter te laten, hopen wij op een geschenk uit de hemel.

 • Van Gele
  Posted 21 mei 2018 at 22:29 0Likes

  Hier hebben wij al zin in. Kan je de exacte gegevens bezorgen? De link lijkt niet te werken….

  • Yannick
   Posted 22 mei 2018 at 10:22 0Likes

   Heb de links aangepast en naar TripAdvisor gestuurd. De website van La Cabane lijkt inderdaad niet meer te werken.

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.