Verscholen tussen glooiende heuvels, donkere bossen en de uitgestrekte weilanden van de Bohemen, het noordoostelijke deel van Tsjechië, vind je het Reuzengebergte. Dit verrassend groene lapje natuur staat – bij mijn weten – niet meteen hoog aangeschreven op de doorsnee bucketlist van mijn reizende medemens. Dat terwijl de Tsjechische Republiek sinds de val van het communisme in 1989, met Praag als trotse vaandeldrager, toch een van Oost-Europa’s meest populaire bestemming geworden is. Hoog tijd om Praag en Brno links te laten liggen en met de wagen het achterland van de Bohemen te ontdekken.


Uw uitverkoren reisblogger spendeerde enkele dagen in de Oost-Europese bossen omringd door knallers van vrienden (dat ze uit Tienen komen hoeft u echter niet te weten). Nog maar net terug van een weekje Zwitserland en er stond al een roadtrip naar het Reuzengebergte en het Boheems paradijs op het menu. En wie flink tot beneden leest, kan wel eens beloond worden met een must-have voor de moderne kampeerder – ik geef namelijk een Ultimate Ears WONDERBOOM 2 waterproof bluetooth-speaker weg!

Het Boheems paradijs: rotsformaties Cesky Raj en Prachov

Welkom in het paradijs. Je vindt hier misschien geen gouden engeltjes surfend op kleurrijke regenbogen of honderd maagden in een donkere kroeg met een Pilsner in de hand, maar de Tsjechen spreken toch parmantig over hun eigen aards paradijs.

wandelen prachov

Bohemia (Cesky Raj) is een regio vol diversiteit. Niet meteen qua huidskleur bij de bevolking maar wel voor vrolijke roadtrippers met een hart voor natuurschoon. Van enge scheuren in de aardkorst tot kabbelende zijriviertjes van de Elba door groene valleien en dichte bossen. Het landschap is bezaaid met gekleurde renaissance kastelen waar Dracula het prima vertoeven zou vinden en schattige dorpspleintjes die een perfecte achtergrond zouden vormen moesten de Olsen Twins hun nieuwe Bohemian Chic lijn willen etaleren. Je komt het allemaal tegen op je roadtrip door Tsjechië van Praag op weg naar Cesky Raj.

De Bohemen zijn op vlak van geologie een wonderbaarlijk natuurfenomeen. Menig archeoloog, paleontoloog en mineraloog trekt hier zijn ogen wagenwijd open. Parken die door UNESCO worden opgenomen, zijn overigens altijd echt de moeite. Zelfs voor ons, de doorsnee frigoboxtoerist zonder kennis van aardkluiten, erosievorming en fascinerende fossielen. Moeder natuur haalde hier heel lang geleden haar meest tectonische beats van de leiband waardoor over meer dan 180 vierkante kilometer kolossale rots zuilen uit de grond getorpedeerd werden. Dat zorgt voor zotte formaties waar hier en daar hele dorpen in het zandsteengebergte zijn uitgehouwen. Het paradijselijke nationaal park is erg geschikt voor lange (en minder lange) wandelingen op, over, langs, door, tussen en onder deze fameuze rotsformaties. Het hele gebied, met Prachov als hoogtepunt, kan je vinden tussen de dorpjes Mlada Boleslav, Jicin en Turnov langs de Elba.

 • wandelen in prachov ceskey raj
 • wandelen in prachov
 • prachov wandelen
 • mooiste natuur tsjechie
 • boheems paradijs tsjechie
 • rotsen prachov boheems paradijs
 • rotsformaties cesky raj tsjechie
 • boheems paradijs tsjechie
 • cesky raj bezoeken boheems paradijs
 • prachov rotsformaties

Kamperen in het Reuzengebergte aan de voet van de hoogste berg van Tsjechië – de Sněžka

Naast het Boheems Paradijs is er ook nog het Reuzengebergte (Krkonose Nationaal Park) tegen de Poolse grens als Tsjechisch hoogtepunt voor outdoor fauna-en-florafetisjisten. Kamperen in Tsjechië is poepsimpel en lekker goedkoop. Het was wel even zoeken tot we een geschikte camping vonden. We hebben het niet zo voor campings waar je uitsluitend zwart-gele nummerplaten met NL-label op de parking tegenkomt. In Vrchlabi, aan de voet van de Tsjechische bergketen vind je een meertje met een café, luisterend naar de ronkende naam Kopakabana. In de vroege ochtend vind je hier reeds een stelletje gepensioneerden, wachtend op hun eerste fris getapte halve liter Urquell Pilsner, terwijl tegen de avondzon een bont gezelschap locals fluiten, violen en gitaren bovenhalen voor een schitterende uurtje live muziek, Tsjechië-style. Je gooit er je tentje neer waar je wil en kan rustig de nacht in glijden aan een kampvuur. Als je ook de tijd negeert en beseft dat je geen avondeten meer kan krijgen, is er op een tien minuutjes stappen nog een voortreffelijke Viet-Thai, waar je voor 5 euro meer dan voldoende lekker gegeten hebt. 

Sněžka wandeling maken reuzengebergte
 • wandelen in krkonose
 • hiken naar de top van Sněžka
 • Sněžka wandeling maken
 • Sněžka panorama hiken
 • Sněžka mooiste panorama van tsjechie
 • cesky raj wandelen
 • Sněžka uitzichtpunt
 • Sněžka wandelroutes
 • kamperen in tsjechie
 • reuzengebergte tsjechie
 • Sněžka mooiste wandeling
 • panorama Sněžka Tsjechie
 • kamperen aan het reuzengebergte van tsjechie
 • roadtrip naar tsjechie

Wandeltocht naar de top van Sněžka in het Reuzengebergte

Het duurt altijd even voor ik me volledig opgeladen heb voor een dagje hiken. Maar als het eerste zweet van mijn rug begint te rollen, de panorama’s meter voor meter wijdser en mensen hordes rondom me kleiner worden, begint mijn hartje geleidelijk aan te gloeien van trots en herwonnen levensvreugde. Het leven is altijd mooier op de top van een berg. Al is dat in het geval van de tocht naar de Sněžka misschien niet helemaal waar, omdat er op de top een fonkelnieuwe kabelbaan ladingen toeristen met sloten uitspuwt. Het panorama dat je voor je lens geschoven krijgt is dan weer wel de moeite, al was het toch vooral genieten tijdens de tocht naar boven toen we lekker alleen waren. Mijn Tiense maatjes besloten te vertrekken vanuit Špindlerův Mlýn, een vijftiental kilometer verwijderd van de top. Gezellig stadje, vooral een wintersportoord met uitstekende skipistes, maar in de zomer een mooi startpunt voor menig hike. Ben je net zo goed in uurwerk-lezen en planningen volgen, dan valt de avond ietsje sneller dan voorzien. Gewoon een taxi bellen die door koeienweides vlamt om scherpe bochten af te snijden, en je gaat probleem- en blaarloos terug naar af. Now we are talking. 

Sněžka panorama

Bohemian Rhapsody

Dat de Bohemen dus veel meer zijn dan een stukje uit een bekend Queen-nummer, weten we ondertussen. Toch moest ik even Google opensmijten voor de correcte betekenis van Bohemian. De eerste clicks leidden me tot “Rhapsody”. Wist je dat een rapsodie een muziekstuk dat qua onderwerp of stijl bestaat uit contrasterende gedeeltes qua stijl en stemming, die ondanks de vrije vorm toch een eenheid vormen, vaak met een op volksmelodieën gebaseerde gemeenschappelijk, of in verschillende vormen terugkerend thema?

 • wonderboom speaker tsjechie
 • speaker wonderboom
 • wonderboom speakers
 • wonderboom speaker
 • kamperen in reuzengebergte

We mogen dus een stijlbreuk doorvoeren, zolang er toch nog een vorm van rode draad aanwezig is. Wel, tijdens het kamperen in Tsjechië mocht ik twee speakers van Ultimate Ears testen: de WONDERBOOM 2. Het geniale aan deze boxen is dat ze draadloos aan elkaar geschakeld kunnen worden en je dus in het bos, tijdens het kamperen, een heuse Tomorrowland-proof-stereo-soundbox rond je tent kan maken. Het andere geniale aspect is dat deze jongens volledig waterproof zijn, zodat ook de lokale eenden mee kunnen genieten van je favoriete P!nk plaat als je tijdens het zwemmen je nieuwe vriend mee zou zeulen. Kamperen in stijl dus, met deze speaker.

kamperen in cesky raj
 • wandelen in prachov ceskey raj
 • hiken door het reuzengebergte

Praktische info voor je reis naar Cesky Raj, Boheems Paradijs en Krkonose

In welke regio’s huur je best een vakantiehuis in Tsjechië?

Dat Tsjechië een ideale optie om uw zomer- of wintervakantie is, weet je intussen al. Naast het Boheems Paradijs en de regio rond Praag zijn er nog vele mooie gebieden om te verkennen. Ideaal dus voor een roadtrip of campingtrip, maar ook erg leuk voor met z’n tweetjes of met het gezin. In de zomer kan het erg druk worden in de populaire steden, maar voor wie liever de rust op zoekt is een vakantie in Tsjechië ook een optie: een huisje huren in een berggebied met uitgestrekte landschappen als achtergrond? CHECK! Interhome voorziet vakantiehuizen in Tsjechië die bij ieder type vakantie passen. Zeker de moeite om eens te bekijken!

Kampeerinspiratie nodig? Dit zijn misschien leuke bestemmingen voor jou.

What's your reaction?
4Geef een hartje
Show CommentsClose Comments

24 Comments

 • Annelies
  Posted 6 augustus 2019 at 20:40 0Likes

  Take me home, country roads. Beste kampeersong ever. 🥳 (nog een leuke feesthoed als blijk van mijn enthousiasme! 👍)

 • Niel
  Posted 6 augustus 2019 at 09:40 0Likes

  Ik zou het mijzelf makkelijk maken en deezer (alternatief van Spotify) een kampeer Playlist laten afspelen 😉 Dan kan ik mijzelf focussen op een goeie pint.

 • Geike
  Posted 1 augustus 2019 at 18:08 0Likes

  Favoriet kampvuur liedje: Slaande ruzies.

  Songtekst:
  Slaande slaande ruzies
  Slaande ruzies maken wij
  Slaande slaande ruzies
  Slaande ruzies maken wij
  Als we samen discussiëren over werk of politiek
  Dan klinkt het wel duizend keren
  *vloekwoordenfilter*
  Slaande ruzies maken wij

  Zet dat op de melodie van “Vrolijke Vrienden”.

 • Aaron
  Posted 1 augustus 2019 at 08:06 0Likes

  Even een slechte mop: Een parkwachter gaf instructies aan een groep wandelaars. Hij waarschuwde: “Het is niet uitgesloten dat u een grizzlybeer tegen komt. Maar grizzly’s gaan mensen meestal uit de weg, en daarom is het goed als u een aantal belletjes aan uw rugzak bevestigt. Dan horen ze u aankomen en krijgen ze de kans om te vluchten. In de kampwinkel kunt u belletjes kopen voor twee Euro per stuk. Als u uitwerpselen van een grizzlybeer op uw pad vindt, kunt u maar beter maken dat u wegkomt!” “Maar hoe weten we of het de poep van een grizzly is?” vroeg een van de wandelaars. “Oh, geen probleem. Dat ziet u meteen. Uitwerpselen van de grizzly’s zitten namelijk vol met belletjes”.

 • Eva
  Posted 31 juli 2019 at 20:36 0Likes

  Kak pis stront

 • Lise Lynen
  Posted 30 juli 2019 at 16:41 0Likes

  De kampeerHIT (ook geschikt voor roadtrips en dergelijke): sweet home alabama ofcourse! (https://www.youtube.com/watch?v=ye5BuYf8q4o )
  De TIP: het bier (de drank in general) is in Praag helemaal niet goedkoop! En ik moet dringend eens de rest van Tsjechië doorkruisen naar cheapere plekjes op dat vlak.
  En dan nog een persoonlijke FUN-fact: ik vind “Bohemian Rhapsody” echt een ongelooflijk kut-nummer, wat mij al vrij veel café discussies heeft opgeleverd dus nu mag ik van mijn vriend deze unpopular opinion niet meer vermelden als we ons op de oude markt bevinden (maar na een paar Stella’kes durf ik dat nog wel eens te vergeten 😛 ).

 • Floriaan
  Posted 30 juli 2019 at 12:49 0Likes

  Camping trip: Finland. Wat in Finland? Alles! Kom met een tent in de zomer naar Finland en je camping is geslaagd. Hier is de wet van ‘every man’s land’. Dit betekent dat je overal mag kamperen, besjes en paddestoelen plukken (en als je op het goede moment komt zijn er veeeeeeeel!). De natuur is prachtig, bossen en meren overal. Je kan her ook iets meer op z’n Fins doen en een ‘möki’ huren. Dit is een zomerhuisje, meestal ergens in een bos aan de rand van een meer. Stromend water, elektriciteit, allemaal niet nodig. Gewoon volledig back to basics! De dag dan afsluiten met een sauna en lekker in je blote kont het meer in. Voor sauna en meer is een waterproof box wel fantastisch en zou heel goed van pas komen want mijn reis in Finland is geëvolueerd in een verblijf van langer dan een jaar en nog steeds lopende. Alle muziek kan hier bij, maar een favoriet voor de sauna en het meer is toch wel, what a day for a daydream, Lovin Spoonful.

 • Judith
  Posted 30 juli 2019 at 11:39 0Likes

  In september vertrek ik naar NZ voor 3 maanden, en aangezien we daar regelmatig wel eens een buitje kunnen krijgen, zou ik graag de wonderboom mee nemen. Kwestie van toch wat sfeer te creëren tijdens de uitgeregende trektochten.
  Ultieme song om de sfeer er in te houden: Summer – Santa Fe (band uit Sydney, waar we ook een aantal weken gaan rond trekken)

 • Anna
  Posted 30 juli 2019 at 11:31 0Likes

  Aangezien ik verhuisd ben naar de Nederlandse kust en niet elke dag ‘Leef’ en ‘Dikke Tieten Kartoffelsalat’ wil horen, zou zo een boom box welkom zijn 🙂

  Roadtrip song: het clublied van KV Mechelen

 • Vjeekes
  Posted 30 juli 2019 at 10:56 0Likes

  Mijn ultieme bohemian song voor je: Moskau van Dschinghis Khan ( https://www.youtube.com/watch?v=NvS351QKFV4 )

  Als je nog eens naar Oost-Europa trekt en in een plaatselijke discotheek komt bestaat de kans dat deze song de revue passeert en iedereen uit de bol gaat! Bekijk alvast de prachtige clip uit 1979 en oefen alvast maar jullie danspasjes voor een volgende reistrip met vrienden naar het oosten.
  Zelf heb ik het nummer jaren geleden leren kennen tijdens een Russian disko in Berlijn. En zelfs tijdens onze maandenlange trip door Zuid-Amerika passeerde deze hit in een playlist van een Engelse backpacker tijdens onze roadtrip met de jeep door de Salar de Uyuni in Bolivia.

 • Evelien
  Posted 30 juli 2019 at 09:37 0Likes

  Dé kampeertip is er eentje vlakbij huis: vlotkamperen aan het Zilvermeer! Met een bootje naar je vlot varen, pure rust, één worden met de natuur, genieten van de stilte. Heerlijk daar! Check @wijzereizen voor meer info!

 • Sarah
  Posted 30 juli 2019 at 09:23 0Likes

  Child in time, want niets beters dan in een volgepakt autootje met z’n allen lekker vals van iiiiiiiiieeeeee-iiiiiiiiiieeeee- iiiiiiiieeeeeeeee te brullen. Of aan het kampvuur in het midden van een bos. Eigenlijk overal.

 • Iann
  Posted 30 juli 2019 at 09:11 0Likes

  Er zijn té veel road trips-/camping-nummers om ooit op te noemen, maar als ik er 1 moest kiezen, is het ‘Drive All Night’ van Glen Hansard en Eddie Vedder. Zóveel goeie kilometers afgelegd met die soundtrack.

 • Birgit
  Posted 29 juli 2019 at 20:54 0Likes

  Is da verplicht?

 • Stijn
  Posted 29 juli 2019 at 11:53 0Likes

  Don’t go Jason waterfalls van TLC

 • Jelle
  Posted 29 juli 2019 at 11:42 0Likes

  Wegens verbouwperikelen geen roadtrips voor mij dit jaar, maar dat houdt mij niet tegen om All My Life van K-Ci & Loko mee te brullen.
  Eventueel door een nieuwe speaker!

  Een gouden plaat die opnieuw in mijn leven verscheen tijdens een roadtrip doorheen het mooiste land ter wereld, Nieuw Zeeland (waar alles wat je tegenkwam ook bestond in Australië maar gewoon iets minder mooi), terwijl ene blogger mij meester maakte in de wereld van Bruce, Prince en andere muzikale helden.

 • Kevin
  Posted 29 juli 2019 at 11:23 0Likes

  Dat lijkt me overduidelijk: My heart will go on, maar dan wel in de panfluiteditie. Zelf ben ik mijn hart verloren aan de mooie Tsjechische natuur en steden, en aan de mensen met wie ik deze fantastische trip maakte. Panfluitend gingen we er door het leven!

  En nu kelen open en uitkijken naar onze volgende trip, want “you’re here, there’s nothing I fear, and I know that my heart will go oooooooooooon”

  • Marth
   Posted 30 juli 2019 at 08:10 0Likes

   Don’t speak(er) van No Doubt.
   Dat kan ik dan ook opzetten bij een fles tequila als ik die speaker niet win.

 • Dieter De Jaeghere
  Posted 28 juli 2019 at 22:05 0Likes

  Wij gewoon aan het Camperen in eigen land! Gezellig tussen de Nederlanders in La Roche-En-Ardennes. Camping kitch is hier zo alledaags… Frans praten in Wallonië? Dat hoeft jammer genoeg al lang niet meer en verliest zo een deel van de charme en het vakantiegevoel.

  We zijn spijtig genoeg aan onze vakantie begonnen op de dag dat de weergoden in België beslisten om de waterputten terug te vullen. Alles en iedereen doorweekt bij het rechtzetten van de tent. Om dan, eenmaal ze recht staat, te ontdekken dat ze niet meer waterdicht is. Die wonderboom 2 speaker had dus geen overbodige luxe geweest om de sfeer er wat in te houden tijdens het installeren van onze verblijfplaats.

  2 ongeruste jongens en een papa die toch ook wat twijfelde door de vele lekken op zijn kale kop namen een beslissing. Decathlon to the rescue. 1,5u rijden maar met een nieuwe tent onder de arm de vakantie een nieuwe start gegeven.

  Een muziekje daarbij kan nooit kwaad! Genieten op congé!

 • Lauren
  Posted 28 juli 2019 at 20:24 0Likes

  Goed idee van dat bad, Jelle! In de zomer de Wonderboom in een meer of een zwembad laten dobberen, in de winter in een heet bad!

  Net terug van 2 weken kamperen in Frankrijk (niet zo bijster origineel maar wél genoten). Kampeertip: La Berge Ombragée in Brivezac. Uitgebaat door Hollanders en inderdaad: uitsluitend ‘zwart-gele nummerplaten met NL-label’ te gast, buiten wij dus. Moet wel zeggen dat het toffe Hollanders waren hier! Nog toffer was de Dordogne-rivier die vlak langs onze kampeerplek liep en dat net met die hittegolf 🙏🙌. Echt een aanrader. Rustig water, je kan zwemmen tot aan de overkant. Wel eerst links en rechts kijken want er passeren wel wat kajakkers. Must-do uitstapje in de buurt: Le Gouffre du Padirac: en gat in de grond dat leidt naar een magisch mooie grot! Met water en zo!
  En verder: du vin, du pain en du boursin… vive la France 🇫🇷.

 • Marilyn
  Posted 28 juli 2019 at 20:02 0Likes

  Wij zijn net terug van een reis naar Slovenië. Gewoon de zetels uit de auto van mijn ouders gehaald, matras erin gelegd en we hadden een luxe tent, op wielen dan nog! Zo reden we Columbus-gewijs door Slovenië, met nachten op de camping afgewisseld met ‘wild’ kamperen. Zalig zo wakker worden met de fluitende vogeltjes en zicht op de natuur!
  Maar, tijdens een nachtelijke regenbui hadden we dikke pech: vergeten het raampje van de passagierstoel toe te doen. En wat lag daar nog op? Onze speaker… Een niet waterdicht exemplaar dan nog! We hebben vanalles geprobeerd, maar het arme ding was niet te redden. Daarom zou een nieuw -waterdicht- exemplaar dus goed van pas komen 🙂

 • Jelle
  Posted 28 juli 2019 at 19:44 0Likes

  Trouwens. Ik haat de Tienenaren helemaal niet. Het was maar om te lachen. Iets wat Tsjechen niet al te vaak doen. Lachen. Weet ik van mijn trip naar Tsjechië enige tijd geleden.

 • Jelle
  Posted 28 juli 2019 at 19:37 0Likes

  Geef mij die box maar. Ik ga hem trouwens helemaal niet in het water gebruiken, zodat de eenden gewoon rustig in het rond kunnen zwemmen. Misschien wel in mijn bad. En dan maak ik daar ook een blog over.

  Bij deze dan ook mijn lievelingsroadtripliedje: ‘Alle eendjes zwemmen in het water’, zonder dat ze verstoord worden door cultuurbarbaarse buffalodragende Tienenaren met hun grote Grote Markt. En de Galaxy.

 • Lukas
  Posted 28 juli 2019 at 19:36 0Likes

  Ooit op vakantie in Zuid-Afrika wou ik met 3 kameraden van Kaapstad naar Stellenbosch gaan +/- 50km enkel). Omdat het goedkoper was om een Uber te nemen dan een auto te huren namen we een Uber.

  Omdat we toch in de roadtrip vibes wouden zitten hadden we gevraagd of we onze playlist mochten opzetten. Toen dicht mocht hebben we een uur luidkeels (en zeer vals) zitten meebrullen de Spice Girls, Backstreet Boys etc.

  De Uber driver was zo onder de indruk van hoeveel plezier we konden maken met gewoon luzoek, dat hij de komende 2 dagen met ons heeft gespendeerd (gratis Uber, jeeuj) op voorwaarde dat we er iedere keer zo een feestje van zouden maken.

  Als ik de Wonderboom 2 zou kunnen bemachtigen zou ik dus nog veel mensen gelukkig kunnen maken 😉

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.