We zouden dus simpelweg eens een wereldreis maken alleen, want dat wil toch iedereen? Wist ik vorig jaar veel dat mijn relatie ten einde zou lopen, dat mijn professionele carrière ook geregeld moodswings heeft en dat Australië zo verdomme ver vliegen is. Ok, dat laatste had ik misschien wel kunnen voorspellen…


En hier zit ik nu, alleen op het vliegtuig naast een stelletje slapende Hongkongers. Nog steeds niet goed wetende waar ik straks zal slapen en hoe lang ik het ga uithouden met een rugzak van bijna 30 kilo op m’n schouders. Ik begin pas nu aan de reisboekjes van Bali & Lombok, want daar brengt dit vliegtuig me heen. Maar eerst een layover van 4 uur in Hong Kong, net te kort om de stad te ontdekken, net te lang om het comfortabel te noemen…

Update 2017: Ik ben intussen terug

Maar dit artikel blijft wel enorm populair. En vele van jullie blijven me vragen stellen over hoe ik dit of dat aanpakte. Blijf dat maar doen, ik help graag. En als je nog twijfelt, hier zijn nog enkele artikels die ik doorheen mijn jaar geschreven heb:


Is dat niet kei duur, een wereldreis maken alleen?

De vraag die ik de laatste dagen het meest gekregen heb, buiten ‘ben je er klaar voor?’ en ‘is uwe zak al gepakt?’ was hoe ik mijn ticket geregeld heb. Wel, ik vlieg via het Nederlandse Australian Backpackers die mij een jaarticket konden voorschotelen met flexibele data. Het mooie is dat je kan uitstappen waar je vliegtuig landt en naar hartelust de wereld kan opsnuiven. (Zo is mijn stopover in Bali op de agenda verschenen, want laten we eerlijk zijn: je moet toch eerst even vakantie pakken voordat je een jaar gaat solo-reizen.) Als toetje zit er nog een transfer naar Nieuw-Zeeland in het pakket verwerkt ook.

En dit alles kost mij een kleine 1500 euro. Maar leeftijdsgenoten let op: je moet het doen in het jaar dat je 30 wordt of vroeger.

wereldreis maken alleen
Zonsondergang in Ko Lanta, Thailand

Papierwerk

Er valt een heleboel te regelen voor je vertrekt. Zorg er voor dat je niet op de vrijdag voor je vertrek ontdekt dat op paasmaandag niets of niemand open is, en dat je weet dat 7 april een dinsdag is en geen woensdag. Vrijdag echt nog vanalles moeten regelen, ten koste van vele uren slaap. De buikpijn van de stress kreeg ik er gratis bij, inclusief het verdwijnen van eetlust.

Ik maak alvast een lijstje voor iedereen die me na wil doen:

 • huurwaarborg opzeggen
 • energieleveranciers opzeggen
 • digicorder binnenbrengen
 • boekhouding en kwartaal btw afhandelen, merci lieve boekhouding
 • Europese Ziekte Verzekeringskaart via CM afhalen (gratis!)
 • Inentingen Hepatitis A&B (Dat zijn er 2 die je op 3 weken moet pakken, nu zit ik hier met een spuit in mn bagage) (dikke 100 euro + dokterbezoek)
 • Domicilie overdracht + wijkagent bezoek + paspoort updaten in gemeentehuis
 • Internationaal paspoort + internationaal rijbewijs fixen (dikke 60+30 euro)
 • Grant Letter van Australië (Working Holiday) visum dubbel checken (dikke 300 euro)
 • Auto verkopen + nummerplaat binnenbrengen + verzekeringen stopzetten
 • Brandverzekering en BA stopzetten
 • Zelfstandige statuut stopzetten, via RVA gaan om te ontdekken dat als je een maand in België zou blijven voor vertrek je nog recht hebt op 3 maanden dop, daar ik meteen na het stoppen van mijn contract vertrek krijg ik niets)
 • Rugzak kopen (Merci familie Creten!)
 • Reisverzekering fixen (ik ging voor de Prestige van Europ Assistance, dikke 350 euro)
 • Feestje plannen om dag te zeggen tegen je vrienden (dikke 200 euro)
 • Doktersattest van goede gezondheid
 • Bankkaart en Mastercard activeren voor buitenland
 • Medisch paspoort & inentingenbewijs

… En de lijst gaat nog door. Ik ben oprecht opgelucht dat ik alles in orde gekregen heb. Alhoewel, mijn vader en broer zullen nog hier en daar een administratief klusje moeten afhandelen. Waarvoor nogmaals veel dank. Vergeet dus geen volmachten en scans van je ID met handtekening achter te laten. Dat zal dan wel los lopen.

wereldreis maken alleen
Marijs staring in the sun, Kakadu National Park

Just go out there and do it. Just go out there and do it.

Alleen reizen; ik heb het nog nooit gedaan. En ja ik heb er schrik voor. Bij m’n vrouwenvoetbalploeg Racing Mokkelsport gaat het gerucht trouwens de ronde dat ik het niet ga volhouden en bij m’n vrienden lopen er weddenschappen op een vervroegde terugkomst datum. En ja, ik heb vanochtend liggen blijten op de trein naar Schiphol. Was het vanochtend, want het is hier al morgen, denk ik….
Het afscheid viel me zwaarder dan verwacht. Al denk ik dat vermoeidheid en persoonlijke redenen meer meespelen dan de schrik om lange tijd alleen weg te zijn van huis. (Ah wacht, ik heb geen huis meer.)
Het ‘mezelf tegenkomen’, daar kijk ik eerlijk gezegd wel naar uit. Het zal soms moeilijk zijn maar ik denk dat het ook gewoon super vet gaat zijn. “Just go Walkabout”, mooie woorden van een top vriendin. Ik ga het mijn leven lang beklagen als ik het niet zou doen, dat leerde ik uit alle gesprekken van mensen met meer levenservaring dan ik. Nog geen kinderen en huizen af te betalen, een beetje spaarcenten, de sjans met ‘agile’ madewithlove en wat jongenslef om alles achter te laten, waarom zou ik het niet doen?

Intussen voel ik me opgelucht dat de stress weg is. De borst vooruit en op naar mijn eerste kleine avontuurtjes. Traag beginnen, de draai een beetje vinden, mensen leren kennen (Merci Niel voor de UNO!) en we zullen wel zien waar we uitkomen.

Want mijn jongenshart, dat tiert van nu of nooit.

What's your reaction?
0Like0Star0Boo
Show CommentsClose Comments

22 Comments

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.