We zouden dus simpelweg eens een wereldreis maken. Helemaal alleen, want dat wil toch iedereen eens gedaan hhebben? Wist ik (vorig jaar) veel dat mijn relatie ten einde zou lopen, dat mijn professionele carrière ook geregeld moodswings heeft en dat Australië zo verdomme lang vliegen is. Dit is hoe mijn verhaal van alleen de wereld rond reizen begon. En de twijfels die daarbij kwamen kijken.


En hier zit ik nu, alleen op het vliegtuig naast een stelletje slapende Hongkongers. Nog steeds niet goed wetende waar ik straks zal slapen en hoe lang ik het ga uithouden met een rugzak van bijna 30 kilo op m’n schouders. Ik begin pas nu aan de reisboekjes van Bali & Lombok, want daar brengt dit vliegtuig me heen. Maar eerst een layover van 4 uur in Hong Kong, net te kort om de stad te ontdekken, net te lang om het comfortabel te noemen…

Update: Ik ben intussen terug van mijn solo wereldreis

Maar dit artikel blijft wel enorm populair, zeker bij twijfelaars die graag ook willen vertrekken. Vele van jullie blijven me vragen stellen over hoe ik dit of dat aanpakte. Blijf dat maar doen, ik help graag. En als je nog twijfelt, hier zijn nog enkele artikels die ik doorheen mijn jaar geschreven heb waar je misschien wel iets aan kan hebben.


Is dat niet kei duur, een wereldreis maken alleen?

De vraag die ik de laatste dagen het meest gekregen heb, buiten ‘ben je er klaar voor?’ en ‘is uwe zak al gepakt?’ was hoe ik mijn ticket geregeld heb. Wel, ik vlieg via het Nederlandse Australian Backpackers die mij een jaarticket konden voorschotelen met flexibele data. Het mooie is dat je kan uitstappen waar je vliegtuig een tussenstop maakt en naar hartelust de nieuwe wereld kan opsnuiven aan het begin van je wereldreis. (Zo is mijn stopover in Bali op de agenda verschenen, want laten we eerlijk zijn: je moet toch eerst even vakantie pakken voordat je een jaar gaat solo-reizen.) Als toetje zit er nog een transfer naar magnifieke Nieuw-Zeeland van Frodo in het pakket verwerkt ook.

En dit alles kost mij een kleine 1500 euro. Maar leeftijdsgenoten let op: je moet het doen in het jaar dat je 30 wordt of vroeger.

wereldreis maken alleen
Zonsondergang in Ko Lanta, Thailand

Papierwerk – wat moet je regelen voor je op wereldreis vertrekt

Er valt een heleboel te regelen voor je vertrekt. Zorg er voor dat je niet op de vrijdag voor je vertrek ontdekt dat op paasmaandag niets of niemand open is, en dat je weet dat 7 april een dinsdag is en geen woensdag. Vrijdag heb ik echt nog vanalles moeten regelen, ten koste van vele uren slaap. De buikpijn van de stress kreeg ik er gratis bij, inclusief het verdwijnen van eetlust.

Ik maak alvast een lijstje voor iedereen die me na wil doen:

Dingen die je zeker in orde moet brengen voor je vertrekt op een lange reis

 • huurwaarborg opzeggen
 • energieleveranciers opzeggen
 • digicorder binnenbrengen
 • boekhouding en kwartaal btw afhandelen, merci lieve boekhouding
 • Europese Ziekte Verzekeringskaart via CM afhalen (gratis!)
 • Inentingen Hepatitis A&B (Dat zijn er 2 die je op 3 weken moet pakken, nu zit ik hier met een spuit in mn bagage) (dikke 100 euro + dokterbezoek)
 • Domicilie overdracht + wijkagent bezoek + paspoort updaten in gemeentehuis
 • Internationaal paspoort + internationaal rijbewijs fixen (dikke 60+30 euro)
 • Grant Letter van Australië (Working Holiday) visum dubbel checken (dikke 300 euro)
 • Auto verkopen + nummerplaat binnenbrengen + verzekeringen stopzetten
 • Brandverzekering en BA stopzetten
 • Zelfstandige statuut stopzetten, via RVA gaan om te ontdekken dat als je een maand in België zou blijven voor vertrek je nog recht hebt op 3 maanden dop, daar ik meteen na het stoppen van mijn contract vertrek krijg ik niets)
 • Rugzak kopen
 • Fotografie Travel rugzak kopen
 • Reisverzekering fixen (ik ging voor de Prestige van Europ Assistance, dikke 350 euro)
 • Feestje plannen om dag te zeggen tegen je vrienden (dikke 200 euro)
 • Doktersattest van goede gezondheid, voor als je wil werken in Australië
 • Bankkaart en Mastercard activeren voor buitenland
 • Medisch paspoort & inentingenbewijs fixen

… En de lijst gaat nog door. Ik ben oprecht opgelucht dat ik alles in orde gekregen heb. Alhoewel, mijn vader en broer zullen nog hier en daar een administratief klusje moeten afhandelen. Waarvoor nogmaals veel dank. Vergeet dus geen volmachten en scans van je ID met handtekening achter te laten. Dat zal dan wel los lopen.

wereldreis maken alleen
Marijs staring in the sun, Kakadu National Park

Just go out there and do it. Just go out there and do it.

Alleen reizen; ik heb het nog nooit gedaan. En ja ik heb er schrik voor. Bij m’n vrouwenvoetbalploeg Racing Mokkelsport gaat het gerucht trouwens de ronde dat ik het niet ga volhouden en bij m’n vrienden lopen er weddenschappen op een vervroegde terugkomst datum. En ja, ik heb vanochtend liggen blijten op de trein naar Schiphol. Was het eigenlijk vanochtend, want het is hier al morgen in Hong Kong, denk ik….

Het afscheid viel me zwaarder dan verwacht. Al denk ik dat vermoeidheid en persoonlijke redenen meer meespelen dan de schrik om lange tijd alleen weg te zijn van huis. (Ah wacht, ik heb geen huis meer.)
Het ‘mezelf tegenkomen’, daar kijk ik eerlijk gezegd wel naar uit. Het zal soms moeilijk zijn maar ik denk dat het ook gewoon super vet gaat zijn. “Just go Walkabout”, mooie woorden van een top vriendin. Ik ga het mijn leven lang beklagen als ik het niet zou doen, dat leerde ik uit alle gesprekken van mensen met meer levenservaring dan ik. Nog geen kinderen en huizen af te betalen, een beetje spaarcenten, de sjans met ‘agile’ madewithlove en wat jongenslef om alles achter te laten, waarom zou ik het niet doen?

Intussen voel ik me opgelucht dat de stress weg is. De borst vooruit en op naar mijn eerste kleine avontuurtjes. Traag beginnen, de draai een beetje vinden, mensen leren kennen (Merci Niel voor de UNO!) en we zullen wel zien waar we uitkomen.

Want mijn jongenshart, dat tiert van nu of nooit.

What's your reaction?
2Geef een hartje
Show CommentsClose Comments

7 Comments

 • Alexander Vyverman
  Posted 8 april 2015 at 14:45 0Likes

  Heerlijk om de ervaring te lezen van iemand die dit voor de eerste maal doet in hun leven!
  Na inmiddels al talloze keren op mijn eentje met de rugzak de wereld in te trekken, kan ik jou en iedereen die dit van plan is geruststellen…dit is het beste dat je ooit hebt gedaan in je leven!

  Laatst was ik met een hoop veterane backpackers in Birma, en maakte we ons de bedenking “Heb je ooit iemand tegengekomen die op zijn eentje de wereld afreist en het niet naar zijn zin had?”, en van alle honderden mensen die we gezamenlijk hebben ontmoet doorheen al onze reizen was het antwoord een resolute “nee!”.
  Je bent nooit alleen…je bent omringd door gelijkgezinden…je gaat en staat waar je wil…je bent ten volle aan het leven! Geniet van deze tijd die je je tot je laatste dag van je leven zal herinneren…

  Alex

  • Yannick
   Posted 12 april 2015 at 04:03 0Likes

   @Alexander, thanks. Na dag 5 begin ik dat te merken. Al blijft het lastig hoor, zeker met een genaaide voetzool door het surfen 🙂 Maar ik hou je op de hoogte, leuk om te lezen dankjewel!

 • Yana
  Posted 8 april 2015 at 08:35 0Likes

  Wow!
  Ik mis hier heel wat in Holland! Geniet ervan kerel! En als het even niet meezit, nie achterom kijken, alleen maar gaan! (Tenzij je echt iets moois hebt gepasseerd)

  • Yannick
   Posted 6 februari 2017 at 09:24 0Likes

   Wat was dat lief van je!

 • Chill
  Posted 8 april 2015 at 08:16 0Likes

  Woohuu! Enjoy the most beautiful island in the world 😀 Life is too short.
  3 thins to do in Australia:
  – buy a fishing rod and go fish your diner
  – find out the top 10 most funny Australian slang words
  – sit back, relax (with a XXX gold) and enjoy the nature around you (while travelling outside the big cities)
  Cheerz Buddy!!

 • gwen
  Posted 8 april 2015 at 07:21 0Likes

  SUPER!!! dapper! Volgen, dat jongenshart!

 • Bas
  Posted 8 april 2015 at 06:52 0Likes

  You go go go!

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.