De titel is gepikt van het gelijknamige boek: Wild Swimming in France. Zodra je een 4-tal dagen vrij hebt en snakt naar rust en zon, is het de moeite om in je auto te springen om te gaan wildzwemmen in Frankrijk.

Het klinkt stoer en illegaal, maar in Frankrijk bestaan er geen GAS-boetes en iedereen doet het daar toch. Enkele tips met de mooiste plaatsen om te roadtrippen door Frankrijk.

Update juni 2020: bekijk ook onze lijst met plaatsen waar in Europa je wel en niet mag wildkamperen en wildzwemmen.

Dit soort reis maak ik al vele jaren met 2 goeie vrienden, een schooldirecteur en een stadsdichter. In 2019 zaten we al aan de tiende editie trouwens, die bracht ons met de trein in Zwitserland. Gewoon de auto in en de zon achterna. In 2015 jaar hadden we dit boek bij om te zien of de auteur betere plekjes kon vinden dan wij. Resultaat: Ja. En nee. De de 3-4 spots uit het boek die wij bezocht hebben zijn misschien groter en schoner qua beeld, maar bleken al redelijk gekend bij de Franse inhabitant. Ik verkies de totale vergetelheid, meestal 47 zijstraten en muffe zandweggetjes van de hoofdbaan verwijderd voor de perfecte wildkampeerplek.

zwemplek

Waar naartoe om te wildkamperen in Frankrijk?

Wij reizen met de tent met als doel geen enkele euro aan overnachting te spenderen. Onze track-record is zo succesvol dat we elk jaar meer en meer eisen stellen: zwemmogelijkheid aan een rivier met strandje, gemakkelijk te vinden sprokkelhout, geen lawaai van naburige straten, optie om te voetballen of golfen, platte & zachte ondergrond voor de tent, in een straal van 100 meter geen menselijke voetstappen te bespeuren,… Benieuwd wat we volgend jaar als extra eis gaan toevoegen.

Het boek: Wildzwemmen in Frankrijk

wildzwemmen frankrijk belgie

De beste rivieren

Meestal belanden we in Bourgonge- of Champagnestreek. Maar soms ook tot in de Dordonge of Provence… Enkele van m’n favorieten:

 • De Seine nabij Neuville-sur-Seine (4 uur van Brussel)
 • De Indre nabij Loches (6 uur van Brussel)
 • De Cher & Allier bij de Loire, nabij Mornay-sur-Allier of Chatillon-sur-Seine (6 uur van Brussel)
 • De Vézère bij Saint-Leon-sur-Vézère & Montignac (8 uur van Brussel)
 • De Cèze nabij Goudargues (10 uur van Brussel)

Zeker bezoeken on the road: Auxerre, Chatillon-sur-Seine, Dijon en Nevers. Prachtige steden. Troyes ten allen tijde vermijden!
Weet je niet waarheen? Pak je kaart, zoek een plekje met veel groen en blauw. Google dat dorpje en zoek een schone foto. Probeer deze exact na te maken. Start.

Is dit de mooiste boomhut van Europa?

Vlak over de grens, feeëriek en betaalbaar. Maar wees er vlug bij want het is snel volzet.

Wat je nog moet weten over wildzwemmen in Frankrijk

 • Het zinnetje “nous sommes 3 jeunes Belges entrain d’chercher une place tranquille pour dormir. Pourriez-vous nous aidez?” met Vlaams accent en de boer is zo gecharmeerd dat hij een plekje op z’n domein aanwijst.
 • Neem Duvel mee: niet veel Franse boeren kennen dat en vinden het fantastisch lekker. Scoren verzekerd en de optie om 2-3 dagen extra te blijven is meteen geregeld.
 • Reken 2 naftbakken en 40 euro péage als gemiddelde kost. Dat plus eten en je zou een week moeten kunnen toekomen!
 • Als er een boerderij in zicht is, vraag of je daar je tent mag open klappen: zelden iemand tegen gekomen die nee zei.
 • Bij de verlaten dorpjes word je vaak doorverwezen naar de Mairie. Geen schrik van hebben en gewoon je ding vertellen.
 • Laat geen afval achter. Alleen zo ontvangen de Franse boeren je nog jarenlang met open armen.
 • Vissen vangen zonder enige voorkennis is zeer moeilijk (na 5 jaar nog steeds geen succes). Maar proberen is wel leuk. In elke Carrefour of Hypermarche kan je het nodige aas en een hengel kopen.
 • Zoek plekjes waar verschillende rivieren elkaar tegenkomen. Eens daar toegekomen, rij dan traag genoeg om voldoende zijweggetjes in te slaan. Hoe kleiner, hoe beter.
 • Laat uw google-maps volledig ingezoomd in België en sluit je app niet. Kwestie van roaming kosten te omzeilen.
 • Leg je lat hoog: een beetje zoeken en opnieuw in- en uitstappen zal beloond worden!

Meer lezen over kamperen en wildzwemmen in Frankrijk?

What's your reaction?
2Geef een hartje
Show CommentsClose Comments

2 Comments

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.