RaRaRiga – Wat te doen op 48 uur in Riga in het gezellige Letland

Vorig verhaal

Volgende verhaal

RaRaRiga – Wat te doen op 48 uur in Riga in het gezellige Letland

Een citytrip Riga is zeker de moeite

Citytrip

Een citytrip Riga is zeker de moeite

Een citytrip in Riga plannen? Check deze tips voor een heerlijke vakantie in Letland.
Riga is trouwens de grootste hoofdstad van de Baltische staten (Litouwen, Letland, Estland)!

Eerst verschenen op: 5 december 2022

8 min

letland riga citytrip

Letland

RaRaRiga – Wat te doen op 48 uur in Riga in het gezellige Letland

De leukste tips voor een blitzbezoek aan de Letse hoofdstad Riga. Een citytrip!

Riga is niet de meest voor de hand liggende stad voor een Europese citytrip, dat geef ik toe. Toch is de hoofdstad van Letland de ideale stad om even helemaal te resetten. Locals noemen Riga “een stad die groot genoeg is om anoniem te zijn, maar klein genoeg om overal te voet te geraken.” Zelfkennis moet je hen nageven! Twee dagen Riga volstaat al om een geslaagd lijstje af te vinken.

citytrip riga

De R van Restaurants

Wat me van dit blitztripje vooral zal bijblijven zijn de restaurants. Ben je ook iemand die leeft van eetmoment naar snacktime en omgekeerd? Dan ben je hier op de juiste plek, want je kan hier verdorie lekker eten. Een typisch gerecht (genre friet-stoofvlees of Gentse waterzooi) heeft Letland niet, maar verwacht je wel aan een lekkere mix van diverse buitenlandse smaken: denk aan Italiaans, Aziatisch of Spaans. Letse chefs hebben die andere keukens goed onder de knie.

Andaluzijas en Hotel Gutenbergs

Dat levert bijvoorbeeld een smakelijke lunch bij Andaluzijas op. Een brasserie waar ook veel locals komen – altijd een goed teken. Ik at er calamaris die ‘s morgens opgevist waren uit de zee. ‘s Avonds dineerde ik met plezier en smaak in het restaurant van hotel Gutenbergs. De tortellini met boschampignons is hier een grote aanrader! Het nieuwe deel van de stad biedt trouwens ongeveer op elke straathoek een gezellig café; ideaal om lokale dranken uit te proberen of om het bij Belgisch bier te houden als dat je ding is. Letse caféuitbaters hebben bij ons duidelijk hun gading gevonden toen ze hier passeerden. 

De I van Instagram

Instagraminfluencers, boek een tripje naar Riga! De hoofdstad van Letland barst namelijk van de perfecte Instagramdecors. Er loopt doorgaans ook weinig volk op straat waardoor je je Photoshopskills niet al te vaak moet bovenhalen of gewoon extra veel tijd hebt om eens wat nieuwe shots te testen. In de winter ligt er trouwens meestal een dik pak sneeuw, wat het Instagramgehalte zeer ten goede komt. Waar het trouwens ook zeer Instagramwaardig is in de winter is in Lapland

De beste fotolocaties in Riga

Mijn aanraders zijn de Alberta-iela (lees hieronder waarom), de Canal side Gardens, de stad Jurmala en het uitkijkpunt bovenop de Sint-Pieterskerk. Of verdwaal gewoon in de kleine straatjes van het centrum, daar vind je ook mooie fotoplekjes in overvloed. PS: iela is gewoon Lets voor “straat”.
Op zoek naar nog meer Instagramhotspots in de wereld? Ga dan eens naar Kroatië, Italië, Eindhoven of blijf gewoon in België!

De G van Groen

Parken & gegidste boottochten

Het verbaast je misschien (mij in elk geval), maar Riga is echt een heel groene stad. Je vindt er verrassend veel parken waar je in de zomer gezellig kan picknicken en in de winter ongetwijfeld mooie sneeuwmannen kan maken. Doorheen de hele stad stroomt trouwens een rivier die het oude deel (waar de meeste klassieke bezienswaardigheden te vinden zijn) en het nieuwe deel van de stad (waar de art-nouveaugebouwen staan) van elkaar scheidt – ook altijd leuk om wat rond te hangen op die oevers en nog wat meer mooie beelden te schieten. Lees hieronder waar je dat het best kan doen. En waarom eens geen gegidste boottocht boeken om vanop de rivier dieper in de stad en haar geschiedenis door te dringen?

De Canal side Gardens in Riga

Die boottocht neemt je onder andere mee doorheen het grootste (en mooiste) park van Riga: de Canal side Gardens. Fun fact: rond de meeste bomen staan er hekken om te voorkomen dat de bevers de bomen zouden gebruiken als bouwmateriaal . Hou dus ook een oogje open voor die knaagdieren, de kans is groot dat je er eentje kan spotten.

De A van Art-nouveau

Alberta iela en Elizabetes iela

Liefhebbers van art-nouveau moeten deze stad eigenlijk al kennen als art- nouveauhotspot. Riga staat voor ronduit adembenemende architectuur. Zelfs ik, nu niet bepaald de grootste architectuurfan, was zwaar onder de indruk. Vooral in het oude stadsdeel kijk je je ogen uit. De Alberta iela en Elizabetes iela mag je daarom zeker niet overslaan.

Prachtige gebouwen zijn de mantel van de stad

Ik ben me ervan bewust dat het hier nu redelijk op een reclamebericht begint te lijken maar ik zou zo graag nog eens een tripje boeken naar de Letse hoofdstad, puur om gebouwen te kijken. Echt. Fantastisch. Veel meer woorden om deze art-nouveau pracht en praal te beschrijven heb ik niet. Sorry aan de art-nouveaukenners die ongetwijfeld met meer accurate adjectieven kunnen omschrijven waarom Riga een must see is. Voor de art-nouveauliefhebbers maar geen kenners, raad ik aan om een gegidste tour te boeken. De verhalen achter de verschillende gebouwen maken die zo mogelijk nog mooier.

strand riga

Jurmala aan zee op een steenworp van Riga

Het kuststadje Jurmala moet bijna niet onderdoen voor Riga. De Letten omschrijven Jurmala als een stad waar ‘the rich and famous’ wonen, een beetje het Knokke van Letland dus. De huizen hier laten weinig aan de verbeelding over en bevestigen die uitspraak helemaal. Je vindt er naast de imposante villa’s ook houten huisjes die zo in de Efteling zouden passen.

Die typerende oude Letse bouwstijl wedijvert op haar eigen manier met de art-nouveau. De oude bouwstijl lijkt veel op art-nouveau, maar dan in hout. In de zon zal dit stadje alleen nog maar beter tot haar recht komen en is het er volgens de bewoners ook een stuk drukker dan tijdens onze herfstige getaway. Ondanks het regenachtige weer deed die strandwandeling toch ferm deugd: uitwaaien (of omver waaien) is ook af en toe nodig.

Tarzan’s Adventure Park & Dzintari Forest Park

In de zomer ga ik graag nog eens terug, ook om mijn innerlijke kind nog eens iets te gunnen. Tarzan’s Adventure Park in het Dzintari Forest Park bijvoorbeeld! Nomen est omen want hier kan je je beste slingerskills bovenhalen in het touwenparcours tussen de bomen. Of je leeft je uit op een van de vele trampolines tussen de bomen. Ja, dat lees je goed: een trampolinepark tussen de bomen. Dat is toch de droom van elk (niet meer zo klein) kind?

Zie je wel, ik beleefde best een heleboel tijdens mijn korte en herfstige bezoekje aan Riga. Ik kan alleen maar beamen dat deze stad net groot genoeg is om te kunnen verdwalen, maar klein genoeg om dat te voet te doen zonder blaren op je hielen. Ik ga graag nog eens terug, om eindelijk mijn architectuurkennis eens wat bij te spijkeren, natuurlijk om lekker mijn buikje te vullen en stiekem vooral ook om die trampolines eens stevig te testen. Letland, tot de volgende!


Praktische tips voor een citytrip naar Riga

Andere leuke dingen om te doen in Riga

8 min


met liefde geschreven door
Lena Joris
Author background imageAuthor background image 2Lena Joris
met liefde geschreven door
Lena Joris
Lena speaking. Iets meer dan een anderhalve meter vol kattenliefde, sokkenverzamelwoede en een paprikachipsverslaving. En Disneyfan (nee, ge zijt daar zelf te oud voor).
Meer over Lena

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Citytripje Namen: Panda’s, Slakken en Napolitaanse Nachten

In twee dagen kan je in slakkentempo de binnenstad van Namen verkennen, heerlijk bosbaden en...

Nu lezen

img

Op citytrip naar Mechelen: het land van de Maneblusser en concept stores

Aah, Mechelen! Een stad waar de Gouden Carolus rijkelijk vloeit en waar geschiedenis zich...

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.