Lapland stond al lang heel hoog te pronken op mijn lijstje. Vooral, omdat het noorderlicht er ’s nachts zo schoon kan knipperen. Ik wilde dat wel eens zien, maar je moet er naar het schijnt wel wat geluk met hebben. Hop naar Lapland om het noorderlicht te fotograferen en bewonderen!


Het afgelopen jaar heb ik Finland al een stukje beter leren kennen. Het was de derde keer binnen een jaar dat ik er kwam. Enkele dagen bracht ik al remote werkend door in Helsinki. Mijn 31ste verjaardag spoelde ik door met veel te dure Finlandia aan de zijde van een Finse schone die ik leerde kennen in de Australische brousse. En deze keer kon ik via TUI fly met Niel en Joy mee naar het verre, mooie noorden.

Lapland is prachtig. Eens je het dorpje uit rijdt – wij waren gestationeerd in Levi – sta je midden in de uitgestrekte, desolate, door sneeuw bedekte dennenbossen rond bevroren meren. In combinatie met een zachte oranje gloed van de lage zon die je in januari slechts een paar uurtjes ziet schemeren, levert dat uitstekende plaatjes op. Die toon ik je gauw.

De mooiste hike van IJsland

5-daags avontuur door de uitdagende natuur van het land van gletsjers en vulkanen.

De Noorderlicht-Jagers

Elke nacht stonden we flink op post. We hadden een auto om vanuit het skidorpje te racen naar donkere oorden om het spektakel beter te kunnen bewonderen. Zodra de nachthemel helder genoeg was sprongen we met extra veel laagjes thermisch spul en camera grief in de hand de wagen in. Meestal naar een bevroren meren waar het de uitzichten het beste zijn. Bergheuvels zijn ook ideaal, maar ietsje moeilijker te vinden. Bij -15 graden is een extra beschermende overall geen overbodige luxe. De windstoten kunnen serieus knagen aan je wangen.

Noorderlicht fotograferen, vooral wachten.

En dan is het wachten…
Het noorderlicht is eigenlijk een verzameling elektrisch geladen deeltjes die van de zon onze dampkring binnen dansen. Dat zorgt dus voor ongelofelijk magische groene reflecties in een donkere sterrenhemel. Je moet geluk hebben om het te spotten;  geen lichtvervuiling, de wind moet goed zitten en er mogen geen wolken zijn. Via vele Aurora-apps krijg je voorspellingen die door middel van een KP-index aantonen wat de kans op activiteit is. In Noord Finland moet je minstens boven de 3 KP zitten om raak te treffen. Maar het blijft toch vooral een geluksspelletje, waarbij geduld en koude trotseren je grootste uitdagers zijn.

Noorderlicht met Joy en Niel
Joy, Niel en mezelf aan het gapen naar de show

Maar wij hadden chance. 5 nachten van de 7 hadden we touche. Met als kers op de taart een show boven ons hoofd vanuit een stomende buiten-jacuzzi met pintje in de hand. Als beloning van de ijsduik na de sauna kon dat tellen.


Ik sta al een hele week kwistig te popelen om enkele foto’s te showen, here goes.
Het uitgebreide verslag van de reis zal ik later voor je inblikken. Want zaterdag vertrek ik naar IJsland. Ik wilde namelijk echt zeker zijn dat ik dat poollicht zou zien dit jaar…

Ik ging in opdracht van TUI fly – het vroegere Jetairfly – naar Lapland. Ik behoud op mijn website wel altijd mijn eigen mening.
Noorderlicht Lapland
Noorderlicht Lapland
Noorderlicht Lapland
Noorderlicht Lapland
Kamperen op een meer, met een vuurtje wachten op de Aurora
noorderlicht lapland
Het noorderlicht spotten vanuit de jacuzzi. Check!
noorderlicht fotograferen
Lapland noorderlicht
noorderlicht fotograferen
Lapland noorderlicht
Lapland noorderlicht
Lapland noorderlicht
What's your reaction?
2Geef een hartje
Show CommentsClose Comments

16 Comments

 • claudia
  Posted 26 januari 2018 at 14:59 0Likes

  WTF! Hier ben ik jaloers op!!
  Een paar jaar geleden zijn we in Lapland geweest. Ook in de buurt van Levi. Helaas geen noorderlicht. Heel vervelend dat we nog een keer terug moeten….

 • FREYA | REISSENSATIE
  Posted 17 maart 2017 at 16:12 0Likes

  Wauw prachtige foto’s ! Ik heb het geluk gehad het Noorderlicht ook al een keertje te hebben gezien maar jammer genoeg niet zo’n mooie foto’s (ook geen ervaring met het fotograferen van het Noorderlicht). Vanuit de jacuzzi het Noorderlicht bewonderen is gewoon magisch.

 • Heidi
  Posted 25 februari 2017 at 09:16 0Likes

  Wauw 🙂 Dat zijn inderdaad prachtige foto’s! Ik geloof dat we dezelfde week in Finland zaten 🙂

  • Yannick
   Posted 26 februari 2017 at 19:25 0Likes

   De volgende keer meeten we!

 • Lotte - scratchingmymap
  Posted 10 februari 2017 at 11:33 0Likes

  Niet normaal dit! Zo fantastisch jouw foto’s. Komt er ook nog een praktische blog met fototips? Want het is niet alleen een kunst om het Noorderlicht te zien, maar ook om het mooi vast te leggen.

  • Yannick
   Posted 10 februari 2017 at 17:07 0Likes

   Die komt er zeker nog aan Lotte. En dankjewel voor de lieve woorden alweer.

 • Cindy
  Posted 1 februari 2017 at 13:27 0Likes

  Wow! Complimenten voor de prachtige foto’s en de kanjer van een titel! Ik wilde in het voorjaar naar Zweeds Lapland gaan, maar blijkbaar was ik wat laat om te boeken… dan maar volgend jaar. Ik ben dus superbenieuwd naar het vervolg van je reisverhaal. 😉

  • Yannick
   Posted 2 februari 2017 at 00:42 0Likes

   Komt er gauw aan. Eerst Ijsland doorploeteren, en pakt dat het hier ook fantastisch is.
   Fijn je blog te ontdekken! Where to next?

 • Tjapke | Tjapke Op Reis
  Posted 28 januari 2017 at 17:51 0Likes

  Wauw, wat magisch! Het noorderlicht zien staat ook echt héél hoog op mijn verlanglijstje! 😀 Hopelijk heb je in IJsland nog eens touch, want van zo’n magisch spektakel kan je waarschijnlijk nooit genoeg krijgen! Ik droom hier al weg bij het zien van al die prachtige foto’s, laat staan dat je het dan nog eens in het echt te zien krijgt, dat moet echt een zalig gevoel geven!

  • Yannick
   Posted 29 januari 2017 at 17:50 0Likes

   Dat was het zeker. En ik hou je op de hoogte voor Ijsland. Merci voor de schone woorden!

 • David R
  Posted 28 januari 2017 at 13:53 0Likes

  Amazing! – almost unreal.

  • Yannick
   Posted 29 januari 2017 at 17:50 0Likes

   Thanks a lot, David.

 • Daphne | Travelshot.nl
  Posted 27 januari 2017 at 18:37 0Likes

  Wat een mooie foto’s ! Ik ben vorig jaar in Lapland geweest en had ook het geluk het noorderlicht te mogen spotten en fotograferen, maar op jouw foto’s word ik stiekem wel een beetje jaloers 🙂

  • Yannick
   Posted 27 januari 2017 at 18:39 0Likes

   Dankjewel! Ik ga volgende week opnieuw oefenen in Ijsland om er nog betere te trekken. Ik ben alvast jaloers op jouw roadtrip door de Balkan!

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.