Zingende Duitsers, zwalpende Russen en B-merk cocktails. Of walrus-bomma-water-gymnastiek, luie strandanimatie mét DJ Disco-Musik en de Vlaamse chef-kok zodat uw vol-au-vent smaakt net zoals thuis. Je zou voor minder naar Hurghada willen, nee? Al was het duiken in Egypte wél plezant…


Ik deed dat wel, al twee keer. Op mijn lui gat gaan liggen in Egypte, de bradende zon in putje Belgische winter opzoeken. En het deed me twee keer veel deugd, maar ik heb ook al twee keer tegen mezelf gezegd: dit doe ik nooit meer. Tiens? Op de BBQR van Elke won ik een bon van de lieve mensen van Thomas Cook. En die moest op voor het nieuwe jaar. Het was winter en ik miste de zon, ik mis de zon eigenlijk altijd als ik in België ben. Dus, naar het reisbureau en een snelle, last-minute all-in boeken. Luxe, comfort, niet al te veel betalen en zon in de winter: check. Die dansende Duitsers ging ik wel negeren.

 

Rode Zee Of de Turkse Riviera?

Vraag in je reisbureau naar de goedkoopste opties. Je kan voor 300 euro per persoon een week all-in’en, maar het kan je ook makkelijk 700 euro kosten. Check ook zelf even het weer, ze durven daar wel eens iets té eufemistisch over doen in het reiskantoor. Laat dat je locatie bepalen: ga voor minstens 25 graden! Ik heb bij het boeken het label ‘Belgian’s Favourite’ angstvallig vermeden. Daar kom je de Belgische kok tegen met z’n vol-au-vent en worden de triestige toeristen ambetant op Nassir en Esra als ze hun Flenglish niet goed begrijpen.

Zuipen & boefen à volonté

Als je sjans hebt, zit je in een tophotel met echt lekker eten. All-in dat wil zeggen: driemaal per dag buffet én giga-veel keuze. Tussen al die gangen door val je zeker en vast om van de honger, daarom voorzien ze nog een snackbar op het strand. Een pizza’ke voor de kleine honger zeg maar. Ter afwisseling kan je reserveren (ook inbegrepen) in het visrestaurant of bij de Italiaan.

De alcohol is er wat minder straf, het bier flets en de cola fake, maar dat moet je er bijnemen als all-in toerist. Je drinkt zoveel je wil en dat een hele dag door. Hoera! Je beste vrienden in het resort moeten de barmannen zijn. Ik werd beste maten met Esra, die stond achter de pool-bar. Dat heeft alleen maar voordelen: een nét iets minder fletse gin-tonic bijvoorbeeld. Om optimaal gebruik te maken van dit alles, moet je je ritme verleggen. De bar sluit immers om 22u en om 7u moet je al de eerste zonnestralen gaan vangen. Verder geen klachten, maar weet wat dat dit concept bepaald gedrag uitlokt: ongebreideld het varken uit hangen. Probeer je voorts niet te storen aan de kilo’s eten die er in de vuilbak verdwijnen (auwtsj).

 

Onderwater-luxe: duiken in Egypte

Wat me echt overhaalde om naar zo’n luxe-keet te gaan, is wat de Rode Zee te bieden heeft. Buitengewoon schone koraalriffen, dolfijnen, schildpadden, duizenden lieve visjes, haaien en roggen. Overweeg dus om hier je duikbrevet te halen. In totaal kost het je een kleine 500 euro extra (lessen, materiaal huren, examen, open-water sessies en meestal nog wat transportkosten en fooi) maar het is absoluut de moeite. Op één week heb je een open-water Padi certificaat en kan je de wereld rond om te gaan duiken. Doe dit best met twee, want je hebt altijd een buddy nodig.

Durf je niet te duiken, schrik van de grootte van de zee of claustrofobische aanleg? Volkomen begrijpelijk: probeer dan eens een gratis initiatie in een veilig zwembad en wedden dat je daarna voor de full option gaat? De onderwaterontmoeting met een reuzenschildpad op één meter afstand is nog steeds een van mijn vetste herinneringen. En anders is er nog steeds een ‘swim-with-dolphins’ of een ‘open-sea-snorkeling’. Als water en zeeën je niets zeggen, kan je nog op de bus naar Luxor.

De ander kant van de muur

Tijdens die reizen schrok ik zelf van de weggemoffelde armoede buiten de hotelmuren en de egoïstische toerist (homo-resorticus volgens Niel). Probeer toch eens buiten die muren te treden en weet wat er lokaal aan de hand is. Binnen die muren kan je in het laagseizoen meestal wel je eigen plekje vinden en vol genieten van de winterzon. Tenzij je elke avond wil deelnemen aan de animatie of te vinden bent in de disco, neem spelletjes, boekskes en een paar series mee. Relaxen zal je doen!

En eens thuisgekomen, stort een bijdrage aan een goed doel om je geweten weer wat in balans te brengen.

What's your reaction?
1Geef een hartje
Show CommentsClose Comments

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.