Papa droomde al ongeveer zijn hele leven lang van een fietstocht naar Santiago de Compostela. Maar elk jaar opnieuw werden er wel nieuwe excuses gevonden om de tocht niet te doen. Tot mijn broer en ik de koppen bij elkaar staken om daar verandering in te brengen…


Hij werd 70 en mijn broer en ik zouden elk een jaar op wereldreis vertrekken. Ideaal om een schoon cadeautje te fabriceren. We zouden ons eerstvolgende verlof opnemen om 3 weken lang volgwagen te spelen zodat hij zich uitsluitend kon focussen op pedaaltjes trappen. Eten en accomodatie zouden we ook allemaal voorzien. Want Santiago, dat ligt nu niet meteen naast de deur.

Al snel werd duidelijk dat vanuit Belgie vertrekken geen optie is als we maar beperkt de tijd zouden hebben. Na snelle berekening zouden we 3 weken nodig hebben als we elke dag rond de 100km afleggen. Vanuit Poitiers vertrekken richting de Landes bij Bordeaux, over de Pyreneeën richting Pamplona, Burgos, Leon en dan doorknallen naar Santiago de Compostela.

Wil je trouwens weten wat volgens papa de mooiste fietstochten in Vlaanderen zijn? Hij schreef zelfs een vervolg op de successreeks: Trappersgeluk, de mooiste fietstochten van Vlaanderen, deel 2

fietstocht naar Santiago de Compostela
Dappere papa uit de wind gezet door Cedric

Fietstocht naar Santiago de Compostela

Is het de moeite? Ja, absoluut. De streek in Frankrijk is echt heel  mooi. Het gebergte een schone uitdaging en in Spanje wisselt het droge dorre landschap zich af met heel erg mooie hellingen, plateaus en wat gebergtes. Is het zwaar? Ja, dat ook. Cedric en ik hadden de taak volgwagen te spelen maar hebben elke dag afgewisseld: de ene zou fietsen, de andere de praktische dingen regelen. De dag erna andersom. De eerste week voel je dat als niet getrainde fietser enorm, alles stijf en pijn maar uiteindelijk gaat dat wel door. Een goeie fiets (ik raad je meer dan 6 vitessen aan, zeker voor de cols) en een fietsbroek zijn onmisbaar. Verder een goeie portie doorzettingsvermogen en veel water. Het kan nog broeierig warm zijn in september, tot 38 graden.

En chapeau voor ons papa, dat die dat schonekes voor elkaar gebracht heeft. Ik denk met plezier terug aan de liters wijn die gevloeid hebben, het vloeken op de wind die elke dag precies toch tegen zat, de rivier waar we in geplonst hebben, het kasteel waar we sliepen, de barbecue aan de barak, Buen Camino roepen tegen elke pelgrim die je tegekomt, het vloeken op Google Paps, de reddingen van Google Maps, de Franse picknickpartijtjes, de remblokjes die vlekkeloos hersteld werden, het vloeken op hellingen, het doorweekt geregend worden in de bergen, de openbaring van een dorstillende Aquarius, de AirBnb met te veel honden, de versgeplukte druiven, de saaie lange banen rechtdoor, het vieren van de eerste keer de kaap van 100km op een dag, de ontdekking van het Spaanse nachtleven en vooral de schone momenten van samen stilletjes naast elkaar op die pedalen duwen, met een ultieme apotheose in Compostela.

Het was de moeite.

Vakantie in Belgie: nog ideetjes nodig?

What's your reaction?
2Geef een hartje
Show CommentsClose Comments

10 Comments

 • Jo Wagemans
  Posted 14 september 2017 at 16:26 0Likes

  Fantastisch en gefeliciteerd met die geweldige prestatie! Ik heb zelf met drie fietsvrienden uit Vaals die tocht vanuit Vaals gemaakt van 13 mei tot 10 juni van dit jaar en kan daardoor heel goed aanvoelen wat jullie allemaal beleefd en doorgemaakt hebben. Het zal jullie tot in lengte van dagen heugen. Nogmaals proficiat!

  • Yannick
   Posted 22 september 2017 at 15:01 0Likes

   Dankjewel. Het was inderdaad een periode waar ik met heel veel plezier naar terug kijk, nu een jaar later.

 • Papa
  Posted 8 september 2017 at 12:29 0Likes

  Ik ben zelf ook wel een beetje trots op mijn prestatie, maar ik besef ten volle dat ik een luxepaard was: geen bagage meesleuren, geen proviand zoeken, geen overnachtingen zoeken. dat werd allemaal geregeld door mijn twee geweldig toffe zonen! Het was voor mij een fantastische ervaring, waarover ik nog vaak terug denk.
  Ik ben ook wel fier dat deze blog blijkbaar wereldwijd bekeken wordt.

 • Peter de Vries
  Posted 8 september 2017 at 09:38 0Likes

  Zo zie je maar weer, droom niet je leven maar leef je droom.

 • mia
  Posted 8 september 2017 at 08:37 0Likes

  Hallo, fietsen lijkt mij zwaarder dan wandelen?
  Misschien toch proberen? E-Bike misschien? Ben vrouw van 74, volgend jaar 75? Al 3 keer alleen naar Santiago en verder gewandeld… zo mooi daar!

  Goed dat je vader het heeft gedaan! Buen Camino en op naar de volgende uitdaging?

  Groetjes, mia uit Amsterdam

  • Yannick
   Posted 8 september 2017 at 09:36 0Likes

   Dankjewel Mia! Ik maak de groetjes aan papa over. Van een e-bike geen sprake bij hem hoor, dan wandelt ie nog liever denk ik 🙂
   Waar brengt jouw volgende avontuur je heen?

 • Niels
  Posted 4 september 2017 at 09:38 0Likes

  Die foto’s, fenomenaal. Als ik denk aan lange fietstochten, dan associeer ik dat meteen met een hoop pijn in mijn achterste. Materiaal, deftig materiaal, daar zal het aan liggen waarschijnlijk.

  • Yannick
   Posted 4 september 2017 at 10:52 0Likes

   Merci Niels!
   De fietsbroek deed wonderen. En de truck is er geen onderbroek in te dragen.
   Eerste 2-3 dagen was dat pijnlijk, daarna echt geen last meer van gehad.
   Doen!

 • Lotte - scratchingmymap
  Posted 24 oktober 2016 at 09:59 0Likes

  Hele mooie reis met een prachtig doel! Ik ga de blog van je vader ook eens doorlezen, benieuwd naar wat hij er van vond om zijn droom in vervulling te zien gaan.

  • Yannick
   Posted 24 oktober 2016 at 10:41 0Likes

   Ik ben benieuwd naar je mening 🙂

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.