“Seg, Yannick, hoe trek jij feitelijk je foto’s?” Dat is wellicht, na “Moet jij niet in het buitenland zitten?” of “Waarom vind jij Springsteen eigenlijk zo goed?”, de vraag die ik het vaakst te horen krijg.

Het korte antwoord is: met mijne Sony! Het uitgebreide antwoord eindigt meestal met: ik schrijf daar wel eens een blogpostje over, dan kan je het op je gemak eens allemaal lezen. Dus here goes.

fototoestel voor reizen
Moeilijk een foto te trekken als je camera model moet spelen. Telefoon dan maar.
Waar moet je op letten bij het kopen van een camera voor op reis?

Wil je een nieuw fototoestel kopen voor op vakantie? Deze gids helpt je bij het maken van de juiste keuze’s. Je vindt er ook tips voor het trekken van mooie reisfoto’s.

Sony all the way.

Ik ben een Sony fanboy. Vijftien jaar geleden, toen ik nog Gran Turismo op mijn PlayStation speelde, was ik al verkocht aan de Japanners. Toen ik op wereldreis vertrok, niet veel extra cash had en overal las dat je vooral licht moest reizen, viel m’n oog op de Sony RX100-iii. Een compact toestel dat 4 jaar geleden zonder twijfel de koning van het travel light principe was. Dat toestel werd door mijn onoplettendheid en louche Vietnamese taxi chauffeurs van mij ontfutseld waardoor ik in Hong Kong het toestel opnieuw kocht. 500 flappen weggegooid. Even later dacht een Australische golf mijn liefde voor die compactcamera dubbel op de proef te stellen door zijn zoute water erover te spuwen. In Perth werd ik genoodzaakt dat toestel voor de 3de keer te kopen. Om maar te zeggen hoe content ik er van was.

Door die 1500 euro en Jelle die mij in Nieuw-Zeeland buitenspel zette met zijn fancy a7rii, wist ik het wel. Als we dan toch geld gaan uitgeven, doen we het beter ineens goed. In Nieuw-Zeeland verkocht een rijke kwibus zijn a7ii en een magnifieke 55mm lens voor een relatief prikje. Nog eens 1200 euro later was ik vertrokken met wat na luxejachten verzamelen of ruimtevaren ongetwijfeld de duurste hobby op aarde is: deftige fotografie.


Met welke camera trek jij uw foto’s?

Alle foto’s op deze blog en mijn instagram zijn getrokken met de Sony rx100-iii, de fullframe Sony a7ii of mijn nieuwste pronkstuk, de Sony a7riii. Ik ben een Sony jongen, had ik dat al gezegd?

Dit is trouwens geen gesponsorde post, ik vind de toestellen gewoon echt heul goed. Lichtgewichten, robuust, hyperscherp, logische knopjes en goed in de hand liggend. Ik ben zelfs zo tevreden van Sony dat de mannen van Fujifilm me eens vroegen hun materiaal te testen (met de nodige free stuff) maar ik vriendelijk bedankt heb omdat ik niet van het bedriegende type ben zodra ik mijn hart ergens verloren heb. Sony dus. Wie weet belt Dhr. S. Ony mij binnenkort wel eens?

Welke camera moet ik kopen?

Het antwoord op die vraag is altijd afhankelijk van je budget. Jammer genoeg is de prijs steeds recht evenredig met de kwaliteit die je ervoor terug krijgt. De andere belangrijke vraag die je moet beantwoorden, is wat je wil trekken: portretten, natuur of vogeltjes? En waarvoor wil je het gebruiken: instagram popularity, prints voor aan je muur, magazine’s of scherpe product shoots? Het antwoord zal altijd variëren. Maar ik ken u, je wil duidelijkheid. Wel, ik doe m’n best. Maar je gaat veel geld kwijt zijn, dat kan ik je nu al met zekerheid verklappen. De 3 fototoestellen die ik zou aanraden:

De goedkoopste camera

De Sony rx100. Ideaal startersmodel. Voor deze prijs vind je nergens een beter toestel, denk ik. Maar weet wel dat je nog steeds beperkt zit want jammer genoeg geld de regel van hoe meer je betaald, hoe beter je camera.

Voor beginners en wereldreizigers: +/- 500 euro: Sony rx100iii

Prima compact toestel. Stevig, enkel niet (zee)waterbestendig. 20MP, Full HD video, f1.8, ingebouwde stop ND filter en 2.9x optische zoom. Ideaal allround toestel. Goed voor portretten en landschappen. Trek je in .raw, dan kan je zeker straffe dingen uit je mouw schudden met dit toestel. Als je nog betere video wil, gooi er nog wat flappen tegenaan en koopt u de Sony rx100-v. Voor iedereen die niet wil beginnen klooien met manuele settings.

Voor hobbyisten en mensen met plaats in hun valies: +/- 1500 euro: Sony a7ii

Full frame toestel waarbij je zelf kiest welke lenzen je er op zwiert. Met enkel een 28mm en 55mm lens ben ik anderhalf jaar toegekomen. Je leert de mogelijkheden van je toestel echt kennen, je pakt al eens een statief om een watervalletje vast te leggen, je gebruikt je voeten om de perfecte kadrering te bepalen en je begint te snappen wat diafragma juist is. Als dit je ding is en je meteen ook op de beperkingen botst of niet meer toekomt met die derde batterij op een dag, kan je beginnen nadenken om het echte grof geschut boven te halen…

Voor professionals met een btw-nummer of fils à papa: +/ 3000 euro: Sony a7riii

Oké, dat is misschien te respectloos voor dit prachtige toestel. Het is ook een camera voor fanboys zoals ik die hun Instagram-game willen uppen en al eens een grote foto aan hun muur willen plakken. Waarom? Dual SD card slot, veel betere batterij, 42MP, een indrukwekkende 10fps, fantastisch snelle en slimme auto-focus, 4k, magnifieke stabilizer en ga zo maar door… Ik denk niet dat ik gauw een nieuw toestel ga moeten aanschaffen. Dit is de camera die ik gebruik.


fototoestel kopen 70-200mm, 85mm, 55mm, 35mm, 14mm en een setje Gobe filters
70-200mm, 85mm, 55mm, 35mm, 14mm en een setje Gobe filters

Welke lenzen raad je aan voor reisfotografie?

Ik ben zeer tevreden van mijn setup. Maar zoals ik al zei, het gaat geld kosten…

Welke lenzen koop ik binnenkort:

 • De ultrawijde zoomlens: Sony GM 16-35mm f2.8
  Omdat je toch iets flexibeler bent met een zoom in je handen en de Samyang niet altijd even geschikt is, staat deze het hoogst op de lijst. Het diafragma is groot genoeg voor low light en met een bereik van 16-35mm kan je toch al veel meer kanten uit bij landschapsfotografie.
 • De grote telelens 70-200mm GM f2.8
  Ideaal voor vogeltjes, close ups en portretten. Een beest. Enorm groot en zwaar, ziet er een beetje gek uit op de kleine a7riii body, maar een killer lens.

Sony a7rii camera en lenzen
Mijn 4 bad boys

Een beginner fotografie-crashcourse: voor wie er eigenlijk niet al te veel van snapt.

Enkele tips voor wie beter wil worden. Ik hou het simpel en ga kort door de bocht, maar dan ben je toch mee met enkele van de belangrijkste principes om nog betere foto’s te trekken.

 • Trek in .raw
  Er zit veel meer informatie over je beeld in deze bronbestanden dan pakweg foto’s getrokken in .jpg. Ook in Lightroom ga je veel beter kunnen bewerken.
 • Onderbelicht je foto’s een beetje
  Je haalt meer informatie uit je schaduwen dan uit je highlights. Dus als je moet kiezen tussen te licht of te donker ga je voor het tweede. Je exposure knopje een of twee stops terug draaien doet wonderen.
 • Bokeh
  Een foto ziet er al snel supergoed uit als je met scherptediepte begint te spelen: bokeh is die wazige achtergrond terwijl je focuspunt razorsharp is. En dat zonder die lelijke radial filters op je favoriete smartphone applicatie. Je bekomt dit door een lens te kopen met een diafragma van f2.8 of groter. (Groter omdat het gaatje waardoor het licht valt groter wordt, maar kleiner in getal: dus f1.8 en f1.4 zijn fantastisch voor bokeh). Maar, … it comes with a price.
 • Trek in Aperture-mode
  Als je je weg nog niet goed vindt in sluitertijden, ISO en diafragma’s, trek dan enkel in A-mode, waarbij jij de opening van je diafragma bepaalt (simpel gezegd: f8 of kleiner = alles scherp, f2.8 of groter =  meer scherptediepte). Bepaal zelf of je de focus op je voorgrond of achtergrond legt, je toestel berekent de rest voor je. easy peasy lemon squeezy.
 • Bewerk je foto’s in Adobe Lightroom
  Yep, iedereen bewerkt zijn foto’s. Dat is niet valsspelen, dat is hoe je het doet. Je bepaalt tint, sfeer, kleur en corrigeert hier en daar een foutje tijdens je nabewerking. Wellicht minstens zo belangrijk als het trekken van je foto zelf. Zeker de curves eens grondig bestuderen om wat toffe fade-effecten in je schaduwen te steken.
 • Let op je kadrering
  Lees over leading lines, zorg er voor dat je geen voeten of objecten afsnijdt, ga op zoek naar natuurlijke frames en plaats je object daarvoor. Trek je een foto van iemand, kijk of je model voor een lichte of donkere achtergrond staat. Soms kan een metertje links of rechts stappen wonderen doen om je foto te verbeteren. Klinkt allemaal super logisch, maar ik ben er nog steeds niet goed in en leer elke shoot bij. Veel doen.
 • Gebruik een statief
  Wil je dat effect dat water precies een rokerig tapijt vormt, of in de donkere toch een paar goeie shots maken? Een statief helpt om je sluitertijd een stuk te verhogen. Langere sluiter, meer licht op je sensor. Meer informatie, meer details om uit je beeld te halen. Zeker voor wie sterren of watervallen wil vastleggen. Alleen, het maakt je rugzak er natuurlijk niet lichter op, integendeel…
 • ND filters
  Dit zijn eigenlijk zonnebrillen voor je lenzen. Een 8 of 10 stop ND filter zorgt er voor dat je bij daglicht toch je sluitertijd een stuk kan vergroten. Wederom ideaal om een spiegel in waterpartijen te trekken. Moet je wel in combinatie met een statief gebruiken.
 • Extra bewerken voor Instagram
  Draai je foto’s nog eens door Snapseed als je ze op Instagram wil gooien. Bewerk je foto’s voor een tweede keer op je smartphone om ze nog een beetje scherper te krijgen.

   


fotografie welke camera en lenzen
De hele collectie, inclusief YI 4k+ en stabiliser

Welke camera gebruik je om te filmen?

Ik heb recent de YI 4k+ aangekocht om te filmen. De realiteit leert me dat filmen en fotografie moeilijk samengaat. Je gaat meestal moeten kiezen. Deze 4k-jongen waarbij je ook een onderwaterbehuizing krijgt, gaat goed samen met de Zhiyun stabiliser. Dat is eigenlijk een motorische draagstok die voor beeldstabilisatie zorgt. Monteren doe je best in Adobe Premiere.

Maar de Sony a7riii is eigenlijk ook echt goed om te filmen.

Nog vragen over fotografie of lenzen?

Stel ze hieronder gerust. Ik help daar graag mee, al ben ik zelf verre van een expert.
Je moet trouwens van mij geen Sony kopen. Ik hoor ook vele goeie dingen over de Fujifilm xt10 of de Panasonic Lumix dmc-lx100. Misschien is het zelfs voor beginners beter om te starten bij Nikon of Canon: de tweedehandsmarkt is veel groter, het lenzen aanbod ruimer en de prijzen ietsje goedkoper.


Ken je Bruce feitelijk al?

[stag_video src=”https://www.youtube.com/watch?v=4n1GT-VjjVs”]

Geheel terzijde, maar moest je nog niet overtuigd zijn van Springsteen’s genie? Doe mij een pleziertje en luister dan maar eens naar zijn BeeGees cover van Stayin’ Alive. (Het is met Tom Morello, diene van Rage Against The Machine) Graag gedaan. In 2019 komt hij normaal gezien naar Europa. Tot dan!

lenzen en camera voor reisfotografie
travel fotografie reizen lenzen camera setup
lenzen en camera voor reisfotografie
What's your reaction?
0Geef een hartje
Show CommentsClose Comments

5 Comments

 • Lise
  Posted 2 augustus 2018 at 10:07 0Likes

  Oops precies geen melding gekregen van je antwoord 🙂
  Het zijn mijn zoomlens (24-120) en mijn 35mm geworden, al denk ik dat volgende keer als zoomlens mijn 18-55 genoeg is.
  Nieuw dilemma voor de volgende trip: in welke rugzak prop jij dit alles? Ik ga hiken en qua comfort is dan natuurlijk een deftige dagrugzak het beste, maar deze geven wel niet de beste bescherming voor mijn camera spullen. Aanraders ?

 • Lise
  Posted 19 maart 2018 at 11:44 0Likes

  Eerst en vooral: wauw, mooie verzameling heb je daar al (jaloers much) !
  Ik heb nog een extra vraagje: hoeveel (en welke) lenzen sleur je mee wanneer je gaat backpacken in bijvoorbeeld ( ik zeg maar iets) Cambodja ofzo?
  (Ik vertrek binnen een dikke week en ben helemaal lost in het “ik ga die lens en dat toestel nodig hebben” versus “mijn rugzak gaat te zwaar zijn en er kan meer gepikt worden” dilemma.)

  Groetjes,

  Lise

  • Yannick
   Posted 19 maart 2018 at 11:48 0Likes

   Ik heb een grote rugzak waar alles gemakkelijk in past. Ik kan dus alles meepakken. Maar dat is inderdaad niet aangeraden voor langere trips. Al vind ik de lastigste keuze: Statief mee of niet. Want dan moeten de filters ook mee. En dan moet die 14mm ook mee. Dus probeer in te schatten of je veel tijd gaat hebben voor foto’s of je gewoon flexibel wil zijn. Als je flexibel wil, 2 lenzen. Iets wijd en iets voor portretten. Ik deed het lang met de 28mm en de 55mm, maar nu zou ik voor de 16-35 en de 55 gaan, als ik light wil travellen. Maar in de realiteit probeer ik gewoon alles mee te sleuren, en ter plaatse de selectie te maken.
   Niet ideaal voor hostels waar niet alles in je locker past. Dus voor Azie zou ik het ook lastig hebben. Laat het weten wat het geworden is, curieus naar de foto’s 🙂

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.