In 1984 doorkliefde naast Pico de laatste harpoen het glanzende vel van een reusachtige blauwe vinvis en kwam er een einde aan de walvisjacht rond de eilandengroep van de Azoren. Tot dan toe was het een levenswijze en belangrijke bron van inkomsten van de eilanders. Ik wilde graag weten hoe dat zat met walvissen spotten op de Azoren.

Walvissen werden niet gedood om op te eten – uiteraard niet, want dat past niet in uw bord hé – maar wel in stukken gesneden en vermalen of gesmolten tot olie en poeder voor cosmetica en de industrie.

azoren walissen dolfijnen
Gelukkige dolfijnen in de vroege ochtend

Maar hoe een donker verleden vandaag toch nog een happy end krijgt, bewijzen ze op de Azoren. Walvisjagers werden walvisspotters, harpoenen en vangnetten werden netjes in een museum gestald en jachtboten omgebouwd tot gezellige sloepjes voor fervente walvisfanaten.

Een walvissafari op de Azoren

dolfijnen en walvissen kijken
De staart van een duikende potvis

De Azoren staan terecht in de top 10 als ideale bestemming om walvissen en dolfijnen in hun natuurlijke omgeving te spotten. Geen manipulatie of gevoeder, wel kenners van de zielen van de zee die perfect weten waar je deze prachtige dieren kan bekijken.

De beste plaatsen om walvissen te spotten op de Azoren?

walvistours azoren
Een van de drie dolfijnensoorten van het huis

Zowel op Sao Miguel als op Pico kan je goed – en niet te duur – gaan walvisspotten of zelfs zwemmen met de dolfijnen. Een beetje research en hulp van de TUI specialists crew stuwde ons in de richting van Terra Azul op Sao Miguel in Villa Franco do Campo en Aqua Acores op Pico in het leuke vissersdorpje Lajes do Pico. Je vindt er ook een gezellig walvissenmuseum voor als je de smaak echt te pakken hebt. Of als het te hard zou regenen – het weer durft daar al eens onvoorspelbaar te zijn – en je kapitein niet durft uit te varen.

Wat zijn je kansen op walvissen of dolfijnen sightings?

Dolfijnen en walvissen Europa
Het magische moment: de baby potvis die zich 3 meter omhoog lanceert

Verschillende soorten blauwe reuzen passeren het hele jaar door langs de Azoren. Enkel de potvissen en dolfijnen hebben er ook hun vaste verblijfplaats gemaakt, waardoor je bijvoorbeeld enkel in april-mei de kans hebt om de gigantische blauwe vinvis of bultrug te spotten. Dolfijnen zie je all year round en zijn ook veel gemakkelijker te vinden.
Hebben de grote zoogdieren toch geen zin om hun snuit te tonen, krijg je je geld gewoon terug. Maar dan moet je al echt veel malchance hebben.

Als je echt veel geluk hebt – ik durf dat al eens te hebben – springt er een baby potvis uit het water op 10 meter voor je lens. De gidsen waren zelf onder de indruk van dit schouwspel, dus pak je best je konijnenpoot mee indien je een soortgelijke ervaring wil beleven. En voor wie zich helemaal lucky voelt, een tiental keer per jaar worden er zelfs groepjes passerende orka’s gespot die op weg zijn naar koudere wateren. In oktober dit jaar zijn er maar liefst 12 verschillende soorten walvissen gespot rond Pico, een ontzettend hoog aantal op wereldschaal.

Yep, de Azoren hebben m’n hart gestolen. Mede dankzij Moby Dick, Keiko, Humphrey en hun vriendjes.

dolfijnen en walvissen kijken
Common dolphins action

Een walvis- en dolfijnen excursie boeken

Het makkelijkst kan je met TUI Specialists een tour boeken. Ze fixen je nog een leuke korting en vouchers voor andere activiteiten er bovenop. Handig is ook dat je met TUI Specialists vrij bent om modules samen te stellen voor een verblijf op maat. Je hoeft niet per se de all in formules te boeken, maar op jouw maat stellen ze activiteiten voor en ben je vrij om te gaan en staan waar je wil.


azoren walvissen en dolfijnen
Vlak bij de kust van Lajes do Pico
Waar moet je op letten bij het kopen van een camera voor op reis?

Wil je een nieuw fototoestel kopen voor op vakantie? Deze gids helpt je bij het maken van de juiste keuze’s. Je vindt er ook tips voor het trekken van mooie reisfoto’s.

Wil je meer weten over de Azoren?

Dat snap ik. Ze staan echt ongelofelijk hoog in mijn lijst. Ik ben er zelf echt van verschoten. Lees zeker deze artikels en je ontdekt waarom:

What's your reaction?
0Geef een hartje
Show CommentsClose Comments

17 Comments

 • Debbie
  Posted 30 oktober 2017 at 09:04 0Likes

  Zo wijs!! prachtig lijkt mij dat! Heb ze bij de Canarische Eilanden gezien <3

 • Janet
  Posted 29 oktober 2017 at 20:06 0Likes

  Wauw, wat een mooie ervaring lijkt me dit! Je hebt dit prachtig vastgelegd op de foto’s! Zo gaaf!

 • Amelie
  Posted 28 oktober 2017 at 17:15 0Likes

  Wat een prachtige foto’s! Daar kan ik iets van leren! Plotseling staan de Azoren heel hoog in mijn lijstje, en dat alleen nog maar om deze wondermooie dieren te bewonderen. Daarnaast gok ik dat de natuur er ook prachtig is, aan de enkele andere foto’s te zien. Wat heb je geluk om net op de juist moment de juiste foto’s te maken. Zeker die baby potvis!

 • Britte
  Posted 28 oktober 2017 at 10:24 0Likes

  Wauw, wat een prachtige foto’s! Wat een geluk moet je hier voor hebben inderdaad 🙂

 • Maaike
  Posted 28 oktober 2017 at 10:19 0Likes

  Wat een prachtige plaatjes zeg! Lijkt me wel vet om nog een keer mee te maken. Voor op de bucket list!

 • Marie-Lise (Reislustig.be)
  Posted 26 oktober 2017 at 19:11 0Likes

  Wow, de Azoren lijken idd fantastisch, ook al gelezen in je andere berichten. Geweldige foto’s en vooral ook erg leuk geschreven :-). Wat een ervaring.

 • Frédéric Paulussen
  Posted 26 oktober 2017 at 18:12 0Likes

  Ik ga het niet ontkennen dat ik echt super jaloers ben op deze trip. In Canada heb ik ook al wel eens een seafari gedaan, maar dat was precies toch niet zo indrukwekkend als deze. Hopelijk kan ik deze trip ook eens snel maken. :p

 • ivonne
  Posted 26 oktober 2017 at 16:07 0Likes

  Ik ben al diverse keren op Whalewatch tochten geweest, maar een baby potvis die zo fijn voor je de lucht in springt , kicken! Ik ben echt heel blij dat de walvisjacht in heel veel landen verleden tijd is. De Azoren zou ik nog graag een keer bezoeken, die lijken me super. En dan gaan we zeker een keer de zee op!

 • Corine
  Posted 26 oktober 2017 at 12:20 0Likes

  Wow, wow en nog eens WOW! Waanzinnig lijkt me dit om mee te mogen maken. En wat superfijn dat de jacht is omgezet naar zoiets positiefs. Prachtige foto’s, kan er geen genoeg van krijgen!

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.