Zuchtend begin ik in te pakken. Nog maar net het charmeoffensief voor onze nieuwe buren opgeborgen, de witte was draait op volle toeren. Restjes paasfeest kleven aan de tuintafel, het leeggoed stapelt zich op. Bouwaanvraag, rechtsbijstandsfactuur, belastingaangifte, doktersattest. Ik zucht opnieuw.

Maar eens mijn valies wegrolt op de bagageband van Zaventem, haal ik opgelucht adem. Ik kan de Spaanse bergwinden en zeebriesjes al bijna ruiken. Ik prop alvast mijn wintersjaal wat dieper weg. Veel plaats is er niet meer, naast de drie dikke boeken op de bodem van mijn tas. Ik plan de komende week papier te schrokken, want dit wordt een reis die stil staat. Of hangt in de hangmat. Ligt op het strand. Kuiert op de boulevard. Slokjes neemt van een fris glaasje Verdejo. Costa Blanca, ik kom eraan!

Destination: een week nietsdoen in Finca Les Coves

Na al het reizen de voorbije jaren, smacht ik naar vakantie. Zo eentje met een huisje in de zon en een drijvende luchtmatras in turquoise water. We kozen het ideale gezelschap uit voor deze trip: nog meer Pauwenbloed, z’n trouwe metgezellin en hun versgebakken knulletje dat klaar was voor zijn eerste luchtdoop richting het Zuiden.

Niet alleen was het gezelschap à point, de weercondities eerder gunstig en de goesting groot, ook onze bestemming mocht er zijn. Jijona, een slaperig bergdorp op een halfuurtje rijden van Alicante. Wanneer je zwierige pirouettes draait op het dakterras van de finca, zie je en de bergen en de zee, op een dienblad van Spaanse roestige velden en groene valleien.

De (on)zin van #ecotravel

Plastiek zakjes gooi je niet in de zee, dat weten we intussen allemaal. Eco is hot and happening, en maar goed ook. Daarboven willen ze het nog niet helemaal snappen, maar niks mis om als kleine mensengarnaal toch al je flinke best te doen zodat we niet moederziel alleen op twee benen op de aarde overblijven, in de schroeiende hitte, geen blaadje of beest meer te bespeuren.

Insert #ecotravel. Een gevoelige snaar, want de groeiende reizende middenklasse is allesbehalve goed voor het milieu. Maar we leven nu eenmaal in het era van zwervende zielen en reizen verruimt mijns inziens je blik en vult je hart en hoofd met de wonderschone natuur. Het doet je beseffen waarom je niet enkel dat plastieken zakje beter niet in de zee smijt, maar tout court weigert te gebruiken.

Wil je trouwens graag meer weten over onze manier van ecologisch reizen en hoe je op een duurzame manier de wereld kan verkennen? Lees dat artikeltje maar, wie weet staat er nog iets bij wat je nog niet wist.

Dus als we dan toch met z’n allen de hort op gaan, is het tijd geworden voor alternatieven. Ze schieten als paddestoelen uit de grond: farm-to-table B&B’s, eco-lodges, homestays en zero-waste glampings. Finca Les Coves, outdoor glamping en eco-resort, wordt gerund door een sympathiek Nederlands koppel met een groen hart op de juiste plaats. Enkele jaren geleden stuitten ze op een finca met bijhorende huisjes in verval en besloten er een toevluchtsoord van te maken voor de reiziger op rust, waar het wegdromen is van zwoele Spaanse nachten en je je hoofd leeg kan maken, op de krokante krekelgeluidjes na.

Een auto huren voor je roadtrip? Gemakkelijk bij Sunny Cars

Je weet dat wij geregeld een auto huren. Wil je zorgeloos en gemakkelijk je auto oppikken, zonder verborgen kosten en met een all-inclusive verzekering, check dan het aanbod van Sunny Cars!

Varkentjes wassen op een Spaanse boerderij

Wanneer je de lange kiezelweg oprijdt, rijst er een statige oude, rood geverfde finca uit de glooiende heuvels. In dit huis wonen Anna en Cees en samen met kwispelende Takkie, Pien en Olaf runnen ze een handvol safaritententen en vakantiehuisjes in verrassend groene vallei aan de Costa Blanca. Je kan er als gast slapen in een stevig uitgedoste safaritent met zicht op oneindig groen, een schattig stenen huisje op de top van de heuvel, Zweeds aandoende cabins in het bos of verkoeling opzoeken in een ware grotvilla.

‘s Ochtends wekken Cees en wat kwispelende staartjes je met verse smoothies en kan je je yoga-pants aantrekken voor wat ochtendlijk gestrek en gebuig op het zonovergoten terras van de finca. Of gewoon lekker op het terracotta terras blijven plakken voor een ontbijt dat zich stilaan versmelt met de lunch en voor je het weet is alweer tijd voor dat eerste glas Verdejo en kan de barbecue alvast in gang gestoken worden.

Zonder al te veel schuldgevoel kan je er makkelijk een week zalig-niets-doen. De lampen branden puur op zonne-energie, je duik in het zwembad is net iets minder fris door het warmtepompsysteem, afval wordt netjes in de juiste kleur gesorteerd en wat Pip het varken nog opkrijgt, belandt ook alweer niet in de vuilbak. Schuif ook zeker aan voor een uitgebreide Spaanse lunch bereid door de gastheren, vegan-friendly en lokaal geplukt. Tip: vraag niet naar het recept van hun home-made lemon cake, of je eet niets anders meer.

Wat te doen in Alicante and around?

Waar vind je Finca Les Coves?

Finca Les Coves ligt samen met haar 58 hectare aan de rand van Jijona, op 20 minuten rijden van Alicante. Je kan er makkelijk naartoe door te vliegen op Alicante of Valencia. Ze kunnen een pick-up voor je regelen if needed, maar makkelijkste is om een auto te huren. Zo ben je vrij om de buurt te verkennen en uitstapjes te maken als die hangmat toch wat te hard aan je benen begint te plakken.

Jij bent je valies al aan het inpakken? Mooi zo.

Voor meer informatie of om te boeken, neem een kijkje op hun Facebook en Instagram pagina of neem hier contact.

Hoor even bij Anna en Cees of ze een slaapplek hebben voor je. Hun website is tijdelijk onder constructie. Voor meer informatie of om te boeken, neem een kijkje op hun Facebook of Instagram-pagina of neem contact op via info@fincalescoves.com

What's your reaction?
1Geef een hartje
Show CommentsClose Comments

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.