Een lange wereldreis maken of juist een land op je gemak ontdekken, zonder gebonden te zijn aan bussen, vertragingen of vluchtschema’s? Dat is een roadtrip maken voor mij. Ik en mijn auto, de eindeloze horizon en surprises van de chef langs het gitzwarte asfalt. Ik skip alle populaire reisbestemmingen, ik geniet van de roadtrip zelf. Deze keer: Schotland, de mooiste roadtrip van Europa.

Take the Slow Road: een Lezersverhaal

Door Richard

Richard schreef een verslag over zijn roadtrip naar Schotland voor ons. En omdat wij bij Soms Ook Heimwee echt wel van vette roadtrips houden en dit ons aan het mooie boek “Take the Slow Road” deed denken, delen we zijn verslag met plezier.

First things first, de voorbereidingen voor je ideale roadtrip

Ben jij ook van plan om binnenkort een roadtrip te maken? Groot gelijk! Ik vind het wel echt belangrijk dat je wat tijd besteedt aan voorbereiding; zeker als je nog niet zo vaak met je wagen op vakantie bent gegaan. Ik ken te veel horror stories van reizigers die pech hadden met hun auto.

Twijfel je of je met je eigen auto gaat of eentje huurt ter plaatse?

Ik wil 100% kunnen rekenen op mijn wagen, daarom is een bezoekje brengen aan de plaatselijke garage, geen overbodige luxe. Doe dit zeker ook als je voor langere tijd een auto wil huren of zelfs kopen, zoals Yannick destijds in Australië een mooie 4×4 kocht, is dit een must. Met de verkoper naar de garage gaan is in Australië bijvoorbeeld de normaalste zaak van de wereld.

De grondige voorbereiding heeft me veel centen bespaard tijdens mijn roadtrip naar Schotland. Halverwege de reis kwam ik erachter dat de temperatuur van mijn koelvloeistof wel erg ver boven de 90 graden steeg. Lekker gloeien! Dus motorkap open en kijken wat er uit de haak hing. Ook tof om te zien dat er meteen aardig wat mensen vaart minderen om te vragen of ik hulp nodig had. Gelukkig zag ik redelijk snel dat er een slang gescheurd was, vlak naast de slangkoppeling. Met een mes en schroevendraaier kon ik de slang gemakkelijk fixen en op de reserve koelvloeistof uit de koffer haalde ik de dichtstbijzijnde garage. Zo zie je maar, voorbereiding is belangrijk en wat kennis van de auto kan ook geen kwaad. Mechanieker spelen is eigenlijk zo moeilijk niet.

Wil je een auto huren, laat je geen extra verzekeringen aansmeren

Verdiep je in het land waar je heengaat

Het staat je volledig vrij om op den bots naar een land te rijden, de zon achterna. Maar misschien vind je het handig om op voorhand toch ook al iets meer te weten. Zo gebeuren het meeste ongelukken gebeuren in Oost-Europa en onze Italiaanse vrienden rijden  het gevaarlijkst

 • roadtrip tips schotland
 • waar slapen roadtrip schotland
 • roadtrip schotland wat te doen
 • ediburgh roadtrip schotland
 • wat te doen in schotland
 • een mooie roadtrip door europa maken
 • hoe maak je een roadtrip naar schotland
 • een roadtrip door schotland maken
 • Ga je bijvoorbeeld naar Zweden of Canada, dan kom je standaard wilde dieren tegen op de weg wanneer je vroeg of laat (schemering) gaat rijden. Ook in Australië kan je er van uitgaan dat je vroeg of laat een kangoeroe gaat moeten ontwijken op de lange banen. Rijden bij valavond is daar echt af te raden. 
 • Kom je Noord-Italië binnen en rijd je tussen Napels en Milaan, dan kun je rekenen op onduidelijk aangegeven tolwegen.
 • In Zwitserland kom je alles in drie talen tegen wanneer je heel het land doorrijdt.
 • In Duitsland moet je echt wel op je rem gaan staan als er wegenwerken zijn, en lekker de snelheidslimiet respecteren.
 • In IJsland mag je in de winter niet op onverharde wegen rijden, tenzij je hier specifiek voor verzekerd bent en de officiële instanties de wegen toegankelijk hebben verklaard. 

Ik zag tijdens mijn research voor mijn roadtrip naar Schotland dat ik geluk had. Wanneer je in de zomer een roadtrip Schotland doet, zitten de meeste hotels tjokvol omdat er hier best veel populaire vakantiebestemmingen zijn. Als het mogelijk is, plan je best net voor de drukke zomer je roadtrip. Hier kan je gemakkelijk je Schotland roadtrip pakket samenstellen.

schotland roadtrip

En dus een roadtrip naar Schotland: is dat de moeite?

Even rust. Veel natuur, uitgestrekte meren en het land van ‘vier seizoenen op één dag’. Smalle meren die tientallen meters diep zijn, de ruige hooglanden en de setting van The Holy Grail van Monty Python. En bovenal een land waar ik nog wekenlang had kunnen blijven. Je valt van de ene verwondering in de andere. 

Je kunt hier een roadtrip maken van stadje naar dorpje of juist door het minder bewoonde ruigland wanneer je meer zin hebt in bijvoorbeeld lekker vissen en oorverdovende rust. Ik koos de route Newcastle – Edinburgh en daartussen vooral de onbekende plaatsen te checken.

Uiteindelijk kom je uit bij plekken zoals Loch Lomond, waar de beste whisky van Schotland met liters naar binnen gewerkt wordt, waar kleine bootjes uitvaren op Loch Katrine met het natuurpark als backdrop. De echte magie in Schotland, die vind je in de stad Edinburgh, het Rome van het noorden. Het Brugge van Schotland. De Oude Markt van de Schotten. Terecht ook, hier ademt elke baksteen geurende geschiedenis. Ongelofelijk mooi en de ideale uitvalsbasis voor avontuur in Schotland.

edinburgh bezoeken roadtrip schotland

Een aantal tips voor je roadtrip naar Schotland op een rijtje:

Met de ferry naar Schotland: IJmuiden – Newcastle

Ik ben vertrokken met de ferry vanuit IJmuiden in Nederland naar Newcastle in Engeland. De ferry duurt zo’n 15 uur, elke dag vertrekken er rond 17:30 ferries naar Newcastle. De prijzen variëren van 250 tot 500 euro, inclusief hutje op de ferry om lekker te dutten.

Er zijn verschillende routes mogelijk om vanuit België naar Schotland te reizen, lees zeker ook ons artikel Hoe plan ik een roadtrip naar Schotland? voor meer informatie.

castle schotland

Van Newcastle naar Inverness

De eerste etappe is een tocht van ongeveer 5,5 uur. In Inverness vind je een kasteel waar menig fotograaf zijn hartje kan ophalen. Op een half uurtje vind je ook de Calva Cairns, een van de best bewaarde begraafplaatsen uit de Bronstijd. Nog de moeite: Falls of Foyers en Urquhart Castle.

schotland roadtrip loch ness

Het meer van Loch Ness

Het bekendste meer van de wereld: Loch Ness, de plas die geen introductie nodig heeft. Verscheidene mensen zijn verdwenen in dit meer bij Inverness, maar het monster is inmiddels ook al jarenlang niet meer gezien. Que pasa daar?

hiken in schotland

Naar de B&B in Killin

Hier kan je Loch Lomond bezoeken, wat zeker een hoogtepunt op je roadtrip door Schotland is. Loch Katrine in Schotland in het Trossachs National Park, een van de grootste meren en de omgeving is magnifiek: indrukwekkende valleien en eindeloze wandel opportuniteiten.

roadtrip door schotland

Het strand van Oban

Oban is een pittoresk vissersdorp. Tegenwoordig is het een toeristische trekpleister geworden en wordt gebruikt om naar de vele Schotse eilanden te reizen. Zeevruchten en goede whisky zijn dé kenmerken van deze regio. Sounds good, amiright?

Inveraray Castle

Inveraray Castle is een kasteel uit de 17de eeuw op weg naar Edinburgh, gekend voor zijn prachtige tuin. Voor de kasteel liefhebber kan je ook hier je hart luchten. Je moet dus niet perse naar Duitsland om mooie kastelen te bezoeken.

ediburgh bezoeken schotland wat te doen

Edinburgh & Edinburgh Castle

de plek waar mijn roadtrip zijn finaal hoogtepunt bereikte. Een schitterend kasteel met een lange geschiedenis, waar zelfs een Belgisch kanon staat. Wist ik veel dat de Belgen destijds goed waren in kanonnen bouwen.  Het kanon doet het overigens al bijna 400 jaar niet meer, een beetje zoals onze regering zegt. 

Vanaf het kasteel heb je een geweldig uitzicht over de omgeving en er hangt een magische sfeer. Dit is dé plek waar de Schotten stand hebben gehouden tegen de Engelsen. En voordat ik zelf het zwaard in de hand wilde nemen, besloot ik de auto weer op te zoeken om naar huis te gaan. Edinburgh ligt op een dikke 1000 kilometer van België en je moet toch ongeveer een kleine twee dagen rekenen om er comfortabel te raken.

edinburgh castle bezoeken


Boek hier je roadtrip naar Schotland

Geen zin in alles zelf te regelen maar je wil zel een self drive? No problem, hier kan je gemakkelijk en snel de mooiste roadtrip vakantie door Schotland boeken.

Checklist voor een perfecte roadtrip:

 • Banden controleren op profiel en bandenspanning
 • Checken van alle vloeistoffen (remvloeistof, ruitensproeiervloeistof, koelvloeistof, olie en stuurbekrachtiging plus eventueel transmissieolie). 
 • Google Maps offline kaarten downloaden, zeker als je buiten de roaming landen gaat
 • Benzine prijzen opzoeken in de verschillende landen en gericht plannen
 • Verzekeringsvoorwaarden checken bij het huren van je wagen
 • Roadtrip playlists maken voor je vertrekt
 • Een all-in auto huren kan altijd bij Sunny Cars
 • Reken op ongeveer 110 pond aan benzine voor 10 dagen roadtripplezier
 • Toptip: Roaming uitzetten als je door Zwitserland rijdt, zij vallen namelijk niet onder de gratis roaming in Europa
 • Gevarendriehoek, veiligheidshesje, handschoenen en warme kleding in de auto
 • Wegenkaart plus lokale munteenheid, of een kredietkaart met een voldoende hoge limiet (minstens 2500 euro)
 • Een aantal belangrijke telefoonnummers (lokale politie, wegenwacht, je moeder) op een papiertje voor het geval je telefoon het begeeft en je écht moet bellen.

De 5 mooiste roadtrips op Soms Ook Heimwee

What's your reaction?
0Geef een hartje
Show CommentsClose Comments

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.