De blauwe Hyacinten in het Hallerbos bezoeken (2024) – 💐 🌷 Bloemen van het mooiste bos van Vlaanderen in bloei
< Alle reisverhalen

De blauwe Hyacinten in het Hallerbos bezoeken (2024) – 💐 🌷 Bloemen van het mooiste bos van Vlaanderen in bloei

Een Magische Ontmoeting met Blauwe Bloemen

Het Hallerbos bezoeken in de bloeiperiode? Waan je Wendy in Neverland terwijl je het sprookjesbos in Halle binnen wandelt. DE hyacinten in bloei zijn een must-visit voor natuurliefhebbers en fotografen.

Reisverhaal geschreven op 13 juli 2023

Yannick

Waan je Wendy in Neverland terwijl je het sprookjesbos in Halle binnen wandelt. Het Hallerbos in België is de plek om je eigen sprookje te schrijven. Het bos staat bekend voor haar adembenemende blauwe tapijt van wilde hyacinten, zeker in de bloemperiode (in2024) van april tot mei. Het Hallerbos een must-visit voor natuurliefhebbers, bloemenlovers en … uiteraard fotografen.

Wist je dat in de Griekse mythologie, de hyacint vernoemd werd naar een jonge prins Hyacinthus, die werd bemind door de god Apollo himself? Een tragisch ongeval leidde tot de dood van Hyacinthus, en uit zijn bloed groeide de hyacint bloem…

Hieronder vind je alle praktische informatie voor je bezoek aan het Hallerbos, en ook enkele tips om de blauwe bloemen in volle bloei te fotograferen.

bloeiperiode hallerbos hyacinten

Hallerbos Bezoeken: Wanneer en Hoe?

Het is niet alleen de bloemenzee van het Hallerbos die het oog streelt, maar ook de gevarieerde flora en fauna, de wandelpaden die door het bos slingeren, en de rust en sereniteit die je er kunt vinden (maar natuurlijk niet in het hoogseizoen). Door de groeiende aandacht en exposure die dit bos krijgt, worden alsmaar meer hartjes uit binnen- als buitenland betoverd door dit bos. Duizenden bezoekers trekken er in de bloeiperiode op uit om de natuurlijke schoonheid te bewonderen. De paarsblauwe bloemenzee, die hier jaarlijks als een schilderij tot leven komt, spreidt zich uit over minstens 350 hectare bos.

Het Hallerbos is het belangrijkste en meest uitgestrekte bosgebied tussen Zenne en Zoniën, in de driehoek van Halle, Nijvel en Waterloo. Maar wat het echt speciaal maakt, zijn de wilde hyacinten die bloeien rond midden april – begin mei. De hallerbos bloeiperiode 2024 belooft net zo spectaculair te zijn als voorgaande jaren. 

Bloeiperiode 2024: Wanneer bloeien de boshyacinten?

De bloei van de boshyacinten in het Hallerbos is een jaarlijks terugkerend fenomeen dat duizenden bezoekers trekt. De hyacinten beginnen meestal te bloeien rond midden april en blijven enkele weken in bloei. De exacte bloeiperiode kan variëren afhankelijk van het weer en de temperatuur. Volg deze website voor de laatste updates over de bloeiperiode van 2024.

Wa is het beste moment om het Hallerbos in bloei te bezoeken?

Hoewel het Hallerbos het hele jaar door prachtig is, is de beste periode om het te bezoeken ongetwijfeld tijdens de bloei van de hyacinten. De hallerbos bloeiperiode 2024 wordt verwacht net zo magisch te zijn als voorgaande jaren. Plan je bezoek in april of begin mei om de blauwe bloemen in volle glorie te zien, maar zoals hierboven al gezegd hou je best de website goed in het oog.

Op welke dag moet je het Hallerbos bezoeken? Best niet in het weekend. Ga ‘s morgens vroeg tijdens een weekdag of wanneer de avond valt. Let wel op dat de zon vrij snel ondergaat en je misschien niet meer voldoende zonlicht gaat hebben om mooie foto’s te trekken als je in de avond bezoekt. 

Ik ging op dinsdagochtend en vrijdagochtend, en beide dagen vielen erg goed mee qua mensen. Maar tegen de middag zijn er al wel vele auto’s op de parking te spotten.

hallerbos bezoeken

Hoe bereik je het Hallerbos? Waar parkeren?

Het Haller bos is gemakkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. 

Met de auto en waar parkeren?

• Ring R0 (E19 Brussel-Bergen) afrit 21 (Halle)

• op de afrit links aanhouden

• aan de tweede verkeerslichten naar links (N28 – Nijvel)

voor parking Hogebermweg (P1): t.h.v. het kruispunt met Warande/Maasdal naar links wegwijzer ‘P Hallerbos’ volgen, dan onmiddellijk na de brug over de snelweg naar rechts en doorrijden tot aan het bos – gps: N 50.71360 – E 4.26721

voor bosmuseum en parking “Achtdreven”: verder N28 volgen tot aan de Vlasmarktdreef, daar links het bos in rijden. Parking bosmuseum: na 200 m aan de linkerzijde. Voor “Achtdreven”(P8): verder bos inrijden, over de brug van de snelweg. Na 100 m parking aan de rechterzijde.

Het Hallerbos is ook bereikbaar via het openbaar vervoer

Op weekdagen

Van station Halle tot halte ‘Vlasmarkt’ op de Nijvelsesteenweg (op 4 minuten van het Bosmuseum): lijn 114 van de TEC (9 minuten bus). Uurregeling, zie: www.infotec.be of uurregeling TEC lijn 114 (114 intypen op de website van de TEC, klikken op ‘zoeken’ en datum selecteren in de kalender)

In het weekend

Van station Halle tot ‘Lembeek Congo’: lijn 156 van de Lijn (17 minuten bus + 17 minuten te voet tot aan de Vlasmarktdreef, ingang bos). Opgelet: deze bus rijdt slechts om het uur. Of van station Halle tot halte ‘Hallerbosstraat’: lijn 155 van de Lijn (15 minuten bus + 10 minuten tot ingang bos aan de Hogebermweg ‘P1’). Aangezien de TEC niet in het weekend rijdt, is de bereikbaarheid met het openbaar vervoer sterk beperkt.

Hallerbos
Foto: Shana Van Roosbroek – Hallerbos

Bloemen Hallerbos: De Blauwe Hyacinten

De bloemen van het Hallerbos, vooral de hyacinten, zijn een fenomeen dat je minstens één keer in je leven moet gezien hebben. De blauwe hyacint, wetenschappelijk bekend als Hyacinthoides non-scripta, behoort tot de aspergefamilie (Asparagaceae). Het is een vaste plant die inheems is in West-Europa. De blauwe hyacinten, ook bekend als wilde hyacinten of boshyacinten, zijn een van de meest iconische lentebloeiers in onze contreien.

Hyacinten worden vaak geassocieerd met de lente en symboliseren vernieuwing en frisheid, denk maar aan de geur als je een gemiddelde Vlaamse wc binnenwandelt. De blauwe hyacinten zijn bekend om hun levendige blauw-paarse kleur, hoewel ze soms ook in witte en roze varianten voorkomen. De bloemen zijn klokvormig en groeien in trossen aan slanke, gebogen stelen.

Zijn hyacinten giftig? Ja, alle delen van de blauwe hyacint giftig voor mensen en sommige dieren. Ze bevatten een stof genaamd scillarine, die braken en diarree kan veroorzaken als ze worden ingenomen.

het hallerbos bloeiperiode

Blauwe Bloemen Fotograferen: Tips en Trucs

Het fotograferen van de blauwe bloemen in het Hallerbos is best leuk. De wandelpaden zijn afgespannen met touwtjes zodat de massa toeristen de bloemen niet vertrappen. En dat is goed, maar maakt het iets uitdagender om leuke foto’s te nemen. 

Hier zijn enkele tips voor het fotograferen van de hyacinten in het Hallerbos

Je staat in de vroege uurtjes aan de rand van het bos, net voordat de zon de horizon kust. De wereld is nog stil, en de wind heeft zich teruggetrokken om de ochtend met rust te laten. Dit is het moment waarop het licht zacht en uitnodigend is, tederder dan de harde glans van de avond.

De ideale tijd om in het Hallerbos te fotograferen is een magisch venster tussen één tot twee uur na zonsopgang. Kom je eerder, dan zul je merken dat de zon nog te verlegen is om het dichte bladerdak van het bos te doordringen. Kom je later, dan zal het licht zijn zachtheid verliezen, te hard en onflatteus worden, en overbelichte plekken creëren die we liever niet op onze foto’s zien.

Heb je chance, dan wikkelt er zich een dikke mist het bos in, en dan kun je de hele dag foto’s maken. En als de zon ondergaat, kan er ook een magisch moment ontstaan, vooral wanneer er meer bladeren aan de bomen zitten die het licht tegenhouden, als een mooie filter. Het bos onthult dan weer een ander facet van zijn eindeloze charmes. Ik ben fan.

hyacinten fotograferen
  • Vroeg opstaan: De ochtendmist en het zachte licht zorgen voor magische foto’s.
  • Gebruik een statief: Dit helpt bij het maken van scherpe en stabiele foto’s, en ideaal voor selfie’s
  • Neem een wijde lens mee, maar ook een macro lens voor detail shots
  • Denk aan je compositie: ga eens op de grond liggen, trek vanuit een originele hoek en denk eens aan een voorgrond voor je fotocompositie.
  • Vermijd harde schaduwen: Fotografeer vroeg in de ochtend of laat in de middag voor het beste licht.
  • Respecteer de natuur: Blijf op de paden en vertrap de bloemen niet. De touwtjes geven aan waar je wel en niet mag wandelen

Fotovergunningen voor fotoshoots in het Hallerbos

Belangrijk! Als je van plan bent een professionele fotoshoot (trouw uitnodiging, bedrijfsshoot, product shoot,…) te houden in het Hallerbos, heb je een fotovergunning nodig. Neem contact op met het Filmloket en de beheerders van het bos voor meer informatie over de vereisten en het aanvraagproces.


Enkele van de mooiste foto’s van het Hallerbos

Het Hallerbos is een paradijs voor fotografen. De combinatie van het blauwe tapijt van hyacinten, het groene bladerdak en het zachte licht creëert een schilderachtig tafereel. Hieronder enkele van de mooiste foto’s die ik van het Hallerbos vond.

Manuel BeckerLocationscout

Manuel Becker - Hallerbos
Manuel Becker

Aliaume Chapelle – Bezoek zeker zijn website voor meer mooie foto reportages en workshops.

Aliaume Chapelle Hallerbos
Aliaume Chapelle

Hallerbos in Bloei: Meer dan alleen Hyacinten

wandelen in het hallerbos

Hoewel de hyacinten de show stelen, is het Hallerbos in bloei veel meer dan dat. Er zijn wandelroutes, picknicktafels, en zelfs speurderskaarten voor kinderen om de natuur te verkennen.

Bekijk de website van het Hallerbos zelf voor de leukste wandelingen. Geniet er van!

7 min


met liefde geschreven door
Yannick
Author background imageAuthor background image 2Yannick
met liefde geschreven door
Yannick
Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee
Meer over Yannick

Vorig verhaal

Volgende verhaal

Deze reisverhalen vind je misschien ook wel tof...

img

Handige reisgadgets en cadeau tips voor mensen die graag (met kinderen) reizen

🎒 Deze handige en leuke reisgadets moeten zeker je koffer in als je op vakantie vertrekt. En...

Nu lezen

img

Hoe moeilijk is reizen met een baby?

Onze eerste zomer met een kindje. Hoe pakten we dat reizen met een baby aan? Enkele tips en bedenkingen!

Nu lezen

Op de hoogte blijven?

Ontvang de nieuwste & heet-van-de-naald reisverhalen, columns & win-acties recht in je mailbox. We zullen jouw gegevens niet aan Google verkopen, beloofd.

Belgische reisblog Soms Ook Heimwee, dat is: glamping tenten huren in België, de beste reisgidsen voor een heerlijke vakantie, praktische tips voor vakanties in de Azoren,wildkamperen in België, kamperen in de Ardennen of een roadtrip maken in Jordanie.